用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科
go

選科

男, 數強.

x1: 經濟或 物理
x2: ICT或 會計
X3: M2

假如將於大學希望選會計/科技/商科,
x1 修讀哪科比較好?

爸爸是會計師, 覺得囝選ICT 好d. 因為會計科可以囝自學, 有疑問由爸爸教.
但爸爸不懂ICT.

囝對修讀ICT (成績是級一) 和 會計都可以. 不過, 我覺得如果他ICT 喜歡而且成績好, 建議佢修ICT. 如果讀會計, 成績一般的話, 將來被同學笑佢(爸爸係會計師, 如果他成績一般, 真係無面)

謝謝解答

我對仔女數學都唔差, 校內top 10, 但學校M1/2 唔當一科,即想讀M1/2 就要最少8科,只好放棄M1/2
講返工題, 大學只睇星星,只要星多,學系就會行使豁免資格收生,不用擔心

ICT轉咗syllabus,是否易得星星都唔知

再者,對ICT一樣可以自學,身邊不少初中生已經自學識dse要學的language,寫緊program

聽過不少前輩講,BAFS易考

仔仔錫錫你 發表於 23-6-8 10:16
我對仔女數學都唔差, 校內top 10, 但學校M1/2 唔當一科,即想讀M1/2 就要最少8科,只好放棄M1/2
講 ...
【DSE】港大收生全面採納M1及M2成績 提前於2022年實施避免中學生選科錯配

仔仔錫錫你 發表於 23-6-8 10:16
講 ...

舊年我女嗰屆香港大部分大學M1 M2已經當一科, 出國讀書冇M科反而數學唔當完成, 要求讀多一年foundation。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

PandaVV 發表於 23-6-8 10:02
男, 數強.

有興趣行先, 其次能力, 其實ICT Econ M2大學選科也可以好多出路, 各類商科, 電腦工程等等!

gracelam 發表於 23-6-8 11:47
舊年我女嗰屆香港大部分大學M1 M2已經當一科, 出國讀書冇M科反而數學唔當完成, 要求讀多一年foundation ...
大學還大學,問題係我地中學唔當M1/2一科,要讀必修8科

仔仔錫錫你 發表於 23-6-8 14:00

即係要4C+3X+M?

想知邊間中學咁死板, take 3X + M科遲啲讀唔嚟drop 一科X都係一樣啫!

型到而神不到,奈我何?

即樓上所講的,學校要求至少8科又好,甚至全科,報個名而已.對於家長來講,頂籠咪買多該科的書本,對於學生,最多咪上課時間緊凑啲.至於功課,唔交又如何?見家長?話學生無心向學?家長心知肚明,見咪見,見完照舊唔交(唔想選)的那一科.

有這樣的預設,又使乜理學校要求選幾多科先可以選修M1/M2?

回覆 LeeCC 的帖子

係……

PandaVV 發表於 23-6-8 10:02
男, 數強.

雖然話將來有機會選會計/科技/商科, 但有時讀讀下可能有唔同嘅諗法 ,選甚麼仍是未知數, 既然數強會建議選物理, 物理大學選修有加權, 經濟反而冇, 再講物理 DSE 5+ 以上嘅成績百分比遠比經濟為高。
其實唔使同爸爸去比較, 年代唔同,貴子弟ICT成績唔錯,如果有興趣亦不妨選修, 有能力的話更一定要加修M2。

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-8 19:37
雖然話將來有機會選會計/科技/商科, 但有時讀讀下可能有唔同嘅諗法 ,選甚麼仍是未知數, 既然數強會建議 ...

唔係同爸爸去比較, 因為爸爸是學校的家教會成員, 全校老師和班上所有同學都知道爸爸的職業. 我知道我老公要面子, 如果亞囝修讀會計, 我老公一定會非常重視囝在學校的成績.

我代入亞囝的角色去想, 亞囝讀會計一定有压力. 如果修讀ICT, 我老公一定沒什麼可说(因為他不懂). 亞囝都喜歡lCT(因為學校的師兄是在美國科技國際公司做了12年, 係全球著名的MNC,亞囝跟師兄查詢過師兄以前在學校修讀ICT的情況)

如果能力夠其實讀8科都唔係大問題,真係頂唔順亦可以drop, 而且而家課程有修改公社科又衹須合格,已經冇之前咁辛苦。

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-8 19:37
雖然話將來有機會選會計/科技/商科, 但有時讀讀下可能有唔同嘅諗法 ,選甚麼仍是未知數, 既然數強會建議 ...

我囝不喜歡文科和歷史, 又不喜歡做醫護和PT/0T/ST, 只對數字/電腦有興趣.

PandaVV 發表於 23-6-8 19:47

唔係同爸爸去比較, 因為爸爸是學校的家教會成員, 全校老師和 ...

咁揀ICT都好嘅,最緊要囝囝喜歡。

PandaVV 發表於 23-6-8 19:47

路過, 最近睇到一則新聞,話林丹唔想仔有二代光環壓力,反而唔想仔學羽毛球,學網球。

阿仔根本唔想讀會計,何苦要迫佢讀。

gracelam 發表於 23-6-8 14:30
想知邊間中學咁死板, take 3X + M科遲啲讀唔嚟drop 一科X都係一樣啫!

聽過有間地區band 1A-B要揀3x,想讀M2就要放學和星期六上課

另一間band1A名校,要揀3X,但都係唔包M1/M2,這2科和music,VA個d科當第4科

另一間band1C,3x都係唔計M1/M2

唔知係咪band 1學校都係咁安排

我地band2頭,M1/M2當係3x裡面的選擇

LeeCC 發表於 23-6-9 06:43
聽過有間地區band 1A-B要揀3x,想讀M2就要放學和星期六上課

另一間band1A名校,要揀3X,但都係唔包M1/M2 ...

女個間 3X + M1/2,M1 M2 班會同Core 數編埋同一班。但有冇多左堂數就唔清楚。

LeeCC 發表於 23-6-9 06:43

另一間band1A名校,要揀3X,但都係唔包M1/M2 ...
大部分band 1的M1/M2不在正常時間表上,因為想學生讀齊phy chem bio
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊