用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢同新華德
樓主: jessicalamyk
go

禮賢同新華德

pig.apple 發表於 23-6-7 19:21
對,以往爬文都見禮賢學生升中抽獎後叩門嘅成功率高

我都搬咗去九龍城區 (emoji)

你唔係邊緣人,唔會跌band. 禮賢好少人派位,因為很多同學直資自行都有offer. 我當年都係深水埗(emoji)油尖區,老師話一定跌band唔到仔仔。當年有個同學第四派左1c校,都有叩返前面志願。

回覆 jessicalamyk 的帖子

原理上私校收左學費就包左補習班同興趣班,津校就自行報,豐儉由人。我諗睇下你鍾意邊間多啲。

jessicalamyk 發表於 23-6-7 14:01
學術上,的確係禮賢比較優勝
所以佢升中嘅成績會好啲
所以我都問緊我自己
要揀校網既41網都好多選擇, 佢既升中同學術真係麻麻, 係校舍算吸引

minichong28    發表於 23-6-8 10:16

Lovemi0819 發表於 23-6-7 19:48
你唔係邊緣人,唔會跌band. 禮賢好少人派位,因為很多同學直資自行都有offer. 我當年都係深水埗(emoji)油 ...

可否講吓當年你仔仔最後升中係點?

jessicalamyk 發表於 23-6-7 14:06
當然,係41校網,好多人都覺得喇沙/maryknoll/拔萃先係最top
所以擺喺41校網其他嘅學校,唔係唔好,只係唔 ...
以上三間top 就一定架了, 但41網來講, 佢都係算比較差。前排有1年級下學期有個由新華德轉校來我間小學。讀半年已經頂唔順。但個小朋友本身讀書都唔錯, 彈琴都叻。

muijui 發表於 23-6-7 13:15
媽媽,我同你一樣都係中新華德,然後有啟基Offer

不過,頭先同我老公上網睇咗好多好多新華德嘅資 ...
其實唔係啲人忽略咗佢, 係佢本身除咗校舍吸引, 升中同學術都麻麻地。上年都有佢offer, 但知道佢派位差之後, 都放咗佢offer, 亦都知有人讀咗半年就轉校插班去其他學校

bighero 發表於 23-6-8 10:16
以上三間top 就一定架了, 但41網來講, 佢都係算比較差。前排有1年級下學期有個由新華德轉校來我間小學。讀 ...

咁你小朋友間小學術一定好好
當初填志願嗰時,考慮過其他小學
但我覺得好過批,擺乙2應該抽唔到
所以我先揀咗新華德,驚會派去隔離區

bighero 發表於 23-6-8 10:16
以上三間top 就一定架了, 但41網來講, 佢都係算比較差。前排有1年級下學期有個由新華德轉校來我間小學。讀 ...

請問嗰位插班同學係頂唔順新華德邊方便?學術?thanks

pig.apple 發表於 23-6-8 10:16
可否講吓當年你仔仔最後升中係點?

我最後入自一,九龍塘名津。全班都好好,我哋這屆三個有st Paul offer, 英華又有。

kikiclassmates 發表於 23-6-8 11:01
請問嗰位插班同學係頂唔順新華德邊方便?學術?thanks
好谷同好嚴。谷都仲要唔係谷功課, 係要人經常睇音樂劇或youtuber 之後再寫感想, 視藝要帶返屋企做, 用泥膠搓名畫或整蛋糕。仲要電腦堂無得上電腦, 變咗體育堂。體育堂好多堂又變咗睇圖書睇片, 無得上。
佢個仔有時執書包執得慢少少, 就俾班主任話自理能力差, 又漏功課。但我覺得人哋啱啱升小, 未適應執書包都好正常。

總之讀得唔開心

jessicalamyk 發表於 23-6-8 10:39
咁你小朋友間小學術一定好好
當初填志願嗰時,考慮過其他小學
但我覺得好過批,擺乙2應該抽唔到
去其他區就唔會, 教育局無借其他校網既小學, 就預咗41網夠學位

bighero 發表於 23-6-8 12:39
去其他區就唔會, 教育局無借其他校網既小學, 就預咗41網夠學位

41網大抽獎有43網借位40個
不過升小人數減有可能用不着

https://www.schooland.hk/ps/sn41

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/index.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2023canet-41.pdf

Lovemi0819 發表於 23-6-8 11:03

我最後入自一,九龍塘名津。全班都好好,我哋這屆三個有s ...

謝謝你 (emoji)(emoji)
其實禮賢升中真係幾好,不過學校網頁無顯示人數

pig.apple 發表於 23-6-8 13:15
謝謝你 (emoji)(emoji)
其實禮賢升中真係幾好,不過學校網頁無顯示人數

因為學校分享要顧及冇咁好的同學心情,所以唔公開。

Lovemi0819 發表於 23-6-8 14:11
因為學校分享要顧及冇咁好的同學心情,所以唔公開。

我明白呀,但我知道有d家長覺得呢個係藉口

pig.apple 發表於 23-6-8 14:14
我明白呀,但我知道有d家長覺得呢個係藉口

學校一向低調,唔會跟風。其實冇人入band3已經係好好,因為學校真係有好幾間友好學校。

Lovemi0819 發表於 23-6-8 11:03

我最後入自一,九龍塘名津。全班都好好,我哋這屆三個有s ...

真係幾好喎,你覺得係唔係學校課程設計做得好?定係學校支援小六升中做得好?

Lovemi0819 發表於 23-6-8 14:43

學校一向低調,唔會跟風。其實冇人入band3已經係好好,因 ...

咩係友好學校?

chantelle321 發表於 23-6-15 10:37
真係幾好喎,你覺得係唔係學校課程設計做得好?定係學校支援小六升中做得好?
...

學校自定教材好和升中準備做得好,而面試都操好,不需再報面試班。因為家中大的讀第二間私校,比較之下差很遠。

chantelle321 發表於 23-6-15 10:39
咩係友好學校?

即係晤太差都會收,即係這些中學校長同小學校長友好,所以都喜歡收佢哋的學生
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊