用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道vs陳瑞琪(喇沙)
go

九龍塘宣道vs陳瑞琪(喇沙)

一線私校同地區津校應該點揀?2間升中都唔錯,私校40人一班,津校30人。唔想知兩者課程及功課量分別和關愛程度。是否私校會全面發展啲,還是讀津再自己外補?

明顯兩間級數有別

你咁比較即係代表你唔認識宣小的好!

mariko_chung 發表於 23-6-8 01:17
一線私校同地區津校應該點揀?2間升中都唔錯,私校40人一班,津校30人。唔想知兩者課程及功課量分別和關愛 ...

APS 重學術 亦重音樂體藝

回覆 Queenielam88 的帖子

對,可以指教下?謝謝

不要被陳小有「喇沙」兩字誤導,同宣小係完全不同層次

梗係宣道了, 學術都差好遠

宣小同陳小比較升中更加冇得比,宣小是全港升中最亮麗的幾間之一,當然有呢個成績就不只是靠學校,在宣小家長要付出很多接送時間(因為好多活動,又樂團又校隊),學術上一d都唔多功課,測考多家長背後個個都自谷。
唔知你所指的關愛係咪老師有冇愛心呀,間學校好關懷呀果種,如果係,咁同宣小扯唔上關係,讀呢度係train到小朋友自動波 快手的。
申:APS用家

https://www.apskt.edu.hk/secondary.php
https://www.cskps.edu.hk/it-scho ... blished&lang=zh

陳瑞琪算是地區一線,但是宣道是香港最好(單單升中成績來說)的非關連中學的小學。

學校只是一個容器。都要看你自己的期望值,及過去和未來的操作呢。

完全唔同LEVEL, 睇完上面REPLY 相信你已經有答案

回覆樓主:

如果諗住六年级band 1大抽獎既話,其實兩間都無乜所謂

Adrio77    發表於 23-6-14 21:33

宣小和港同/王錦輝 呢類龍校有無得比?

因為常常聽人講 有龍讀龍, 4私1 直做back up

curr2000 發表於 23-6-9 10:51
宣小和港同/王錦輝 呢類龍校有無得比?

因為常常聽人講 有龍讀讀, 4私1 直做back up  ...

有些人會認為港同有得比。
不過讀 APS的,心頭應該會更高

B.B.BaBa 發表於 23-6-9 13:11
有些人會認為港同有得比。
不過讀 APS的,心頭應該會更高

宣小由小一入學個班人計,最终有幾%入到比港同更好?

回覆 curr2000 的帖子

有龍應該讀龍

呢個網站一講宣小就有人出嚟搖旗吶喊,其實咁多年佢哋喺運動辯論奧數等等有啲乜嘢成績?佢間中學啲考試成績數據又得唔得?sorry 真係唔係好熟識呢間學校

回覆 Azzurro 的帖子

佢公佈過數據入名中學系三年嘅總數,同區學校三年有十個學生入男拔喇沙ok la

Nbranson 發表於 23-6-10 13:52
呢個網站一講宣小就有人出嚟搖旗吶喊,其實咁多年佢哋喺運動辯論奧數等等有啲乜嘢成績?佢間中學啲考試成績 ...

其實宣小真係冇乜特別,運動方面得排球比較強啲,但只限九北區咁囉!
升中方面,佢升到嘅又係間間都有人升到。
搖旗吶喊誇張咗啲,宣小家長認可學校自然熱心分享,公眾論壇有人發問有人答先係好事喎。

回覆 Nbranson 的帖子

宣小升中數據只2年內升名中嘅數據,約90人。而陳小公佈是1年升中人數約90人,相對陳小透明度高點。當然神校人數宣小較出色。但地區一線陳小津校都很唔錯。

回覆 Azzurro 的帖子

感謝分享
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊