用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?
樓主: Cisssy
go

其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?  

mcl233 發表於 24-5-24 12:08
似乎有茅盾,二個唔同組別,1.論收入,2.論普遍~

學歷/收入高嘅男仔會考慮唔叻嘅女仔做老婆,只要外表好就可以
但學歷/收入高嘅女仔絕大部份唔會考慮成績差嘅男仔做老公,呢個係最大問題

ekhc    發表於 24-5-28 10:35

hiuching8 發表於 24-5-24 12:36
但學歷/收入高嘅女仔絕大部份唔會考慮成績差 ...
"但學歷/收入高嘅女仔絕大部份唔會考慮成績差嘅男仔做老公"

应该是絕大部份唔會考慮钱少嘅男仔做老公。 新何太的理念。

ekhc    發表於 24-5-28 10:36

回覆 hiuching8 的帖子

你認真㗎???! 學歷高收入高既男人梗係搵個又叻又有份好工作既女人做老婆啦, 由其是有家底既家庭, 如果個女仔蠢過條蕉既真係唔駛旨意入門, 做女朋友就可以, 入門要門當戶對㗎 (唔好同我講千語BB都可以嫁入施家, 人地做咗幾多功夫要話你知咩).  況且樣可以整到靚為止, 如果蠢既唔通換過個腦咩

hiuching8 發表於 24-5-24 12:36
但學歷/收入高嘅女仔絕大部份唔會考慮成績差 ...

我冇問題的~

我只係估你既說法,係出現係兩個獨立群組,似乎風馬牛左,普遍收入 Vs 普遍學歷,我估合理化啲~

猴子爸 發表於 24-5-24 10:03
我觉得这个list,把WYHK换成港同,会比较符合EK大趋势。

因為喺EK比較多港同擁(emoji),而且只針對成績。若果只比較成績,仲有其他學校值得十大,但呢啲學校喺整體綜合實力同傳統名校仍然有距離。但如果淨係睇成績揀學校,未必需要讀傳統名校。

hiuching8 發表於 24-5-24 10:23

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat22_3.pd ...

從2023年取3322+33日校考生
最佳六科積點男女生分佈可見
女生只在34-36組別較男生少

2023年
--------------------------------------------------------
男生 女生 | 合計

日校考生 20,819 20,302 | 41,121
取3322+33 6,699 7,850 | 14,549
3322+33% 32.2% 38.7% | 35.4%

最佳六科積點分佈
--------------------------------------------------------
積點 男生 女生 | 合計

40+ 57 58 | 115 (0.28%)
37+ 225 226 | 451 (1.10%)
34+ 551 537 | 1,088 (2.65%)
31+ 1,116 1,141 | 2,257 (5.49%)
28+ 2,018 2,140 | 4,158 (10.1%)
25+ 3,451 3,897 | 7,348 (17.9%)
22+ 5,274 6,110 | 11,384 (27.7%)
19+ 6,518 7,620 | 14,138 (34.4%)
16+ 6,699 7,850 | 14,549 (35.4%)

40-42 57 58 | 115 (0.28%)
37-39 168 168 | 336 (0.82%)
34-36 326 311 | 637 (1.55%)
31-33 565 604 | 1,169 (2.84%)
28-30 902 999 | 1,901 (4.62%)
25-27 1,433 1,757 | 3,190 (7.76%)
22-24 1,823 2,213 | 4,036 (9.81%)
19-21 1,244 1,510 | 2,754 (6.70%)
16-18 181 230 | 411 (1.00%)

Poyau 發表於 24-5-24 08:08
hkpapa 男女校12種子分佈各區

男女校
沙田區成 3間?

HK-MAN 發表於 24-5-24 11:32
B3老師無耐性好大鑊架..1係打學生,1係比學生打...
打嚟打去,打完就算,爽快既!但我聽過有啲band 1學校,老師既語言暴力,原本係同班學生介紹選科內容,去到m1m2時,同班學生講「你哋都一定讀唔掂㗎啦,唔講喇,飛咗佢」

ekhc    發表於 24-5-28 10:37

天外之人 發表於 24-5-24 12:32
若果冇殺校呢樣野,我反而會覺得呢類學校會比Band1更用心教學.

我覺得係更用心「教」做人,「學」就盡力而為!

天外之人 發表於 24-5-24 12:32
若果冇殺校呢樣野,我反而會覺得呢類學校會比Band1更用心教學.

可能好多人會好似你咁諗法 / 估,不過以我所知,實情無你想得咁美好......
與其說呢類學校的老師更有耐性 / 耐心,我認為 "非凡的忍耐力" 會更合適形容佢地。

B.B.BaBa 發表於 24-5-24 14:37
可能好多人會好似你咁諗法 / 估,不過以我所知,實情無你想得咁美好......
與其說呢類學校的老師更有耐性  ...
人世間為何唔可以美好去面對,當然除了殺校因素,唔講家庭教育仲有其它原因,學校本應是有教無類既地方,分階級學校已經問題之一. 雖然有人會講分出來對讀得書既人有益,但憑咩講一定係?反而我仲覺得學校間接利用孩子造就自己名和利,不是真真正正為學子好. 講到Band3咁恐怖既學校,要用"非凡的忍耐力" 形容老師,咁主題更應該以此類學校做主,那些什麼 SPCC DGS.....更應該不值一提,因為呢啲老師先係更難做.

B.B.BaBa 發表於 24-5-24 14:37
與其說呢類學校的老師更有耐性  ...
在“幻想”中,所有人都可以是雷锋。

mcl233 發表於 24-5-24 12:11
咁夠薑打學生,唔怕吹雞,日日接佢放學~
所以咪B3老師特別好耐性囉...
PS...你估老師會冇背境咩...

Cisssy 發表於 24-5-23 22:24
如果數十大BIG TEN,(以名氣,公開试成績,入名牌大學,畢業之後職業/收入來計)爭論性就會好大?

如果揀 ...

名氣 : 如果計全港/全國知名度,一定係 SPCC,DGS,DBS,LSC,QC ,其他唔駛講。

公開试成績: EK太多統計,唔評論

入名牌大學:SPCC,DGS,DBS

畢業之後職業/收入來計 : 呢個好難講,成績好 不等於 收入好,但如果平均計,應該都係SPCC,DGS,因為太多家底好,出黎直接家族生意 或某些家族專業嘅傳承,已經大幅拋離。

回覆樓主:

我請過B3現職老師,佢教學甚至俾名校老師好,可惜B 3無幾個學生會認真學習,同佢傾談了解到,佢話教B3好輕鬆,份薪水最多值一萬蚊。嘈交,報警處理問題時有發生。

Cisssy 發表於 24-5-24 16:11
同意同意,我就係想講呢啲。

唔係話x同唔好,但係真係總覺得仲係差了普羅大眾認受性

其實好簡單,如果在街上隨機訪問1000人, 真係有幾多人識港同而唔識 LSC,QC,答案顯而易見。

而我覺得大家有時思考受EK影響太多,其實EK只係代表一少部分人而又未必正確

天外之人 發表於 24-5-24 14:53
人世間為何唔可以美好去面對,當然除了殺校因素,唔講家庭教育仲有其它原因,學校本應是有教無類既地方,分階級 ...

我說的是現實,接觸過見識過就會明,但我沒有說 "一定"
相信不相信都好,沒所謂的

HK-MAN 發表於 24-5-24 15:00
所以咪B3老師特別好耐性囉...
PS...你估老師會冇背境咩...

係,要等到出面冇人,熄晒燈先敢走,仲要帶埋雷球棍,隨時就地開波~~~

天外之人 發表於 24-5-24 12:28
所以更顯示出
名校 = 好事?
不名校 = 唔好事?

讀B3一樣有人讀唔掂!勉強讀落去一樣辛苦!
有得揀梗係揀有「光環」,唔通揀間聲譽差學校?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊