用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12區大抽獎
樓主: kennethchen97
go

12區大抽獎  

csc1016 發表於 23-6-8 17:17
係呀,而且因為有妹妹跟尾,唔想跟兩間小學。
咁真係最好既組合,帶埋妹妹入,到時做前列,孖哥哥QC,妹妹bps真是心心眼先得!羨慕

PTL_L 發表於 23-6-8 17:20
咁真係最好既組合,帶埋妹妹入,到時做前列,孖哥哥QC,妹妹bps真是心心眼先得!羨慕 ...

阿妹今年9月入表喇,我都憧憬佢哋做到,要靠自己努力了。

csc1016 發表於 23-6-8 17:06
我都係棄89、91揀12網。
上年啲同學仔,三條1爭雨川仲要叩門陰公。
我孖仔,雖然好想入St Jo,不過承受唔 ...
你話12區D人,   入到軒銅都好似唔開心咁~~~

airwalk 發表於 23-6-8 17:26
你話12區D人,   入到軒銅都好似唔開心咁~~~

全香港最有錢嘅灣仔同中西區,邊度睇得上政府嘢吖。外區人先會明白12網有幾好。

csc1016 發表於 23-6-8 17:29
全香港最有錢嘅灣仔同中西區,邊度睇得上政府嘢吖。外區人先會明白12網有幾好。
...
呢句又有少少中point喎12網人好多係讀IS 同直私

其實灣仔區嗰幾間直資私立小學,轉咗咁多年學術運動都唔覺得有進步,咪又係落後最top嗰幾間津貼小學。好多時大家都將津貼同官立小學混為一談,其實好多家長都唔太欣賞官立小學,始終公務員老師係有啲特別.....

Sansam 發表於 23-6-8 13:08
我乙五入St Francis
(有私校backup)

我仲以為我乙三中st Francis 已經係底線

(有私校backup)

我仲以為我乙三中st Francis 已經係底線

醒目開學勳章 王國長老

airwalk 發表於 23-6-8 16:20
12區本來就天堂,  or 地獄, 不過佢天堂競爭性冇外區咁大,

就算以前
我都係話乙一寶血直入㗎wor,有捨就有得,好簡單
肯退一步,點會入地獄呢

醒目開學勳章 王國長老

manyan2014 發表於 23-6-8 16:56
聖nga 各今年(定上年?)轉左校長,原校長退休。

原來轉了校長…..影響有咁犀利?照計做咗咁多年都上晒軌道啦,除非校長在升中叩門方面好給力,咁影響就真係大了

Charlotte_mom 發表於 23-6-8 18:55

就算以前
寶血不是天堂。意思應該係以前非天堂(st Joe、華仁)就好易去地獄(寶校)。

乙五S F真唔真? 有人話乙三中軒銅係流料喎

簡單啲來講 發表於 23-6-8 16:19
12網真系身在福中不知福啊,隔離14網都有一個乙一擺嘉諾撒,抽中乙二太古的。其實這兩年升中st Francis應該 ...

聖方濟各中學成績直程好過嘉諾撒啦,14網乙一都唔入,12網入到乙五,真係好正。
利申,我小朋友係14網嘉諾撒。

SoyChan 發表於 23-6-8 19:32
乙五S F真唔真? 有人話乙三中軒銅係流料喎

呢個話乙三中軒銅都系聽返來,之前有人唔係話乙二未中,總貼出乙一到乙五的志願,你覺得邊個可信?話乙五中SF都係本人上來講,唔係聽返來果

小艾美 發表於 23-6-8 19:54
聖方濟各中學成績直程好過嘉諾撒啦,14網乙一都唔入,12網入到乙五,真係好正。
利申,我小朋友係14網嘉諾 ...

可以試吓叩聖方濟各,應該唔難叩。

Sansam 發表於 23-6-8 20:11
可以試吓叩聖方濟各,應該唔難叩。

冇啦,我小朋友升高小了,而且佢只係中游,應該扣唔到。扣門多數話要級30內。

小艾美 發表於 23-6-8 20:14
冇啦,我小朋友升高小了,而且佢只係中游,應該扣唔到。扣門多數話要級30內。
...

都可以試下插班,宜家都多人移民,只要肯定係band1學生,二線學校都會收的

小艾美 發表於 23-6-8 19:54
利申,我小朋友係14網嘉諾 ...

無錯,嘉諾撒聖方濟各真係間好好既學校,特別係德育同埋校本課程,入讀之後,我囡囡對讀書好自覺,亦都好鍾意自己間學校,聽佢分享同學之間都有好好既感情同埋學習氣氛!所以都有級頭願意直上中學部!包括我囡囡!
12網女校競爭大,的確sf無咁大名氣,但讀書氣氛同校風都好好,希望我呢個家長可以為阿囡間學校平反下!
所以,我覺得間學校適唔適合自己小朋友至係最緊要!有時睇edu kingdom, 明白每位家長都有自己對自己小朋友既寄望,但老實講聽唔少一些家長英文能力有限,小朋友英文能力好弱,但就要小朋友考入/派入全英文教學小學,結果功課小朋友唔明,家長又幫唔到,小朋友學數學都要查字典,事實小朋友讀得比較辛苦喇……

所以了解小朋友的性格,揀合適的小學就最好!

(有私校backup)

請問你私小边間呀?

katie816 發表於 23-6-8 20:29
無錯,嘉諾撒聖方濟各真係間好好既學校,特別係德育同埋校本課程,入讀之後,我囡囡對讀書好自覺,亦都好 ...

分析得好好呀!
恭喜你囡囡讀得咁開心。
我都覺得St Francis 係一間好好的學校。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊