用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀書唔成,去外國升學真係有用?
go

[其他] 讀書唔成,去外國升學真係有用?  

成日聽人講,喺香港讀唔成書,補多多習都冇乜效果,不如慳返D補習$,儲一筆送佢去外國好過。但係我心中又有疑問,佢喺香港即使有補習都冇成效,有阿媽督住都唔肯上心去讀書,更何況自己一個去到咁遠,D野唔識又冇人幫佢補比佢問,唔通過到去就變左乜都識?又即刻成個人有上進心左?唔會啩?!佢而家升中四,究竟我應唔應該洗成層樓既$供到佢大學畢業?(如果真係畢到業的話)至怕供完畢唔到業,我仲冇左一筆退休金,呢啲case我的確聽唔少

9284 發表於 23-6-4 13:19
成日聽人講,喺香港讀唔成書,補多多習都冇乜效果,不如慳返D補習$,儲一筆送佢去外國好過。但係佢喺香港即 ...
其实我都唔明点解HK讀唔店,去外国会讀得店...
為一可能係
1. 以前HK學位小, HK讀唔店並非學生真係差, 只係唔夠叻,
2. 如真的差果种, 連HK小人申請的科都入唔到, 去到外国可能会入到, 但當然唔會係出名的大學了, 不景英美加澳, 大學學位同學生比例高HK好多, 相到入到大學机会大d

9284 發表於 23-6-4 13:19
成日聽人講,喺香港讀唔成書,補多多習都冇乜效果,不如慳返D補習$,儲一筆送佢去外國好過。但係佢喺香港即 ...

1. 當然冇包生仔呢樣嘢。香港讀得唔好同去外國讀得好唔好冇關,可以好好又可以一樣咁差。

2. 關鍵係點解佢喺香港讀唔成書呢?本身能力一般?學校錯配?對課程冇興趣?太多誘惑(打機睇youtube等)?老師提唔到興趣?根本唔喜歡學術?太忙?督促得太高壓?

部分問題去英國係會有機會改善,例如減少誘惑,或者提升學習興趣咁。唔知咩問題,唔知去英國解唔解決得到。

3. 你哋期望係咩呢?求其一間大學畢業?求其一科?一定要入好大學?一定要入「好」科?如果要求唔特別高,我相信英國要入到大學應該比香港容易。

至於入咗大學就已經係大人,讀唔讀書以至畢唔畢到業真係睇佢自己,同喺香港或者喺英國冇咩關係。

4. 當佢喺英國普通大學嘅普通科畢業,要返香港搵嘢做,但係競爭力唔夠,搵唔到或者只係搵到啲好普通嘅工,咁你又會唔會覺得嘥咗成層樓嘅錢呢?

佢留喺香港真係大學都入唔到嘅話,咁你又諗住點幫佢呢?攞嗰筆錢買層樓送俾佢?

Yanamami    發表於 23-6-4 19:09

真人真事:
在香港讀B3中學,覺得自己根本冇可能入大學,於是自己舉手去加拿大讀中學;之後,一個以加拿大的中學成績考入咗香港大學;一個入咗加拿大的大學,完成埋碩士,依家在加拿大從事金融。

重點在少年人自己發奮,重新俾個讀書環境同機會佢哋。

回覆樓主:

我同意樓上講,讀書環境好重要,而重點係本身唔係唔讀書無上進心。
我見有個朋友既仔DSE成績差到貼底,之後過咗澳洲UNSW讀foundation,成績突飛猛進,之後順利升上大學。我都覺得幾神奇。

回覆樓主:

或者轉一個啱佢嘅學習模式會有幫助,香港也有提供IAL課程學校,唔想孩子出國或了解下會否適合,費用又平過去海外

回覆 Radiomama 的帖子

好激勵的例子,請問Band 3學生中幾去加拿大讀中學?入到香港大學什麼學系?都好替佢哋嘅爸爸媽媽開心

其實在外國留學,除了可以入到大學機會外,可以去外國見吓世面,識吓其他國家的人,從而增加個人自理能力,解決能力和自我控制能力,更可以識多啲朋友,對日後工作係好大幫助。係香港唔係無,但我相信在外國機會係多啲l

kk1186 發表於 23-6-4 17:49
回覆 Radiomama 的帖子

好激勵的例子,請問Band 3學生中幾去加拿大讀中學?入到香港大學什麼學系?都好替 ...

都係中四過去讀grade 10,回港大嗰個讀Business

少年人是下了好大好大決心和用功才做到嘅,英文由包尾追番上去,不容易。其中一位寄住外國監護人屋企,脫胎換骨。

我契仔話喺加拿大冇嘢做,最exciting 嘅時候就係返學!

唔係人人適合出國。

到底仔女本身想唔想?佢唔想你送佢出國,應該唔會有乜好結果。有啲又非常唔融入外國生活,成日“思念”香港好食好住多野玩,係外國“倍感寂寞孤單”。有的甩繩馬騮,父母山高皇帝遠,出國衹係吃喝玩樂,都唔係讀書。

到底佢本身語文okay嗎?如果本身語文可以,衹係香港教育模式或氣氛唔啱,都仲可以搏下。好多時有唔少學生係香港讀到好洩氣,但出國後老師比較多鼓勵同接納,佢地係會有機會變得更積極同有自信,對學習興趣亦會番黎。

唔想花左老本到頭來得個吉,最好仲係同年青人正正經經商量同研究一下。中四了,應該有自己意願同諗法,父母既憂慮亦可以俾佢瞭解下。

佢語文其實ok,好似睇netflix咁,英文戲唔開字幕佢都睇到入哂神,如果netflix睇日劇卡通,佢都開英文字幕唔開中文字,佢話睇得明,試過有一次,我開明珠台master chef australia,我問佢其實唔睇中文字幕,你明唔明人講乜,佢話佢明。而家喺學業上,佢凡係用中文答卷嘅科(中史,中文,通識),佢都炒(得幾分夠膽死),只有用英文答既科目可以久唔久合格吓,但英文科佢就唔讀都全班頭五,所以我唸就算佢繼續香港考DSE,中文衰左都入唔到大學,仲浪費左佢咁好既英文留喺香港無用武之地,但又唸唸吓,佢喺香港英文點好都唔及人地母語,始終係佢學習態度都係有D問題,所以我都唔知博唔博一鋪比佢去外國好。佢梗係想出國,仲話隨時出都得添,但佢阿媽成富身家既$只夠供佢去外國頂多三至四年,如果佢去到搞唔掂,我同佢都會玩完

升中四已經揀左科?都唔洗再讀中史。不過得幾分其係態度問題,我女中文都好差,但衰衰地拉扯一額汗都有個3。

香港讀唔成, 去外國升學, 成功例子一般都會讓人拿出來勵志.

大概七八年前吧, 親友家也是聽到好幾個港生赴加升學成功例子, 把讀書唔成的孩子送出去加拿大讀私立高中.  孩子很喜歡, 本身就熱愛溜冰, 去到加拿大還愛上加拿大國技ice hockey, 場場比賽都有睇.  但第二年學期中, 孩子在沒有通知父母的情況下, 改了機票回港, 終止學業.  只知其一原因說跟不上, 上Economics課本來就不明白那些理論, 再加上老師英語說得太快, 他聽不懂.

我只能說, 送孩子出國, 父母要留意幾點, 除了他喜歡去他願意去, 還要看挑選甚麼樣的學校.  親友選的是私立寄宿中學, 當年學費連宿費一年三萬加元+, 每年畢業季學校網站都有post升上加國名校學生名單, 看來很吸引.  但這間私立高中只收留學生, 主要來源是中國, 這些中國學生本身成績就是不俗, 只是借這間學校為跳板, 不少只就讀高中最後兩年, 勤力學業, 升學目標明確.  我後來打聽一下, 說校內港生是成績相對差的一批 (當然有個別成功例子) .  恕我直言, 如果孩子埋堆成績差的港生, 日常生活說廣東話, 英文何來進步, 何來溶入當地生活.

其次, 他赴加應當是讀grade 11(相等于中五), 但第一年進入了ESL班(English as Second Language), 孩子一切適應得很好, 交了朋友, 愛上冰球等, 校內成績亦順利過關, 第二年升上正式班grade 11.  這個ESL班, 是適應期, 他為此已多讀了一年高中.  但不知道是課程安排出錯, 抑或其他原因, 好像銜接不上, 孩子一句聽不懂, 就跑回家去.

當然這個也只是個別例子, 像樓主孩子這樣情況, 我還是鼓勵的, 沒試過怎麼知道成不成呢? 又的確有港生送去同一間私立高中而成功的例子.  只是應多了解學校課程, 才好做出決定.  如果有計劃去那間學校, 能找到同校的家長了解就更理想.

非常同意.

從鼓勵覺度, 正面故事當然好, 的而且係有不少成功反身例子. 但話說回來, 成功反身例子是这類個案的多少? 最终成绩唔好霖住去外國讀, 最终只是某大學某Program某GPA畢業, 係咪最Cost Effective呢? 不去留在HK讀又会差別多大? 因為貼主強調係用盡一切, 咁后果又真係几大吓!

不如貼主分訢請楚小朋友成績不好是什么原因先? 点解去了外國讀这些影响会不再存在? 假設負面因素真的去除, 会有什么正面因素可令小朋友追反上去? 因為如果得幾分, 恐怕有根基/基楚未夠的問题, 而在外国, 通常用年令决定入边一级而非成績.

我朋友個小朋友剛到加讀G11(讀State School), 大半年过去了, 追得很辛苦, 曰日外補習, 但最后都係冇信心九月后升G12, 决定本來要take 4 科1個Semester而改為take < 3個, 变相到G12尾時唔夠credit 畢業, 可再來讀多一年G12, 这不算是留班, 也沒有科是retake, 個profile对报U沒大影响, 只是另類留班.

所以唔係真係HK讀唔好, 去到外国会自然好

(sorry, 唔係想discourage貼主, 只希望貼主同小朋友都先作長细考慮)

回覆 twhkleung 的帖子

請問你朋友嘅小朋友在香港讀Band幾中學同埋成績如何?你朋友嘅小朋友嘅例子都係值得我哋反思,香港讀得唔好唔代表會係外國讀得好。

kk1186 發表於 23-6-5 12:40

請問你朋友嘅小朋友在香港讀Band幾中學同埋成績如何?你朋友嘅小朋友嘅例子都係值 ...
我冇問佢, 但佢要take ESL都重係一般, 即英文基楚應未达HK B1中學水平, 再加上transfer 唔哂18 credits 讀G11, 我相信係b2水平多

kk1186 發表於 23-6-5 12:40

請問你朋友嘅小朋友在香港讀Band幾中學同埋成績如何?你朋友嘅小朋友嘅例子都係值 ...

話又咁講,雖然話成績唔係好好, 但这边學位多, 成績再差都会搵到大學收, 畢業后一样搵到工, 有人請, 如只要求在加工作生活, 其实問题不大

加拿大中學用什麼方法來決定transfer 幾多credits ?會唔會你朋友喺香港中學讀的成績有些科目係唔合格?我識人可以transfer 所有香港的credits,佢係讀香港band one 的中學,我本來以為全部香港啲學生去到都可以transfer所有credits?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊