用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新手媽媽,呈分試問題
發新帖回覆
go

新手媽媽,呈分試問題

呈分點介定個學生係邊個組別?例如B1小學呈分同B2B3小學呈分點計法?5同學校既深淺課程又5相同。如果B1學校好低分,B2B3學校好高分,咁係咪B2既小學會較著數?(新手,不太懂呈分玩法,求賜教,謝謝)

穎晴李 發表於 23-6-8 15:58
呈分點介定個學生係邊個組別?例如B1小學呈分同B2B3小學呈分點計法?5同學校既深淺課程又5相同。如果B1學校 ...

教署是跟據過往師兄姐在PS1 (公開試)所得嘅表現去劃分組別,所以學校嘅課程深淺是沒影響的。
當然,學校教得深啲,相信學生係PS1 的表現應該會較好點吧

回覆樓主:

公開試??5係話同小5上學期同6年級既成績作為呈分標準嗎??

睇晒啲片,有個概念先。
其中"派位組別的劃分"係你問的問題。

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-sy ... he_sspa_system.html

穎晴李 發表於 23-6-8 16:29
公開試??5係話同小5上學期同6年級既成績作為呈分標準嗎??

唔係,以師兄師姐公開試成績來決定你的全港排名哦。(如果你跟剛才說的那個師兄或師姐在呈分試的校內排名相同。)

穎晴李 發表於 23-6-8 15:58
呈分點介定個學生係邊個組別?例如B1小學呈分同B2B3小學呈分點計法?5同學校既深淺課程又5相同。如果B1學校 ...

校內呈分試最終係睇排名, 幾多分數唔關事
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊