用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Dse 6科全5 入到中港大法律系?
樓主: Goodluck2022
go

Dse 6科全5 入到中港大法律系?  

唔怪得而家咁多小朋友咁睇唔開,連做咗家長,個心胸都咁狹窄

esmehouse 發表於 24-6-16 17:00
識人讀 Co-ed IB 都係考 36 分,佢去咗英國讀 Warwick LLB,我好唔鍾意啲人讀 Band 1A 睇小讀 Band 1B Band ...

Warrick 唔係收37咩?~~~

esmehouse 發表於 24-6-16 17:00
識人讀 Co-ed IB 都係考 36 分,佢去咗英國讀 Warwick LLB,我好唔鍾意啲人讀 Band 1A 睇小讀 Band 1B Band ...

實在太多呢類家長~~~~要知年年成績有上落,唔好講果啲CCDDQQBB,呢啲擺明收你全港尖子或需交學費,成績keep保持到固之然叻,其餘既名津、一線津、地區津等,每年成績有上有落,盡力為香港培養人才,有教無類,都仲要雞蛋裡挑骨頭?!另外,如果A校當年被評1A,咁出嚟成績係咪個個1A先?唔係既話,係咪叫負增值?1B1C校就出唔到1A成績?小朋友有無限既可能的。

醒目開學勳章

mcl233 發表於 24-6-16 17:38
Warrick 唔係收37咩?~~~
個個真係 36 入咗,現在讀緊 CityU PCLL
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 24-6-16 17:43
實在太多呢類家長~~~~要知年年成績有上落,唔好講果啲CCDDQQBB,呢啲擺明收你全港尖子或需交學費,成 ...

等於啲人話 SJC 成績下降,佢哋有冇睇過 2022 年嗰班仔好努力推返 SJC 上 Band 1A,完全同意人哋讀得叻,唔代表你個個都讀得叻 好似搵個狀元補習,係咪俾佢補完自己個個都做狀元呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

Warwick LLB conditional offer 如果我記得好似係5*55555 or 六個5

醒目開學勳章

FNN 發表於 24-6-16 18:01
Warwick LLB conditional offer 如果我記得好似係5*55555 or 六個5
IB 36 已有 offer AL 就唔知啦

esmehouse 發表於 24-6-16 17:59
等於啲人話 SJC 成績下降,佢哋有冇睇過 2022 年嗰班仔好努力推返 SJC 上 Band 1A,完全同意人哋讀得叻, ...

自己狀元才,狀元都未必肯接,除非冇生意~~~

esmehouse 發表於 24-6-16 17:59
等於啲人話 SJC 成績下降,佢哋有冇睇過 2022 年嗰班仔好努力推返 SJC 上 Band 1A,完全同意人哋讀得叻, ...

LSC又係一樣,冇出22-23成績,又上年講到而家,LSC之前成績幾好,係可以完全抹煞哂咁!

PTL_L 發表於 24-6-16 18:08
LSC又係一樣,冇出22-23成績,又上年講到而家,LSC之前成績幾好,係可以完全抹煞哂咁! ...

幾條友去抹啫,以為自己可以抹得好乾淨~~~

終於知道是什麼事讓人咁看唔開,原來是某中學的人,咁就好易理解,這的確是某中學的特質

醒目開學勳章

poonseelai 發表於 24-6-16 15:50
我估EK好多家長自己考試好叻, 見到考ib36分, 話咁低分, 又或者去英國G5以外已經係野雞大學, 又或者入唔到 ...
入到醫又如何,要有醫德有良心至得㗎,現今個個都係為錢途

FNN 發表於 24-6-16 18:01

Warwick LLB CO 要A*AA, 等於5*55, 但唔計中英文,只計3科elective或者2科elective+M1/M2, 其他兩科3就可以,唔使六個5。IB要38,但可以有contextual offer, 要求會低少少。

liverpool2023 發表於 24-6-16 12:30

神級SPCC、DBS、DGS實有啦!

中學學校及每年成績係唔會睇的,第一,FNN講緊國際大行,啲HR可能都係外國讀書,香港啲學校都唔會識,第二,同I-Bank, -樣,已經有很成熟的系統由公開試(各國的,不只是香港,因為佢哋係國際大行)到大學及大學各科Law subjects  的成績比較,做完1st screening, 又要aptitude test 及HR interview, , 之後再做2 Weeks 至一個月的Vacation scheme (internship), 有好表現才到final round, 見partners, 如果US firm, 更加可能多過一round partner interview.

這個要求十分之高,你要知道,-年在香港大約有一千人讀完LLB/JD/CPE等等(包括外國回來), PCLL大約有500-600個位,但international law firm (唔好只計MC, 就算加上Tier 2 及大型local firm like D記)加埋唔夠100個!

讀Law係好competitive 及要讀到top 先有FNN講嘢出路。

ElaiUKStudy 發表於 24-6-16 23:03
中學學校及每年成績係唔會睇的,第一,FNN講緊國際大行,啲HR可能都係外國讀書,香港啲學校都唔會識,第二 ...

謝謝你詳細講解
咁其實呢啲都好遙遠及不能控制
亦不會因為咁而對選擇有影響

liverpool2023 發表於 24-6-16 23:08
謝謝你詳細講解
咁其實呢啲都好遙遠及不能控制
亦不會因為咁而對選擇有影響

也是的,其實,英雄莫問出處,如果有心去做,肯下定決心,也計算好自己能力,有後備方案,試吓無妨,也許是人生中的歷練呢。

ElaiUKStudy 發表於 24-6-17 09:11
也是的,其實,英雄莫問出處,如果有心去做,肯下定決心,也計算好自己能力,有後備方案,試吓無妨,也許 ...

係呀!
所以了解歸了解,之後還是按自己興趣去發展,我相信佢哋自然會摸索到適合自己的路。
謝謝你分享!

liverpool2023 發表於 24-6-17 11:22
係呀!
所以了解歸了解,之後還是按自己興趣去發展,我相信佢哋自然會摸索到適合自己的路。
謝謝你分享!: ...

同意。
我真係估唔到中三試讀 BAFs 完全不知所云嘅阿女,幾經周折之後會大學主修會計。
更估唔到佢做過 audit intern 後會唔想入行。
且看上帝如何安排。

YolandaTam 發表於 24-6-17 12:09

同意。

係呀!年青人,最重要佢有志向,試過就知自己意向。
咁佢仲去唔去做銀行呢?
佢有無講audit 有咩令佢覺得唔好既地方?

ElaiUKStudy 發表於 24-6-16 22:22
Warwick LLB CO 要A*AA, 等於5*55, 但唔計中英文,只計3科elective或者2科elective+M1/M2, 其他兩科3就可 ...
Warwick LLB 上年CO 有同學AAA ok, 可能depends on PG?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊