用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 阿仔派咗呢間,想問吓各位粉嶺公立學校好唔好? ...
發新帖回覆
go

阿仔派咗呢間,想問吓各位粉嶺公立學校好唔好? [複製鏈接]

如題,想問吓粉嶺公立學校好唔好?第一志願神召會唔入,派咗去粉嶺公立學校

miriam  可否PM報料  發表於 23-6-7 19:09
   0    0    0    0

我仔也是今年9月升小一,粉公係我乙部第一選,甲部第二選。

學校唔係最受歡迎幾間,但校風幾好,功課壓力唔算大,最中意佢校舍超級大,環境靚,人都開朗D。

視乎你既教仔方針啦,今年最多人選既幾間,包括你既神召會,都係爭崩頭。

miriam  可否PM報料  發表於 23-6-7 19:17

Suzuki1220 發表於 23-6-7 12:26
如題,想問吓粉嶺公立學校好唔好?第一志願神召會唔入,派咗去粉嶺公立學校
...

粉嶺公立受歡迎程度比上不足下有餘

2023/24學年
81網
統一派位 (本區+借位) / 學額 (% 學額)
----------------------------------------------------------
五旬節茂生 (29+4)/100 (33%)
東華曾憲備 (41+5)/125 (36.8%)
粉嶺神召會 (40+4)/100 (44%)
救世軍中原皇后山 (50+5)/125 (44%)
聖公會嘉福榮真 (41+4)/100 (45%)

五旬節于良發 (53+5)/125 (46.4%)
上水宣道 (32+3)/75 (46.67%)
寶血會培靈 (32+3)/75 (46.67%)
粉嶺公立 (33+3)/75 (48%)
佛教正覺 (44+4)/100 (48%)

打鼓嶺嶺英 (34+3)/75 (49.33%)
鳳溪廖潤琛 (70+4)/100 (74%)
方樹泉 (110+5)/125 (92%)
粉嶺官立 (115+5)/125 (96%)
----------------------------------------------------------
總數: (724+57)/1,425 (54.8%)

https://www.schooland.hk/ps/sn81

Poyau 發表於 23-6-7 22:39

粉嶺公立受歡迎程度比上不足下有餘

培靈我左查右查,其實真係幾好,無記錯校長好似係修女,學習唔會比學生太大壓力,但對個人修養非常注重。 佢係我乙部第二選。如果唔係離我屋企遠,我應該排佢第一。

至於粉公我都係貪佢學習壓力唔大,聽講教師幾有愛心(但而家退職潮咁勁都只係睇下算),有一半原因係中意佢校舍又大又靚,話晒個仔要係嗰度生活六年。

以前好似幾多雙非生讀,但自從無左雙非後應該唔同左?

回覆 TenTang 的帖子

我三次都揀神召會第一志願,第二志願就粉嶺公立學校,因為幼稚園老師極力推介我呢一間,所以我揀咗第二志願,聽你咁講,我就放心晒啦,原本仲諗住去叩門搏一搏😅

回覆 Poyau 的帖子

咁睇落粉公都唔差喎😌

就係幼稚園老師同我講呢間功課壓力唔大,所以我先至會揀粉公第二志願😊

回覆 Suzuki1220 的帖子

你可以去佢網站睇下既. (不過我知你應該實去過)https://www.flp.edu.hk/rIndex

仲有兩段影片, 分別係小一生活片段, 同學校導覽

https://youtu.be/QvIp6l7NSKU

https://youtu.be/cBy_gjaDJjQ

TenTang 發表於 23-6-8 06:56
培靈我左查右查,其實真係幾好,無記錯校長好似係修女,學習唔會比學生太大壓力,但對個人修養非常注重。  ...

寶血會培靈2022年升中派位
官津本區+他區+直資
英中 16+1+4=21 (29.2%)
其他 38+6+7=51 (70.8%)
總數 54+7+11=72 (100%)

英中 16+1+4=21 (29.2%)
本區 16 (22.2%)
鄧顯 1 甲寅年 2 李嘉誠 3 風采 2
陳融 8

他區 4 (5.6%)
迦密柏雨 1 莫壽增 1 恩主教 1
曾肇添 1

直資 1 (1.4%)
培基 1

其他 38+6+7=51 (70.8%)
本區 38 (52.8%)
馬錦明 1 廖萬石 1 粉嶺禮賢會 7
馬錦燦 4 粉嶺救恩 3 陳朱素華 1
鳳溪第一 1 聖芳濟各 5 基新 7
粉嶺陳震夏 4 新界喇沙 2 粉嶺官立 2

他區 6 (8.3%)
HK4 培英 1
NT3 唐賓南 1
NT6 大埔鄉中 1 劉梅軒 1
NT7 馮黃鳳亭 1 佛教黃允畋 1

直資 7 (9.7%)
本區 心誠 7

http://www.plpb.edu.hk/升中資訊/

你好勁呀,咁都俾你估中咗,派位嗰日已經上咗佢學校網站睇啦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊