用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為什麼dbs在大考上只是1b, 求解?
樓主: heygus
go

為什麼dbs在大考上只是1b, 求解?  

Soundervolt 發表於 24-6-22 16:59
呢方面唔會好似幼稚園咁,每屆畢業時,門口寫出學生升上乜嘢小學。喺呢個圈子就會知道,DBS亦冇需要用呢啲 ...

一語中的,門內的人才會明白;信就信,唔信就繼續去睇DSE數據好了,就算收都唔好讀(emoji)(emoji)

回覆 heygus 的帖子

2日冇睇多左咁多版,睇完發覺兩邊D人講野根本就不在同一個維度上,一邊講成績,一邊講其他配套,就算再討論多10版都唔會有結論。

我覺得首先大家要先定義BANDING是什麼東西?成績?校舍?體藝?師資?

我覺得現在的主流意見應該都係講緊成績,而非講校舍,設施,支援,體藝其他各方面。否則,林大輝一直被評BAND3 學校又為什麼完全沒有人為他平反,有點冤,有些校舍又細又舊支援又少嘅學校又可以一直被評B1A校,何解?因為主流都係只用成績去分,是沒有根據其他野作為BANDING嘅依據。 當然,我個人是覺得BANDING 是應該是合計DSE和非DSE 成績,而不應單用DSE。

而好多DBS家長講緊嘅其他配套,我會覺得是另一個尺度而非BANDING。

其實講來講去都係沒有什麼意思的 行動最實際 講寸嘴點 如果 你個小朋友只係靠學業成績 去申請拔萃 唔係三私二直top boy 就算你係級一都係reject 你個仔只係b1b有咩資格去申請入學?

acgy 發表於 24-6-22 23:15
回覆 heygus 的帖子

2日冇睇多左咁多版,睇完發覺兩邊D人講野根本就不在同一個維度上,一邊講成績,一邊講 ...
我都覺得係,大家標準、睇法都唔一致,邊個都唔能夠說服到邊個,加上,而家評為1B亦唔係差,用家或準用家都唔介意,咁其他人點解要咁多意見呢?

Soundervolt 發表於 24-6-22 16:59
呢方面唔會好似幼稚園咁,每屆畢業時,門口寫出學生升上乜嘢小學。喺呢個圈子就會知道,DBS亦冇需要用呢啲 ...

Band1學校當然唔會係門口寫出學生升上乜嘢大學,但唔少都會係放榜之後一两日公佈成績,又或者係年尾school report展示成績及说明學生出路。

既然收生時要學生递交成績,咁學校自己既成績或出路俾潜在用家知道唔是好合理咩?亦可免卻誤導。

神徒論,講過信字就ok,你咁選校自然是你既自由。

另外,樓主既問題是「為什麼DBS在大考上只是1b」,因為大考綱是計官津直都考既DSE囉。如果想論述其他配套優點家長可以另開一帖詳細介紹。

Sing13 發表於 24-6-23 00:57

人地咁做唔代表自己亦要咁做,任何學校都有佢地自己營運方式嘅自由,先搞清楚唔用你喜歡嘅方式去公報學校成績唔代表誤導,唔鐘意咪唔好選擇佢囉,講咗N次市面大把學校適合唔同口味嘅家長,何需苦苦要一間學校要啱你口味?你嘅口味亦唔可能代表其他家長。數據只係其中嘅參考,要真正了解一間學校要走入佢地嘅圈子。至於神校之說都只係坊間對佢嘅形容,DBS從來冇自稱係神校。不過學校經歴咁多年,出過唔少神級人物和事跡,尤其最近Coleman Wong都幾神呀!

Soundervolt 發表於 24-6-23 01:24

人地咁做唔代表自己亦要咁做,任何學校都有佢地自己營 ...

我覺得清楚公佈好,你覺得唔使公佈為之好。我從來都只是代表我自己。大家都有權表達自己既見解就是了。

Sing13 發表於 24-6-23 01:38
我覺得清楚公佈好,你覺得唔使公佈為之好。我從來都只是代表我自己。大家都有權表達自己既見解就是了。
...

Don't put your words in my mouth! 我從來冇講過好或唔好,我若果有講過「覺得唔使公佈為之好」請你quote返出嚟!我只係指出每間學校有佢自己營運嘅自由,若果覺得佢地未能喺某啲地方滿足你,揀過其他學校便可以。

Soundervolt 發表於 24-6-23 01:53
Don't put your words in my mouth! 我從來冇講過好或唔好,我若果有講過「覺得唔使公佈為之好」請你quote ...

簡單一問,你認為
1 學校清楚公佈成績出路為之好
2 學校唔清楚公佈成績出路為之好
1定2,就係咁簡單,我先知道大家分歧係邊。

Sing13 發表於 24-6-23 02:03
簡單一問,你認為
1 學校清楚公佈成績出路為之好
2 學校唔清楚公佈成績出路為之好

全港學校並冇劃一公布數據嘅法定標準方式,唔係你自己認為请楚先至算係標準嘅清楚。

搵到我講嗰句「覺得唔使公布為之好」未呀?

Soundervolt 發表於 24-6-23 02:23

全港學校並冇劃一公布數據嘅法定標準方式,唔係你自己 ...

咁你認為清楚既標準又是咩?
成績使唔使講5+,4+,3322百分比?
出路使唔使講三大率,聯招學位課程率,副學仕率?

唔使兜,直接講你認為既清楚是包括咩數據就是了。

唔明點解為咗啲冇營養嘅排行榜都可以討論咁多版。有話部分學校成績公佈唔透明全面,咁大考何來完整數據去製作佢個排行榜?如果所有學校都有完整數據,咁直接比較數據就得啦,何須參考呢啲排行榜?所以個人認為根本睇呢啲排行榜就冇咩意義,討論都嘥時間。

beastiebistro 發表於 24-6-23 09:33
唔明點解為咗啲冇營養嘅排行榜都可以討論咁多版。有話部分學校成績公佈唔透明全面,咁大考何來完整數據去製 ...

睇大考綱唔識睇既只睇排名,識睇既會睇數據
1. 排名是一個範圍,例如皇仁4-14,可能按5+百分比排是4,按3322排是14,太精确亦会有争議
2. 列出學校公佈數據(主要指标可参考前文)作排名原则
3. 提到banding時,旁邊包括准確性,當學校公佈數據越齊全,准確性就高,學校數據太少,亦會只估計banding,不予排名。
4. 大部分band1中學都會或多或少都會公佈其數據。公佈越少,會有選择性公佈之嫌。
冇一個排行榜可以精准,睇下家長點樣利用,例如大抽奖填表,填三十個志願,數據可能比老师提供既更准确。
最後家長學生想了解某學校,應該自己睇學校school report更為直接,每個人心目中既排名同人哋排既都會有唔同。

回覆樓主:

WYHK>SJC>LSC>DBS,逐一攻擊~

快7月了,要做文宣,為收生而努力去搞抹黑,可以理解,一直如是~

咁我唔認為SJC會比WYHK差,SJC成績好或壞都會詳細公佈數據,可以話佢成績有起伏,但對自行考生絕無隱瞞。

唔好一本通書睇到老!魔鬼在細節裏!
大考網自係某些人拿來自我安慰,自我感覺良好的網站!

問那些band 1AAA級學生有1B的DBS和其他的1A同時收, 會揀邊間, 就一清二楚.

Sing13 發表於 24-6-23 02:37
咁你認為清楚既標準又是咩?
成績使唔使講5+,4+,3322百分比?
出路使唔使講三大率,聯招學位課程率,副學仕率?

唔使兜,直接講你認為既清楚是包括咩數據就是了。

我覺得每間學校都有其政策,公佈就公佈,不公佈就不公佈,家長心中自有一把尺,而且一間學校好不好涵蓋很多因素。而每個家長看重的地方也各有不同,所以也就會出現合適才是最重要的觀點。

回覆樓主:

踩到SJC咁,忽然為目標,日行一善?~

只可以話,為推廣做收生,可以不擇手段,又唔敢利益申報,日日係學校遛連~

邊D學校收生?新派直資?

cafeva 發表於 24-6-23 12:29
邊D學校收生?新派直資?

明顯是家長們鬥嘴,話係學校收生推廣真係諗多左啦,而且學校係唔會咁樣做推廣,你地幻想力真高。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊