用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 form5轉校+留班
go

form5轉校+留班 [複製鏈接]

唔好意思借用hashtag。

小女就讀中五band2B學校,但因身體問題不停住院,中五下學期只上了不到三分之一學,斷斷續續上課,跟不上進度。

但學校見到上個月測驗周成績,年級排第九,唔允許留級。但女女執意要留級,話唔留級讀唔落去,完全跟不上進度,自己只係靠背書先考得好,概念唔清。

宜家想轉校讀多年中五,但又想轉去banding高少少的學校(band2A-1C),
唔知有冇學校肯收女女呢類,有冇家長有高見
   2    0    0    0

回覆 kiki-06Li 的帖子

信息量幾大
1. 上1/3堂自稱跟唔到,但就考級9?  資優?
2. 需常住院,如果留級下年係唔係就唔哂整日去醫院呢?
3.轉校理由係因為原校唔俾留級? band2B 高少少去 band2A 意義似乎不大
4.係個女要留級,因為下年要考DSE,覺得未準備好?

建議原校升中六可攻可守。
目前大學學位多,升大學後自由好多,更可以休學,hea 讀。
真係搞唔定可以再留級,retake DSE。

回覆樓主:

兩手準備:1. 快申請插班(已經六月,還有學校收申請表?抱歉,都係個句,收到offer 再開家庭會議)2. 試吓以目標學系與學校作討論基礎,家校合作,如唔留級,成績能否夢想達成?老師都會希望同學能願望成真。

woooiiii 發表於 23-6-6 18:55

信息量幾大

你好,謝謝你嘅回覆。

1. 小女唔係資優,但佢話選修科目全是文科,靠背先勉強上到,加上學校的同學唔用功,同埋學校測驗卷考背書,所以僥倖得高分。

2. 這點我們都有焦慮 ,但按目前來說情況正在好轉,下年應該一個月請2-4天假便好。

3. 是的,因為原校唔允許留級,認為成跟得上,唔想浪費位置。小女目標係觀塘官立中學,但唔知請假日數咁多,學校會唔會有顧忌

4. 小女留級第一係課堂上知識未鞏固。想在dse往5-5*發展,課堂老師所講解的知識點全部未聽過冇吸收,認為自己考唔到。
所以著重想留中五,學返同齡同學已有的知識點。

其次就係女女太耐冇返學,一返學就中六,壓力好大唔敢面對DSE   。

piyohk 發表於 23-6-6 20:57
兩手準備:1. 快申請插班(已經六月,還有學校收申請表?抱歉,都係個句,收到offer 再開家庭會議)2. 試吓 ...

你好,謝謝你嘅回覆!

申請插班一事,據大部分學校安排,6月尾開始可以申請插班,因為要等期末考成績。謝謝你,會留意的!

第二點會嘗試寫信與學校溝通! 女女好想入CU文學系,但宜家只係靠背書同埋食老本先考到較前的排名。(佢話學校測驗周考背書,同學唔勤力。)但以目前來說,學校不願意留學位俾佢。 好煩惱。

以應試DSE角度,讀兩年中六效果一定好過留級讀多年中五。
雖然你的情況更困難,但無人真係話完全準備好應付DSE,都係咁硬頂上,唔試唔知自己有幾叻。
CU文學系,如果指中文類,唔覺得需要轉英中重新適應環境,考試讀書最後都係靠自己。

kiki-06Li 發表於 23-6-6 21:11
你好,謝謝你嘅回覆。

1. 小女唔係資優,但佢話選修科目全是文科,靠背先勉強上到,加上學校的同學唔用功 ...
得罪講句,你學校嘅學習環境,攞到5*的機會較微,一間band 2校,一般老師唔會教咁深

woooiiii 發表於 23-6-6 21:54

以應試DSE角度,讀兩年中六效果一定好過留級讀多年中五。
僅僅以學習的角度講,中五還有知識要讀,而中六基本是操題.

對於樓主的情況,話還有内容未算熟悉的話,應該是中五多一年比中六更合適.

Pano    發表於 23-6-7 03:31

kiki-06Li 發表於 23-6-6 17:37
唔好意思借用hashtag。

小女就讀中五band2B學校,但因身體問題不停住院,中五下學期只上了不到三分之一學 ...
你係咪用英文讀,係嘅就試吓報大角嘴莊啓程,用中文讀嘅話,試下直資學校

10090 發表於 23-6-6 23:05
得罪講句,你學校嘅學習環境,攞到5*的機會較微,一間band 2校,一般老師唔會教咁深 ...
輕鬆就級9.加以砥礪的話,是不是有更大的想象空間?

PS:從不看輕任何B2或以上的三甲實力.

10090 發表於 23-6-6 23:10
你係咪用英文讀,係嘅就試吓報大角嘴莊啓程,用中文讀嘅話,試下直資學校 ...

係的,學校係英中。唔該你!我去睇睇呢間學校   

medicine 發表於 23-6-6 23:06
僅僅以學習的角度講,中五還有知識要讀,而中六基本是操題.

對於樓主的情況,話還有内容未算熟悉的話,應該是 ...

是的,小女係呢個意思 。佢話想跟返課堂知識,中六基本已教完 只操卷溫書

10090 發表於 23-6-6 23:05
得罪講句,你學校嘅學習環境,攞到5*的機會較微,一間band 2校,一般老師唔會教咁深 ...

囡囡學校band2B,但學校年年都有唔同科目中,同學拎5** 。我都相信佢俾心機,係可以的。

kiki-06Li 發表於 23-6-6 23:20

囡囡學校band2B,但學校年年都有唔同科目中,同學拎5** :l ...
是的.無須妄自菲薄.

我係非常相信任何B2學校,都可以有很好成績的學生.

medicine 發表於 23-6-6 23:34
是的.無須妄自菲薄.

我係非常相信任何B2學校,都可以有很好成績的學生.

多謝你!同囡囡講咗你嘅commen 。佢雖然冇咩表示,但睇得出佢開心咗好多 ,可能最近太大壓力。

kiki-06Li 發表於 23-6-6 23:36
多謝你!同囡囡講咗你嘅commen  。佢雖然冇咩表示,但睇得出佢開心咗好多  ,可能最近太大 ...

不同中學校內卷深淺唔同, 囡囡有冇做過DSE啲past paper ?做完自己心中有數, 知道自己邊度唔識, 同埋估計轉到校嘅成功率!

很難講,朋友個女讀1C,聲稱除英文全部科目都有兩個星,唔知學校點樣定義,或者係家長自己定義兩個星,點知去出面啲名補無辦法通過人哋嘅試卷.插名直都無通知。但學校都有一兩名入E。世事又無絕對無可能。

kiki-06Li 發表於 23-6-6 23:20

囡囡學校band2B,但學校年年都有唔同科目中,同學拎5** :l ...

大女補中文個大學姐姐 2A中學 中文5** bio 5* chem5 入理大護理。阿女甘識諗有哂方向,加油!

Rpp 發表於 23-6-7 07:19
很難講,朋友個女讀1C,聲稱除英文全部科目都有兩個星,唔知學校點樣定義,或者係家長自己定義兩個星,點知 ...
DSE大部分科目每科只有1%-2.5%的考生能取得5**,當然band 3校也有人取得5**,只是比例低一點。做人有目標係好,但要先了解自己的能力

我其實會建議照上

操卷緊要過上堂
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊