用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科
樓主: PandaVV
go

選科 [複製鏈接]

PandaVV 發表於 23-6-8 19:47

唔好睇得自己太重要,一般同學唔會care其他同學的父母是誰,會計師只是普通職業,除非這個會計師係陳茂波

LeeCC 發表於 23-6-9 06:43
聽過有間地區band 1A-B要揀3x,想讀M2就要放學和星期六上課

另一間band1A名校,要揀3X,但都係唔包M1/M2 ...

我家2個不同中學,M1 /M2係 3X裏揀, 只是要求數學科有一定成績先可以讀到。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hiuching8 發表於 23-6-9 07:31
大部分band 1的M1/M2不在正常時間表上,因為想學生讀齊phy chem bio

都係既,band 1學生學習能力比較高

band2學校要某名次以上或平均分以上才可以揀3X,因為驚學生讀唔掂3科

LeeCC 發表於 23-6-9 08:30

band2學校要某名次以上或平均分以上才可以揀3X,因為驚學生讀唔掂3科
DSE每個選修科課時係250小時,而M1/M2課時係125小時,如果當佢係其他選修科一樣咁上,會太多堂

hiuching8 發表於 23-6-9 09:05
DSE每個選修科課時係250小時,而M1/M2課時係125小時,如果當佢係其他選修科一樣咁上,會太多堂 ...

對學習能力好的學生,可能係既

學校話有能力讀M1/2 同學應該同樣有能力讀3x,我仔話無能力,無時間玩😅,所以數頭10都唔讀😓

hiuching8 發表於 23-6-9 09:05
DSE每個選修科課時係250小時,而M1/M2課時係125小時,如果當佢係其他選修科一樣咁上,會太多堂 ...

之前就係話M科放入core一齊教,唔夠時間教同學經常要補堂太辛苦,M改為1X後增加學習時間學生會舒服好多,課程少啲其實好抵讀,亦能吸引更多同學選修。

PandaVV 發表於 23-6-8 10:02
男, 數強.

x1: 經濟或 物理
你仔仔ICT級一, 選這科無懸念!  去到高中讀書是靠自己, 就算爸爸是會計專才, 資源教材豐富, 但孩子自身的能力和興趣更為關鍵.  

Econ這科cut off分數好高 (上網看參考數據, 2022年Econ 5**要95分, 5*要92分), 要摘星非常不容易.

洋蔥頭媽咪    發表於 23-6-9 12:55

PandaVV 發表於 23-6-8 10:02
男, 數強.

x1: 經濟或 物理

點會有同學取笑你諗多咗,好多父母係博士、仔女都係普通一個小朋友,建議以小朋友能力同興趣去選科。

Rpp 發表於 23-6-9 10:54
點會有同學取笑你諗多咗,好多父母係博士、仔女都係普通一個小朋友,建議以小朋友能力同興趣去選科。
...

同意,其實睇吓年輕人自己點樣處理表達啫。
我哋夫婦都係碩士(我 MPhil, 相公 MSc);我女自知唔係讀上去嘅材料,高中已經同同學笑談自己係全家學歷最低嗰個結果大家一笑而過。佢有中學同學父親都係會計師,亦都係家教會委員,佢 BAFs 都係得4,冇人笑佢喎。坦白講,同學間對於邊位家長係家教會委員甚至主席係不甚了了嘅。
樓主位年輕人既然有能力有興趣 ICT, 我睇唔到有何理由唔揀佢囉。高中呢兩年幾三年,如果對揀咗嘅科唔夠興趣會好難捱㗎。

Rpp 發表於 23-6-9 10:54
...

我又明樓主諗法,始終大人都比較要面子,如果爸爸係會計師又經常出席學校活動,兒子選修會計的話多少都會有啲壓力,當然最重要都係睇兒子意願,如果佢自己都鍾意咪揀囉。

如前面所講,須然樓主話會揀 會計/科技/商科,但有時孩子讀落可能會有唔同嘅諗法,我建議佢揀物理,亦話唔定將來孩子讀落會喜歡工程,想做工程師呢

LeeCC 發表於 23-6-9 08:30

以往DSE 考3x嘅人數其實唔算好多,就算B1都唔少學生會修2x,我仔之前修3x+M2,上課時間編排係非常密同辛苦,我仔亦曾經講過,讀2x嘅同學成日有空堂真係舒服好多。據統計,2023年 DSE 4C+2x 考生係68.4%,4C+3x 係 21.3%,大部份考生都係以2x為主。

不過隨著課程改革,公社科又衹計算是否合格,估計未來應該會有較多學生選修3x。

hiuching8 發表於 23-6-9 07:42
唔好睇得自己太重要,一般同學唔會care其他同學的父母是誰,會計師只是普通職業,除非這個會計師係陳茂波 ...

我地個班都有幾個會計師家長,其實無乜特別

正如父母係教師,仔女就一定要考第一才有面子嗎?

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-9 13:53
以往DSE 考3x嘅人數其實唔算好多,就算B1都唔少學生會修2x,我仔之前修3x+M2,上課時間編排係非常密同辛苦 ...

我地2x同學無空堂,個d堂分配咗畀中英數加堂畀佢地

洋蔥頭媽咪    發表於 23-6-9 14:09

LeeCC 發表於 23-6-9 13:56
我地個班都有幾個會計師家長,其實無乜特別

正如父母係教師,仔女就一定要考第一才有面子嗎?

陳茂波個仔都未必有人興趣想知叻唔叻。

LeeCC    發表於 23-6-9 14:52

jaycee_mami 發表於 23-6-9 09:42
你仔仔ICT級一, 選這科無懸念!  去到高中讀書是靠自己, 就算爸爸是會計專才, 資源教材豐富, 但孩子自身的能 ...
我女數學唔好, 會讀文科, 仲想揀經濟, 咁經濟難拿高分, 想請問對文科選科有什麽建議呢? 謝謝

回覆 LeeCC 的帖子

Band 1頭至中,通常一半以上至全部人可修 3x

Band 1尾至 Band 2頭,通常只有部分成績較佳既學生可修 3x

Band 2中至尾以下既學校,通常所有人都只能夠揀2x

註: 此處既 x 係唔包括 M1/M2,另外呢個現象係講緊通識公社科之前
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊