用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀書唔成,去外國升學真係有用?
樓主: 9284
go

[其他] 讀書唔成,去外國升學真係有用?  

kk1186 發表於 23-6-5 17:08
回覆 twhkleung 的帖子

加拿大中學用什麼方法來決定transfer 幾多credits ?會唔會你朋友喺香港中學讀的成 ...
在前面说過, 我冇問佢, 我只是自己估唔係讀b1中學.

致於加會大state schhol点决定可transfer幾多credits, 我也不清楚, 入學流情如下,
1. 一份申請表選3間中學
2. 選第一的中學會比出入學考試, 考英數
3. 要睇在HK時的中學各级transcripts.

順自估:
Case 1 - 如入學考試考得好, transcripts又好, 即表現一致, 18 credits transfer應顺利
Case 2 - 如入學考試考得好, transcripts不好, 即HK的中學程度比間state school高, 18 credits transfer應顺利
Case 3 - 如入學考試考得不好, transcripts好, 即HK的中學程度比間state school底, 18個credits未必transfer得晒

但基本上, 加中學程偏淺(除英文外), 我見呀仔的同學, b1过來的都冇問题, 所以, HK成績真的很不好才会transfer唔晒18 credits.

但加中學d英文就真係好深, 嚴格來講, 我覺得基本上唔係教緊英文, e.g., 呀仔G12一份英文assignment, 要佢用Cinderella埋個童畫故事泥評論佢係点样反女權主意, 而HK學生連女權主意重心係乜都唔知, 所以除便寫d中立,好似比左意見, 霖住英文好咪得羅(呀仔IELTS 8.5), 点知老師話唔同意佢的觀点, 唔合格,  之後醒水, 勁罵本故事, 之后才高分返.

最后, 下面是Cambridge U对加中學的評价, 如果一早見到段話, 未必会去加讀中學

Canada High School Diplomas  Canadian High School Diplomas are not considered to be suitable preparation for a competitive application to the University of Cambridge.

(選Canada)

你仔仔雅思8.5好勁,我知道香港大學英文系畢業考雅思都係8.5,請問你仔仔係咪豁免咗讀ESL?同埋請問加拿大簡中學應該揀ranking 高啲定係Ranking低啲嘅中學?謝謝你。

kk1186 發表於 23-6-5 23:46

你仔仔雅思8.5好勁,我知道香港大學英文系畢業考雅思都係8.5,請問你仔仔係咪豁免 ...
當初报時, 乜都唔識, 所以同呀囝選間排名高的State School. 但依家知多了個制度同游戲規则, 覺得排明高唔一定好(但當然唔会選排太低果d啦), 因為張report card交比大學時, 會列明學生几分同班平均几多分, 因為呀囝間中學勁, 雖然佢已很高分, 但班平均一样好高, 变相有两個錯覺, (1) 係咪學校放水, 所以人人都高分, (2) 如不是放水, 即個個都咁勁, 咁你都唔係特別叻者.
所以, 如果依家再選, 我會選中上(排100名內的state school)而不会選最top的stae school.

另一原因係, top state school唔代學校好或老師好, 完入主要係華印學生多而己, d老師一样可以很差. 我估私校boarding school會好d.

还有加(state school)同港英教育理念真係很唔同, 港英(理論上), 老師同學生关係好close, 學生同學校關係好好, 正所謂"母"校, 好似呀妈同仔女咁, 所以点解alumni會咁掛住母校.

但加state school一定不會, 因為理念上, 學校係一個
1. 上課地方, 學生好似生产线上的产品, 老師就係生产线上工人, 同件产品係唔会有感情, 學生同老師互动很少, 你有野唔識去問,佢會教你, 但唔識又唔問, 佢也不會理你, 唔似HK, 老師有時会搵個學生問, 你埋排成績差左禾, 係咪有冇問题呀,之類. 而且沒有班主制, 改為有一位叫guidance counsellor由一入學校就跟進學生情况到離开(理論上), 但两年來, 呀仔見佢唔夠3次
2. 學校(可能叫機構会合适d) 第二個责任, 係一個中位身份去評核學生成績 (因為加拿大好多省都沒有公开試, 全靠校內平核成績比大學), 就好似考IELTS咁, 比錢后去centre考試, 考完就走, 考生同centre沒有半点感情.

可能因為以上原因, 學校同學生要保持中立地位, 學生入唔入到大學, 佢會係中立, 所以, 我問學校每年有多少學生入了边間大學, 乜科, 幾分先有机, 佢全部話唔知. 也沒有責任幫学生报考大學,所以呀仔报UK大學, 問學校評估Predicated Grade, 一句冇就真係乜幫助都冇,结果英国一間大學都唔收, 我激氣到同校長講, 學校(港英)会盡力幫學生考入大學, 乜你地唔係嫁咩!!! 佢回答一句, 制度唔同...

我依家先明白, 港英名校, 會好重視學生入唔入到大學, 入大學率, 入乜大學, 入乜科, 但加的state school係唔理埋d, 佢真係同一間考IELTS centre冇分別的.

我以上評論唔係因為呀仔考唔到大學, 所以充滿怨氣(最后呀囝入左U of T CS with scholarship), 而係想分享比大家, 加拿大中學, 從制度到理念都同HK / UK 都好唔同, 一定要明白清楚, 被免有錯唔的要求或期望

kk1186 發表於 23-6-5 23:46

你仔仔雅思8.5好勁,我知道香港大學英文系畢業考雅思都係8.5,請問你仔仔係咪豁免 ...

呀仔也要讀ESL, 因為加英文要求好高, 基本上科英文唔係考英文, e.g., grammar之類, 更唔教教曰常用英文, 而係教寫批判性文張, 今年G12 english, 功課包括一份批判馬克思主意, 一份分訴種族歧视, 重有討論烏托邦, 父權同母系社会... 乜埋d係英文泥咩???
呀仔英文算OK, HK間中學DSE英文算係全港其中一間最高的, 但呀仔係理科人, 机乎比埋科英文玩死!

埋個可能也是學校排名高的唔好处, 要教考都深d, 如果唔係d家長又投訴

twhkleung 發表於 23-6-6 01:24
呀仔也要讀ESL, 因為加英文要求好高, 基本上科英文唔係考英文, e.g., grammar之類, 更唔教教曰常用英文,  ...

我諗呢樣係好多香港家長嘅謬誤,以為自己小朋友喺香港(local school)英文成績好就即係英文好。其實香港當英文係second language咁教,根本同英國/加拿大呢啲英文係first language嘅國家教法同要求都唔一樣。

Yanamami    發表於 23-6-6 11:15

beastiebistro 發表於 23-6-6 09:03
我諗呢樣係好多香港家長嘅謬誤,以為自己小朋友喺香港(local school)英文成績好就即係英文好。其實香港當 ...
你真係講得好"Arm". 好似HK DSE中文, 一样唔係教grammar和曰用語, 導理一样, 只係我地自己有個錯唔的期望而已

呀仔也要讀ESL, 因為加英文要求好高, 基本上科英文唔係考英文, e.g., grammar之類, 更唔教教曰常用英文,  ...

我孩子間OSSD網校G11-G12英文,我見孩子又要睇片、剪片、作詩(要押韻)、填詞咁,孩子講有的課程內容係佢學校英國文學教嘅內容,真係唔淺的

因為孩子選修科係 Geography, 當中有貧富懸殊等社會時事內容,故這些對佢英文課適應比較易啲上手,英文科就係好似Geography 咁寫essay 。仍然一句,英文唔容易,好似通識科咁幾科融合寫essay及意見,唔係教grammar 的

回覆 9284 的帖子

預4 球幫子女洗底入大學。
將來未必會報答你, 但最小盡了努力。

香港地, 考dse , 只有4 成入到大學。(扣除乞食科, 其實你預2 成)

有能力一定幫!

twhkleung 發表於 23-6-5 11:15
非常同意.

從鼓勵覺度, 正面故事當然好, 的而且係有不少成功反身例子. 但話說回來, 成功反身例子是这類個 ...

認同你,正面故事當然勵志,但失敗嘅亦比比皆是,洗過百萬供孩子出國,畢唔到業嘅又有,畢業回港同普通畢業生一樣揾萬零蚊嘅亦有,樓主講到要頃盡全部去搏,唔成功就會玩完,是否都諗住將來旨意個仔養番?對外國完全無認識,兒子又無目標態度成疑,不成功就玩完,恕直言搏唔過喎。

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-6 14:14
認同你,正面故事當然勵志,但失敗嘅亦比比皆是,洗過百萬供孩子出國,畢唔到業嘅又有,畢業回港同普通畢 ...
"如果佢去到搞唔掂,我同佢都會玩完"

我就係貼主埋句, 我唔敢除便比出精神上的支持!

小時了了 發表於 23-6-6 10:38
我孩子間OSSD網校G11-G12英文,我見孩子又要睇片、剪片、作詩(要押韻)、填詞咁,孩子講有的課程內容係佢學 ...
係呀!
所以都係GCE A-level好d, 起馬自己知自己事, 可以唔選A-level英文泥考

保返句先, 唔好客親想去加讀中学既同學仔.
我覺得係这英文老師自己要求高但又經驗唔夠, 因為同校長傾時, 校長話佢係今年第一年教書.
我对这老師主要係以下両点不滿.
1. G12學生要考大學, 唔好比分比到大起大落, 一時70, 一時95... d學生客到死死下
2. 我覺得批判性文章, 沒有绝对"对與錯", 如表达的意見, 沒有違法, 沒有超越導得底線, 你唔應該用我唔同意你既觀点泥比好底份, 否則, 即係只准學生跟從老師意見而不許有別的看法 (呀仔醒水, 第二份assignment, 唔再講自己意見, 而係估老師想大家答乜, 结果真係羅返95份, 但咁样就令我更不滿...)

美加大麻合法亦好普遍有朋友小朋友b3中學去加拿大私立中學,諗住small town d人純d冇咁多中國人,冇錯練得-口流利英文,但點知食大麻上𦻕,入吾到大學,依家頭痕吾知返香港好定repeat好

9284 發表於 23-6-4 20:58
佢語文其實ok,好似睇netflix咁,英文戲唔開字幕佢都睇到入哂神,如果netflix睇日劇卡通,佢都開英文字幕唔 ...

如果唔想洗咗成層樓,不如轉國際學校,洗費係出國少過一半,學習課程跟外國,老師較encouraging, 避了中文弱項,較大機會提升學習興趣,而且香港IS成績都好校風亦好。

Bunnygirl 發表於 23-6-6 21:49
美加大麻合法亦好普遍有朋友小朋友b3中學去加拿大私立中學,諗住small town d人純d冇咁多中國人,冇錯練得 ...
真实美加真係好多大學同colleges, 只要有offer就讀, 其实成績要求係好低好低了, 如果咁都冇大學收, 其实要反問位學生同佢家長, 讀大學意義係乜? 可能小朋友真的沒有書原, 不如努力同佢發展別的出路, 只要唔學壞, 過多几年, 思想成熟后, 一切也会除着改变.
我有d朋友的仔女, 小時唔喜欢讀書, 一早出來做野, 好彩冇學壤, 幾年后便知讀書重要, 好彩屋企支持佢, 最後從反校園, 遲总好过

964000 發表於 23-6-6 23:24
如果唔想洗咗成層樓,不如轉國際學校,洗費係出國少過一半,學習課程跟外國,老師較encouraging, 避了中文 ...

我也覺得不如試下留港轉學制,但升中四,IS對成績也有要求,樓主形容孩子除了英文,其他科都唔得,或者可試下提供IAL私校,專供幾科

9284 發表於 23-6-4 20:58
佢語文其實ok,好似睇netflix咁,英文戲唔開字幕佢都睇到入哂神,如果netflix睇日劇卡通,佢都開英文字幕唔 ...

雖然未必啱聽,但送得孩子出國讀書,就一定要有心理準備, 計清楚條數條路要點行, 年青人嘅態度又是否值得咁做, 撐咗隻艇出大海, 唔夠動力嘅話就會進退兩難。

樓主提到兒子雖然英文能力唔錯, 但學校成績好差,所有中文答嘅科目都炒,英文答嘅科目就久唔久先合格, 學習態度的確好大問題, 要留意響香港嚟講可能覺得英文唔錯, 但去到外國英文只係好基本嘅嘢,冇乜競爭力, 唔肯努力嘅話比佢出國根本就係倒錢落海,咁嘅情況我就唔建議畀佢出國, 反而樓主應該好好同兒子傾下,首先要改善佢嘅學習態度, 點唔鍾意都好讀書本來就係學生自己嘅責任, 毫無責任感去到邊都一樣攪唔掂。
呢個帖子跟樓主身兒子有啲相似,可以睇下

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3875847&extra=page%3D1

中文弱,如果中文科DSE得1,其他科有3-4,還可在港升學嗎?

coco209 發表於 23-6-7 15:21
中文弱,如果中文科DSE得1,其他科有3-4,還可在港升學嗎?

中文弱,其他科得 3-4 唔夠高分,大學唔會破格取錄。
有心想讀上去而家庭經濟負擔到 .

-  未上高中可考慮轉跑道,直資/國際學校揀 IB/ AL,避中文用non jupas 入本地大學
-  考慮出國或返國內升學
-  DSE後行其他路,由 FD/毅進 讀起,再上HD / AD 再駁上大學

回覆樓主:

有無想過在港讀國際學校?咁就唔洗點讀中文,亦平過出國,儲多幾年錢大學先出?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊