用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國讀書簽證問題
go

[英國] 英國讀書簽證問題

請問去英國讀書簽證最遲幾時要報理?總共要用多久時間?如果七月開始辦理,八月中可以完成嗎?我地想送女一齊先去學校附近適應吓先!

如果7月中或7月頭申請,學生簽證正常趕得切, 好擔心的,可以加錢做快證, 你想8月中過去,其中有一欄問你幾時到達英國,你要填8月中日期。

katrinafu 發表於 23-6-6 07:43
如果7月中或7月頭申請,學生簽證正常趕得切, 好擔心的,可以加錢做快證, 你想8月中過去,其中有一欄問你 ...
請問寫咗幾時到達英國係咪一定要照填寫日子到達架?定只係填大概到達日子就得?

有學校既CAS就可以去做簽證,如果6月頭至7月中申請,我上2次及見其他人分享經驗所得,非快證一般2-3個星期可以啦,但到8月中至申請既,非快證起碼預1個月,如果已經有CAS,儘快申請吧。到埗日期甘上下寫8月中都得,反正簽證有效期3個月,有效期內去就得。

大食媽咪 發表於 23-6-6 07:59
請問寫咗幾時到達英國係咪一定要照填寫日子到達架?定只係填大概到達日子就得? ...
到埗日期甘上下寫8月中都得,反正簽證有效期3個月,有效期內去就得。

大食媽咪    發表於 23-6-6 08:52

我25號同個囡上去做簽證,禽日已收到email話做好,好快!

大食媽咪 發表於 23-6-6 07:59
請問寫咗幾時到達英國係咪一定要照填寫日子到達架?定只係填大概到達日子就得? ...

會按照你填寫日子 當日或之前來批證 , 例如你寫8月15日 , 有可能簽證生效日期 8月13日 , 咁就 8月13日 三個月內就要入境 。

大食媽咪    發表於 23-6-6 15:22

fac9123 發表於 23-6-6 09:06
我25號同個囡上去做簽證,禽日已收到email話做好,好快!

請問前後多少天?

回覆 soniacheung611 的帖子

25/5上去辦證, 5/6 收email 已辦妥, 著我上去交passport (我用keep my passport service)

We went for the appointment last Wednesday and got the email notification of the decision yesterday. Waiting for the center to contact us to collect the passport with visa now..

現在唔係繁忙時期,A Level

Atamihanabi 發表於 23-6-12 09:39

We went for the appointment last Wednesday and got the email notificatio ...
Just received the email to collect visa. Much more efficient than i expected!

回覆 Atamihanabi 的帖子

Have you applied for priority?

回覆樓主:

agent就話最長三個星期

cmath 發表於 23-6-15 23:17
回覆 Atamihanabi 的帖子

No we didn’t. Just the standard service.

fac9123 發表於 23-6-12 09:22

25/5上去辦證, 5/6 收email 已辦妥, 著我上去交passport (我用keep my passpo ...

通常五月都唔係簽證高峰期, 七月八月就好多人簽

回覆 fac9123 的帖子

請問怎樣申請keep my Passport Service,要另外付費嗎?

回覆 jamama 的帖子

要加錢申請的, 七百幾, 經北角UKVI book appointment時可加其他付費服務。

fac9123 發表於 23-6-23 09:19
回覆 jamama 的帖子

要加錢申請的, 七百幾, 經北角UKVI book appointment時可加其他付費服務。 ...
明白了,謝謝回覆。因為學校尚未出CAS, 八月中又有個短trip,真係驚到時未搞掂去唔到旅行。可惜又要俾多啲錢

fac9123 發表於 23-6-6 09:06

咁快(emoji)(emoji)
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊