用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 22-23 雜項討論
發新帖回覆
go

22-23 雜項討論 [複製鏈接]

不知道大家有沒有 22-23 年度雜項分享呢?
今天考通識,明天考數學,之後會不會好多人唔去返學?

真心覺得各科都唔容易:進度好快,跳教得都好快

中文:有時候廣東話有時候普通話,寫字唔容易
英文:不少不常用的。。。
數學:唔容易。。。
通識:算比較簡單了
音樂:父母唔識的話都唔知點跟
外語:父母唔識的話都唔知點跟
   1    0    0    0

你幾多年級?
我經歷整整兩個朝代,自己覺得,依幾年特別轉左校長之後,有啲嘢係唔同咗嘅。
中英數真係越來越唔容易
外語咁多年都冇跟過,自己溫算係咁,可能本身都唔係教得好深。知道有同學外語都外補,目標係要攞埋獎學金,咁抵俾佢攞啦

幾年級不說了,免得被點相。。

沒經歷過前校長,所以沒法比較
但是我覺得確實進度好快,大人睇小朋友嘅教材覺得那麼短時間要吸收抽象概念確實不容易
再睇其他學校嘅教材就覺得好快,其他學校冇教快呢

外語獎學金?我覺得都值得努力,因為年度頭幾名嘅獎學金太難拿了
但是外語能否持久運行就好難說,可能一上中學就荒廢

考完試,公佈了各科分數,家長們都忐忑不安估自己小朋友年度名次
七月中家長日就公佈啦

最近有得交換校服,係幾環保嘅

Post exam activities , 實有人「請假」,不過學校都好開明、無乜問題。

你小朋友初小,鼓勵下佢自己溫,上到高小,其實得中文,我會幫下手,其他都係小朋友自己溫.

fishball_cream 發表於 23-7-1 13:12
Post exam activities , 實有人「請假」,不過學校都好開明、無乜問題。

香港家長就去旅行
內地家長就返大陸

好多同學幾乎四大假期都去旅行(聖誕新年復活節暑假)
我屋企去旅行頻率一年就一次左右(唔一定有)。。。大家好有米!

fishball_cream 發表於 23-7-1 13:14
你小朋友初小,鼓勵下佢自己溫,上到高小,其實得中文,我會幫下手,其他都係小朋友自己溫.
...

多謝,最近一個學期已經放手好多了。
目前我小朋友比較落後一點的是數學,上 90不容易(好多人 90以上)
其他還可以,所以除了數學,其他都比較放開了,家長幾乎完全不理。數學目前還沒有開竅嘅跡象

平常功課的話,那些勞作如果只係想基本款的話不難,但是要做到天花龍鳳上壁佈版的話冇家長幫手根本唔掂。。。

Azzurro 發表於 23-6-23 09:56
考完試,公佈了各科分數,家長們都忐忑不安估自己小朋友年度名次
七月中家長日就公佈啦  
原來前幾天學校已經同小朋友公佈初步名次了唔使等到家長日派成績表先知道

Azzurro 發表於 23-7-4 12:56
原來前幾天學校已經同小朋友公佈初步名次了唔使等到家長日派成績表先知道

仲有呢幾日派奬學金回條,小一家長感覺發花紅呢

fishball_cream 發表於 23-7-5 14:46
仲有呢幾日派奬學金回條,小一家長感覺發花紅呢

上年我都有某某小獎學金,係幾過癮雖然錢唔多。。

昨天收到支票了
當然會存在小朋友戶口啦,小朋友的戶口總額立馬多了百分之幾十的存款

小朋友上小學就開了銀行戶口
以前是有什麼特別成就就家長自己掏荷包獎勵一點,例如 50 / 100 / 200
宜家由於小學有好多獎學金名目,就取消家長獎學金了,由學校去衡量了

1. 科目獎 - 此獎學金會頒發給中、英、數、常、普通話、音、體、視藝各科排名第一至五的小一至小六學生,法語、日語、西班牙語各科排名第一至五的小二至小六學生
(有些學霸同學頒獎禮拍照,十幾二十個證書係手上,多到拿不穩。。。)

2. 名次獎 - 此獎學金會頒發給一至五年級全級頭五名學生
(對我們來說太過遙遠。。。)

最近半年去過兩三個中學開放日和三四個小學開放日
發現陳守仁的用戶體驗最差
就算出了入場票制度,依然太多人了
可能學校要考慮一下把開放日變成兩天呢
而且要有具體分段入場時間

作天公佈升中排位,簡直矚目驚心。。。
家長們心裡的算盤在飛快轉動。。。

最近家長日
幾次家長日在等候的時候都聽到上一個家長和老師對話,真的很直白,指出不少問題,讓家長家裡想想辦法可能好多時候家長都知道問題所在,但是缺乏解決辦法。。。

輪到自己,自己的小朋友都有些問題,我們也是苦於想辦法呢。。。

係陳守仁可能整體學術不是問題(唔一定要 b1a 的話)
其他事情也不容易解決。。。
小朋友的事情不是 1+1=2 那麼直接呢

回覆 Azzurro 的帖子

請問介唔介意講下係點樣觸目驚心&家長盤算啲咩呀?謝謝

Jellybeauty 發表於 23-7-18 23:50
回覆 Azzurro 的帖子

請問介唔介意講下係點樣觸目驚心&家長盤算啲咩呀?謝謝 ...

低年級家長都很關注高年級情況,因為直接相關嘛,有高度傳遞性

如果自己小朋友考年度第 10,可以推敲能否考入 spxx, dbx, dgx等等
如果第 20/ 30/ 40/ 50,要評估自己小朋友大概考到咩。。。(我估計其他家長也是這樣想)

Azzurro 發表於 23-7-20 10:27
低年級家長都很關注高年級情況,因為直接相關嘛,有高度傳遞性

如果自己小朋友考年度第 10,可以推敲能否 ...

准小一offer群都係高度關注。大家期望越大,失望越大。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊