用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?
樓主: Cisssy
go

其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?  

poonseelai 發表於 24-5-24 08:20
咪玩啦, 去邊度找收入資料呀

所以知道自己認識的家人朋友同事是那間學校的畢業生反而更有關係。不過population又未夠排眾多名校

PTL_L 發表於 24-5-24 07:36
成日都講,入到CC DGS又如何,唔洗努力讀書咩?唔洗俾心機咩?咪一樣要!好多網友睇5+睇到上腦,最緊要自己 ...

I like 「睇到上腦」

CC入到去當然都要讀,但都唔係齋讀書,繼上年女泳由D2 上D1, 今年男乒亦成功上D1! 追貼坊間口中的讀得玩得!又有網友話某女直靠補習先有好成績,我知嘅係有唔補,公開試亦好理想。當然這是異類少數,但試問下去到公開試階段,香港地有幾多成績好又零補嘅莘莘學子?

回歸重點,自己小朋友讀得玩得有得揀先係老闆

UniKitty    發表於 24-5-31 12:00

回覆 PTL_L 的帖子

你可考慮幫助band three,很缺人!

twhkleung 發表於 24-5-24 03:57
其實舊同事有乜好炫耀! 就算入到乜乜神校, 又唔係一定入到Oxbridge/MIT/Stanford, 就算入晤到乜乜 ...
如果個個家長係咁諗既, 呢個世界就少好多紛爭啦

但似乎現實識得咁諗既只係佔少數囉

Cisssy 發表於 24-5-23 22:24
如果數十大BIG TEN,(以名氣,公開试成績,入名牌大學,畢業之後職業/收入來計)爭論性就會好大?

如果揀 ...

無港同?

UniKitty    發表於 24-5-24 17:24
RainyRice    發表於 24-5-24 11:31
2jkidsfather    發表於 24-5-24 09:39

如果數十大BIG TEN,(以名氣,公開试成績,入名牌大學,畢業之後職業/收入來計)爭論性就會好大?

如果揀 ...
我唔同意, 點解會無港同

UniKitty    發表於 24-5-24 17:24
RainyRice    發表於 24-5-24 11:31

Soundervolt 發表於 24-5-23 23:31

呢堆學校名過於實,不外如是!

可唔可以找出全港前1%學生落腳地,呢10間中學加埋唔可以大過500~

如果揀 ...

學校幾好既光輝都冇用,最梗要都係學生自己,有咩好吹噓及炫耀,香港既教育制度,就算神校有幾好,倘若一個學生都冇都要被官員殺校.剩係呢點就已經攪到學校未必能太用心教學,部份既心走上歪道維持學校生存,點會真係可以作育英才.

反而開版講邊間公認將好多最差最中庸既學生,都可以教到出類拔萃既最好學枚仲好,呢D就真係"教育"及值得為所有人知道予支持.

200904    發表於 24-5-27 11:30
minichong28    發表於 24-5-24 10:53

回覆 RainyRice 的帖子

我係70后, 住東區返銅鑼灣既學校, 都知張祝姍係叻既但就好似QC咁, 課外活動唔會見到佢地出現 (music festival, 校際任何體育比賽, choir, etc).
想當年BPS都唔係我地個level 我地只係知道BPS啲女仔好乖好純品囉.

如果揀 ...
我觉得这个list,把WYHK换成港同,会比较符合EK大趋势。

mcl233 發表於 24-5-24 09:34
可唔可以找出全港前1%學生落腳地,呢10間中學加埋唔可以大過500~
...
top 1% 計落iq 134/135左右. 只有一間 - HKAGE.

猴子爸 發表於 24-5-24 10:03
我觉得这个list,把WYHK换成港同,会比较符合EK大趋势。

喇沙 2023年校務報告 杳無音信?

https://www.lasalle.edu.hk/eng/school_annual_reports.html

女仔成績太好收入太高,未必係好事,嫁唔出,男仔成績普遍低於女仔

Poyau 發表於 24-5-24 10:09
喇沙 2023年校務報告 杳無音信?

https://www.lasalle.edu.hk/eng/school_annual_reports.html
可能好像之前有家长估计,要等到LSC 2024年DSE成绩出来,见得人了,才连同2023一起公布。

楼主话是以名氣,公開试成績,入名牌大學,畢業之後職業/收入來計。论名气,毕业后收入,LSC都应该还是10大吧。

Cisssy 發表於 24-5-23 23:15
其實我舊同事成日炫耀佢個女讀St Mary, 我初初係冇乜反應。因為如果唔係果個區真係唔知。正如某個榜前列有 ...

有個親戚都係咁,都係 St Mary,唔知係咪同一人呢?

hiuching8 發表於 24-5-24 10:13
女仔成績太好收入太高,未必係好事,嫁唔出,男仔成績普遍低於女仔
有無數據支持你所講?

嫁得出 = 好事?
唔嫁 = 唔好事?

UniKitty    發表於 24-5-31 12:02
minichong28    發表於 24-5-24 10:19

B.B.BaBa 發表於 24-5-24 10:16
有個親戚都係咁,都係 St Mary,唔知係咪同一人呢?
反而我识一些SPCC家长,都不怎样炫耀自己学校的。可能St Mary 自行位少,能够自行入,又的确很巴闭的。

cafeva 發表於 24-5-24 10:16
有無數據支持你所講?

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat22_3.pdf

女生的數字,普遍高於男生

但取得高分那一批,好像是男生高于女生。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊