教育王國's Archiver

motiondesign 發表於 23-11-29 11:26

[quote][size=2][color=#555555]angelfish228 發表於 23-11-26 20:46[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=49277271&ptid=3878563][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
我去年在其他post分享過,再給你參考。

GHPS
[/quote]唔好意思,想多問一下:
1) 學校鼓勵家長參與學校活動嗎?需要家長協助學校的活動嗎?如果working mom, 唔係成日幫到學校,學校會介意嗎?

2) 有教淺考染嗎?有分精英班嗎?

3) 有呈分試嗎?

4) 升上德中駛唔駛interview? 定係校內成績就可以決定?

謝謝

ok3 發表於 23-11-29 13:20

[quote][size=2][color=#555555]motiondesign 發表於 23-11-29 11:26[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=49277957&ptid=3878563][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
唔好意思,想多問一下:
1) 學校鼓勵家長參與學校活動嗎?需要家長協助學校的活動嗎?如果working mom, 唔係 ...[/quote]我試下答你,睇下其他人有冇補充。1. 絕對冇問題。除左初小參加過1次學校旅行同運動會做過1次家長義工外,我乜都冇做過。
2. 小學冇分精英班的。我自己覺得除左英文真係教同考得比較深外,基本上都係教乜考乜。
3. 有
4. 要. 不過我覺得只要正正常常,成績唔係真係太差,升中應該問題不大。面試都只係一個程序嚟。

motiondesign 發表於 23-11-30 16:19

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=49277985&ptid=3878563][color=Olive]ok3[/color] 的帖子[/url][/b]

多謝你嘅答覆:funny:

yianleen 發表於 23-12-1 10:39

[i=s] 本帖最後由 yianleen 於 23-12-1 11:04 編輯 [/i]

[color=#000][size=15px]1) 學校鼓勵家長參與學校活動嗎?需要家長協助學校的活動嗎?如果working mom, 唔係成日幫到學校,學校會介意嗎?[/size][/color]
家長可以參加做義工, 有時校隊比賽都有好多熱心媽媽幫手, 照顧成個女團:funny:
但我自己就無幫過手, 家長一啲壓力都無

[color=#000][size=15px]2) 有教淺考深嗎?有分精英班嗎?[/size][/color]
學校教得好有系統, 小朋友中英數常會學得識, 但考試卷要拎高分就唔容易。無精英班

[color=#000][size=15px]3) 有呈分試嗎?[/size][/color]

[color=#000][size=15px]4) 升上德中駛唔駛interview? 定係校內成績就可以決定?[/size][/color]
[color=#000][size=15px]要interview, 老師有教小朋友準備, 大家班上輪流用英文impromptu[/size][/color][color=#000000][size=15px]
[/size][/color]
[color=#000000][size=15px]但感覺上應該正正常常都收得返晒, 上年都係咁
[/size][/color]

motiondesign 發表於 23-12-4 09:07

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=49278547&ptid=3878563][color=Olive]yianleen[/color] 的帖子[/url][/b]

太好喇,聽大家咁講,好似真係收返多D親生女....因為老實講,如果收唔返的話,黃大仙區派位真係冇咩好揀...

catf2 發表於 23-12-4 10:53

[quote][size=2][color=#555555]motiondesign 發表於 23-12-4 09:07[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=49278998&ptid=3878563][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
回覆 yianleen 的帖子

太好喇,聽大家咁講,好似真係收返多D親生女....因為老實講,如果收唔返的話,黃大 ...[/quote]其實由5年前起都收返逾80% , 不過有D 就真係第一ROUND唔收D 家長係擔心同唔開心, 有同學S1 本來唔收, 但S1 下學期又叩門插返入來讀, 有D中二又考插班入返GHS讀, 不過比著我是家長就不會回頭(我女都咁話), 去第二間未必唔好, 要相信明天會更好:happy:

motiondesign 發表於 23-12-4 11:02

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=49279026&ptid=3878563][color=Olive]catf2[/color] 的帖子[/url][/b]

原來係咁...唉...聽你咁講,其實都有唔少學生好中意學校。好多謝你

catf2 發表於 23-12-4 11:19

[quote][size=2][color=#555555]motiondesign 發表於 23-12-4 11:02[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=49279028&ptid=3878563][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
回覆 catf2 的帖子

原來係咁...唉...聽你咁講,其實都有唔少學生好中意學校。好多謝你 ...[/quote]佢地真係好鍾意GHS, .WTS 區未必派得好, 但TAK OI 都鍾意收GHS 囡囡, 有D 冇入返GHS 的見有D去左聖母, 聖羅撒, 播道讀, 唔想插返入GHS 都唔會去得差的地步, 我仲見過有兩個派左入保一添:surprised:

chunana 發表於 23-12-14 21:47

請問德幼幾多成升德小? 要點先可穩陣升小 ?
感謝

catf2 發表於 23-12-19 16:20

[quote][size=2][color=#555555]chunana 發表於 23-12-14 21:47[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=49282434&ptid=3878563][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
請問德幼幾多成升德小? 要點先可穩陣升小 ?
感謝[/quote]近年都收8-9成, 你配合老師又冇大問題應該都好穩陣, 但當然都要好好裝備小朋友能力就更有競爭力

laisan225 發表於 24-1-2 09:07

囡囡今年讀小一,英文教材制作很用心,循序漸進,
中文教材亦很豐富,很有系統,
數學著重LOGIC,學術上教材十分好!

zornia 發表於 24-1-2 11:37

中文校本課程,比一般深少少
英文教高一年級英文(我覺得有d高兩年級都有)
數學無教快,係間中問得刁鑽,tricky 題目
GS都係唔同坊間書,習作/練習都難搵岩

[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/iphone_v2.gif?v=2.9.4[/img]

edpk1983 發表於 24-1-14 00:11

想請教下德望小學現家長,小朋友通常夜晚幾點訓?每日返七點半,放學後作息通常係點樣?感謝。

chubbymushroom 發表於 24-1-15 08:34

同問。另外平日放學回家要花幾耐先可完成功課?一般自己可完成嗎?謝謝你
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/iphone_v2.gif?v=2.9.4[/img]

zornia 發表於 24-1-15 09:06

初小睇佢會唔會有校隊,一星期一日,返到屋企5點,功課自己一個鐘頭都差唔多
我囡放學都仲有訓下晏覺,11點先訓,有d同學就無,9:30就上床瞓

高小校隊一星期兩日,功課都會難返d..一般都係個幾鐘(好睇佢自唔自律,一氣呵成咁做晒)
複雜d會比幾日時間做

學校就叫放手唔好同佢對功課
一般睇佢有冇做漏就算
同埋小息要佢地休息唔比溫書 做功課

elsa007 發表於 24-1-15 09:57

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=49290374&ptid=3878563][color=Olive]zornia[/color] 的帖子[/url][/b]

我哋三日校隊,一般係9:00-9:30瞓覺,上年係8:30前就要瞓。我哋住得比較遠

chubbymushroom 發表於 24-1-15 10:37

有冇在職媽媽分享放工之後會唔會跟功課溫習之類..我囡未係好自律嗰種,仲有D依賴我地一齊跟功課

zornia 發表於 24-1-15 16:27

[quote][size=2][color=#999999]chubbymushroom 發表於 24-1-15 10:37[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=49290427&ptid=3878563][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
有冇在職媽媽分享放工之後會唔會跟功課溫習之類..我囡未係好自律嗰種,仲有D依賴我地一齊跟功課
...[/quote]
要訓練自律,習慣佢每日影手冊比你睇,完成幾多通知你etc 唔識返嚟問

edpk1983 發表於 24-1-15 22:04

多謝大家解答:donutloveeye:
另外,又想請教一下,每年升班,係咪全班直升,定係會將同學打散再分班?

catf2 發表於 24-1-16 12:23

回覆樓主:

幼稚園,小學,中學都係每年等編班。直至中4選科後就定左讀到中6 :wahaha:
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/android_v2.gif?v=2.9.3[/img]
頁: 1 2 [3] 4