用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀書唔成,去外國升學真係有用?
樓主: 9284
go

[其他] 讀書唔成,去外國升學真係有用?   [複製鏈接]

kooliestgirl 發表於 23-6-8 07:50
有無想過在港讀國際學校?咁就唔洗點讀中文,亦平過出國,儲多幾年錢大學先出?
...
佢張滿江紅既成績表, 我真係唔認為一間好既國際學校會收佢, 其實我都有唸, DSE考完知道佢有幾差先至比佢出國讀大學會唔會好D, 但又有人話其實小朋友中四過去會好D, 因為真係可以ENJOY人地果邊既生活, 但我又未必AFFORD到佢中四至完成大學既咁多年學費, 所以都唔知點

9284 發表於 23-6-8 12:20
佢張滿江紅既成績表, 我真係唔認為一間好既國際學校會收佢, 其實我都有唸, DSE考完知道佢有幾差先至比佢出 ...

點解你認為滿江紅嘅成績表會冇香港國際學校收,但係到時就會有外國大學收呢?就算咁嘅成績真係有外國大學收,嗰啲大學其實你會唔會想俾錢佢去讀呢?讀咗有咩意思呢?

既然錢係問題,其實你都冇咩選擇喎。現階段好似只有試吓香港嘅國際學校,哪怕係你心目中冇咁「好」嗰啲。

其實係仲有一個辦法嘅。英國唔少大學有Foundation year。一年制,如果成績達標就可以上返嗰間大學嘅year 1。呢樣唔係寄宿學校,唔會有咩寄宿體驗。但係,如果目標為本,錢又有限,都係一個選擇。當然未必會係一線大學,不過如果aim for啲比較好嘅二線大學,都未嘗不可一試。

但係最後佢肯唔肯俾心機讀書上返嗰間大學都係睇佢自己。(起碼咁就避開咗所有中文based嘅科目)

佢張滿江紅既成績表, 我真係唔認為一間好既國際學校會收佢, 其實我都有唸, DSE考完知道佢有幾差先至比佢出 ...

英國? 程度上 中四 = Y11 考 GCSE
如果九月開學未足15歲 可選 Y10
GCSE 正常讀兩年 較一年濃縮課程佳
亦可中五才去 Sixth form 讀 AL
或者留港讀 IFY 有 NCUK 大學保底

試下apply睇下點先啦,如果財力有問題,我唔建議夾硬出國,而且唔係一定讀到書先有前途,出來做下野知道辛苦再讀返都無問題

你仲要諗下洗晒d錢比小朋友讀書,將來你地老了點算好?呢個年頭都唔會靠仔女養,做父母愛錫子女係必然,但都要睇能力,如果旨意小朋友將來養返你地,只成為佢地負擔

人生留留長,有些人二十幾歲開始發力,有些人三十幾歲開始發力
當然失敗的人總比成功的人多,好野永遠係稀缺的呢

我一個朋友中學讀書一般去了美國cc,之後博士畢業,宜家係某行業龍頭之一
另外一個係以前 dbs 讀書,之後係香港讀cc,之後好似屋企有錢去英國補底

有錢確實可以有多一個機會,但是成功比例當然依然很低

可以放心的是
失敗例子冇人會記得,冇人會得閒去理,所以都唔存擔心冇面嘅問題
別人只會記著成功例子呢

回覆樓主:

佢現在中三?準備升中四?
中文科吾得,揀佐科未?
中四吾揀中文嗰些会吾好些?
現在係 Band 幾學校?

但又講英文嘅科目都係吾穩定,似乎吾關中文或者英文嘅問題。有冇勤力過?

有好多細路見到人走我又想走,以為輕輕鬆鬆,可以玩多過讀書。我見有兩類,輕鬆渡日,吾洗点讀都高分,嗰些本來起香港就係學霸同聰明類。另一類話好多野讀好忙,佢地好勤力去準備考公開試。去到高中点都吾可以hea, 起外國無王管,吾会突如奇來好佐成績?萬一搞好成績,學壞了就吾知点算。

香港至少有家人,有心怎会補吾到,應該合格吾難,
非常吾贊成用甘大部份積蓄去外國讀書在這個case,徐非錢不是問題。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

9284 發表於 23-6-4 13:19
成日聽人講,喺香港讀唔成書,補多多習都冇乜效果,不如慳返D補習$,儲一筆送佢去外國好過。但係我心中又有疑問,佢喺香港即使有補習都冇成效,有阿媽督住都唔肯上心去讀書,更何況自己一個去到咁遠,D野唔識又冇人幫佢補比佢問,唔通過到去就變左乜都識?又即刻成個人有上進心左?唔會啩?!佢而家升中四,究竟我應唔應該洗成層樓既$供到佢大學畢業?(如果真係畢到業的話)至怕供完畢唔到業,我仲冇左一筆退休金,呢啲case我的確聽唔少

樓上唔少網友分享過係香港讀, 但可以考慮其他課程, 唔考DSE, 我分享吓 香港: >>> DSE (JUPAS) vs 自修或兼讀 IAL/GCEAL/OSSD (Non JUPAS) https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3750842 這資料俾你容易啲搵直資/ 私校 / 國際學校 / 補習社 / 網校

以下是4 個國家, 我早年詳細資料搜集過讀高中比較平 (~由十萬至廿幾萬一年) (英國寄宿學校一般幾十萬一年比較費), 你不妨參考下
日本 (十幾廿萬一年連寄宿): https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3764441

加拿大(十幾廿萬一年連住宿 homestay): https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3789614 & https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3796256

愛爾蘭 (廿幾萬一年連寄宿): https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3754583

廿萬英國公立政府預科學校&新西蘭/紐西蘭GCEAL課程留學 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3699273

成日聽人講,喺香港讀唔成書,補多多習都冇乜效果,不如慳返D補習$,儲一筆送佢去外國好過。但係我心中又有 ...

如果,如果轉換咗高中環境,高中成績能成功轉好,之後可以用Non Jupas 申請報讀返香港嘅大學。如真是這情况,樓主只是要負擔高中3年~八十萬以內的費用,而不是外國大學3或4年~一百五十至二百萬的費用了

辦法,總比困難多,加油樓主

成日聽人講,喺香港讀唔成書,補多多習都冇乜效果,不如慳返D補習$,儲一筆送佢去外國好過。但係我心中又有 …
如 DSE 成績全部只得是 1 分, 可以考慮吓去 加拿大BC 省讀2年 Associate Degree/ Diploma銜接BC省大學, 費用又平啲.

加拿大BC 省讀2年 Associate Degree/ Diploma銜接BC省大學 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3800920

本地香港如 DSE 成績不好, 建議讀副學士 / 文憑再銜接考香港嘅大學

條條大路通羅馬

讀唔成書全班考尾幾嗰啲去外國讀書真係有用。但係讀到嘅,除非你入到美國Ivey league英國兩三大.... 其餘嗰啲二線大學,分別都唔大,過去十年係美芝投資銀行對沖基金反而見得多本地大學global finance quant fin 嘅學生。而家大公司的hr真係會攞呢份transcript逐科睇,香港學生喺外國讀二線大學好多都係碌喎成績唔見得人。呢個年代冇得呃㗎啦。.

Nbranson 發表於 23-6-9 10:16
讀唔成書全班考尾幾嗰啲去外國讀書真係有用。但係讀到嘅,除非你入到美國Ivey league英國兩三大.... 其餘嗰 ...
講到好似你咁恐怖, 會唔會太極端呀? 如果真係, 仲有人送D仔女去外國讀書既?

9284 發表於 23-6-9 17:42
講到好似你咁恐怖, 會唔會太極端呀? 如果真係, 仲有人送D仔女去外國讀書既?  ...
大公司面試都三至五輪,唔易的。

其實都睇小朋友過到去識的生活圈子和朋友圈子

有親戚係香港讀band3學校,無心向學,讀完初中過去加拿大跟一個親戚住,長輩係專業人士,cousins都係軍隊工作,屋企好有規矩,住的地方又無乜華人,天寒地凍,同學的興趣係打hockey,佢生得細粒,無參加,初初真係悶到抽筋,結果養成睇書習慣,連教科書都覺得好睇,最後讀埋master返來

其實佢自己開竅未?又還是仍要阿媽推一推、才肯郁?

我之前分享嘅兩個cases, 都係年輕人自己已諗通、肯努力才會達到目標。

第一個在band 3已屬級頭,但學校往績無學生入到三大,所以佢先覺悟自己的處境而要求去加拿大。當然屋企有一定程度經濟能力。

第二個係得到加拿大的auntie支持,全力負擔其學費及照顧埋生活,最後以加拿大中學成績可經non jupas 回港唸大學。在這情況下,孩子在那兩年怎會不搏盡。

別人成功不代表自己也會成功,最緊要睇清楚自己的條件。

twhkleung    發表於 23-6-10 09:39

9284 發表於 23-6-9 17:42
講到好似你咁恐怖, 會唔會太極端呀? 如果真係, 仲有人送D仔女去外國讀書既?  ...
成功例子? 有, 好多添! 失販例子? 有, 一样好多.
可能这位網友只係善意提醒而已, 不用太坦心, 正如F500公司管理增, 有幾為名校畢業, 有幾多非明校畢業, 我之前好似見过份文章, 名校(美國Ivey league英國兩三大)畢業的, 真實比例真係一d都唔高(什致可用低來形容), 特別的STEM科技業.

目前最重要係睇下自己小朋友係"幾有心想從新出发", 努力學業.

重要小心一点, 目前成績唔好, 但有冇基楚問题, 因為过去時已是高中, 有基楚問题既話, 呀仔會追得几辛苦, 佢夠成熟面到自己條路末? 否則, 不如在HK repeat一年, 或轉其它校加讀低一年,再努力.

我自己只見过成績唔係太好去外国讀而可成功回來, 但仍未見过成績好差, 特別係高中偕段, 而又有好大學好成績回來.

回覆樓主:

有公司,廿幾個同事,個個至少十幾萬一個月,大部份吾係咩名牌大學出生,但全部都經驗豐富。我屋企人做某大企業HR,In 同一個人要in 五,六次先請,學歷係基本,人特質係主要,見到你太名牌出身,反而会擔心你做吾做得長等等。現在仲成日講只有G5先好,做工只識投行,其實幾落後。最終成吾成功,吾係在乎你咩大學出身,當然吾係太差,肯努力,憑自身性格同上進一定吾会太差。

樓主可以先同佢細心傾,張屋企狀況話佢知,了解佢有冇想做咩,如果真係想試吓出國,先去聽吓升國講座,同升學顧問了解吓,好似現在都好興中五後出去讀foundation之類,自已再計吓條數,每步都要有佢参與,仲有時間考慮,一步一步揾資料,慢慢就唸到。
囝嗰到,如果要出去,都要睇中四,五成績表,所以要比人睇到進步,又吾合格到合格。
其實,多人走了,香港相對較以前容易同多佐位,好似東華,係好吾錯,收分都吾高,性價比又高,可以研究吓。
升中四,少佐中文,又只剩自己喜歡科,應該成績會好轉。
識朋友,dse 後過了uk大學讀英文,當時中文dse吾過關,去了foundation, 之後讀得非常好,好似仲準備考埋個教書牌。 點都好,先認真讀書,知道父母苦心,鼓勵佢有上進心,路係人行,但要肯努力去行。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

當年囝仔讀band 1B學校,校內Form 4成績中下,好大機會不能入讀香港的大學。如果入到,都係入到比較次幾等的大學/科目。於是乎我們在他升中五時候,靶心一橫送他到英國寄宿中學讀書。之後我們完全估唔到他A-Level取得非常好成績,並且用 oversea student 身份能入讀到uk dentistry 呢!

回覆 angelleungyp 的帖子

是不是去到外國沒有人同佢打機?其實喺香港好多男仔掛住同朋友打機所以成績唔好,去到嗰邊冇人同佢打機就可以靜心讀書?你仔仔應該本身資質唔錯

angelleungyp 發表於 23-6-12 14:00
當年囝仔讀band 1B學校,校內Form 4成績中下,好大機會不能入讀香港的大學。如果入到,都係入到比較次幾等 ...

其實我女而家都係B1學校, 可能幼稚園讀國際學校, 睇開英文書, 同鬼佬溝通開, 到到升小學入左去一間中文好勁既直資小學, 又普教中, D中文課程又勁深, 所以一直以來中文/中文教的科都好低分, 對自己無哂信心, 到升到去中學情況都無改善, 所以今年升中四選科, 我都唔預佢可以選到自己喜歡既科目, 而且我好相信DSE死中文的話, 佢都無大學收, 情況其實同你仔仔好似, 所以我都把心一橫想送佢去外國讀寄宿, 就算去到最尾入唔到D咩好大學/科目, 起碼都叫去外國體驗過, 唔多唔少對小朋友既性格同成長, 我相信都會起到作用

回覆 9284 的帖子

佢自己想唔想去?如果佢自己想去,有推動力,成功機會就比較大。同埋你可唔可以去陪讀,如果媽媽可以喺身邊陪讀,又會好啲。我識嘅個案就係喺香港讀書成績中間,英文好,但係中文唔好,為咗避中文DSE,而家去咗英國讀書,聽聞讀得唔錯。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊