用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中文大學㨂學院
go

中文大學㨂學院

中文大學要求㨂學院(崇基,新亞個D)。有無人講下D學院呀?無呢方面既料。。。

nicolemummy 發表於 23-6-2 21:18
中文大學要求㨂學院(崇基,新亞個D)。有無人講下D學院呀?無呢方面既料。。 ...

如果入到去, 迎新日會有介紹各大書院, 各書院你當係中學嘅社咁, 但當然組織大好多倍!

舊年我女去到, 各書院有師兄姐介紹, 我記得係善衡比D高材生(醫科生etc)apply 。

崇基最方便, 因為响山腳, 又多宿位, 有基督教背景,有chapel, 但要做final year project, 所以我女冇放响前面抽。

新亞,聯合舊書院, 去上堂要搭一程巴士, 多宿位, 唔洗做final year project

逸夫舊書院又遠又少宿位, 所以少人揀

以上係舊書院, 全部都有assembly.

伍宜孫 善衡 晨興 敬文 和聲係新書院, 所以宿捨比較新, 不用assembly, 又唔洗做final Year Project, 所以新書院比較受歡迎, 抽中唔容易

呢D係我知嘅少少資料!

2jkidsfather    發表於 23-6-2 22:49
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-6-2 22:41
如果入到去, 迎新日會有介紹各大書院, 各書院你當係中學嘅社咁, 但當然組織大好多倍!

舊年我女去到, ...
謝謝你啊. 因為中大要求6月中要交書院意向, 應該等唔切迎新日. 非常感激你教路

nicolemummy 發表於 23-6-2 22:44
謝謝你啊. 因為中大要求6月中要交書院意向, 應該等唔切迎新日. 非常感激你教路 ...

各大書院宿舍計分制度唔同, 所以同樣地區屋苑, 可能和聲入到住宿,但崇基就入唔到, 所以第一步係睇自己抽到入去邊個書院, 填心水第一 二三志願咁去排!

gracelam 發表於 23-6-2 22:48
各大書院宿舍計分制度唔同, 所以同樣地區屋苑, 可能和聲入到住宿,但崇基就入唔到, 所以第一步係睇自己 ...

如果都係沙田友,是否選那個書院都無機會入宿舍。

咁㨂邊個書院都差不多了

nicolemummy 發表於 23-6-2 22:54
如果都係沙田友,是否選那個書院都無機會入宿舍。

咁㨂邊個書院都差不多了

沙田友就機會好微!不過咁有D書院係包4年1宿, 即包一年一定有宿住!仲有上莊係有分加, 好多人為咗住宿就上莊!

gracelam 發表於 23-6-2 23:04
沙田友就機會好微!不過咁有D書院係包4年1宿, 即包一年一定有宿住!仲有上莊係有分加, 好多人為咗住宿就 ...

可否拝托向亞女索料?邊D書院有一宿。感激不盡

nicolemummy 發表於 23-6-2 23:06
可否拝托向亞女索料?邊D書院有一宿。感激不盡

阿女話4個舊書院就有4年一宿, 即新亞 聯合 逸夫 崇基

但4年一宿係有一條隊排從未住過一齊抽籖, 亦有人黑仔4年都抽唔到! 不過佢話逸夫少人抽, 識人住火炭都入到宿, 因為真係好遠, 山上再屈咗入去!

gracelam 發表於 23-6-2 23:14
阿女話4個舊書院就有4年一宿, 即新亞 聯合 逸夫 崇基

但4年一宿係有一條隊排從未住過一齊抽籖, 亦有人 ...

唔,明白。

感激這些資料。同孩子傾下先。   

個人覺得冇所謂;我當年首選新亞(文科人)、次選崇基,最後去咗逸夫。宿舍住足四年,有校巴穿梭,唔覺辛苦。其實住邊間書院,响中大返學都要走嚟走去㗎啦。

nicolemummy    發表於 23-6-3 17:30

回覆 nicolemummy 的帖子

90年代時候聯合比較多獎學金所以比較多人揀,次之是新亞書院,文學院和傳理學院的學生首選,崇基比較近火車站,有基督教背景,同學大多好nice, 逸夫書院宿舍比較新但遠,同學通常放在第四志願。

nicolemummy    發表於 23-6-4 20:36

aa06 發表於 23-6-3 19:41
回覆 nicolemummy 的帖子

90年代時候聯合比較多獎學金所以比較多人揀,次之是新亞書院,文學院和傳理學院 ...
走讀生選是但一間,真係分別不大!

nicolemummy    發表於 23-6-4 20:36

gracelam 發表於 23-6-2 23:04
沙田友就機會好微!不過咁有D書院係包4年1宿, 即包一年一定有宿住!仲有上莊係有分加, 好多人為咗住宿就 ...

包4年一宿最方便簡單,不用做什麼上庒這些遊戲規則。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-6-4 19:44
包4年一宿最方便簡單,不用做什麼上庒這些遊戲規則。

年輕人做group project /做功課做夜咗(零晨時分或通頂),趕返屋企瞓佢哋覺得冇癮好無謂,所以佢哋好多千方百計每年上莊加住宿分!

gracelam 發表於 23-6-4 20:54

年輕人做group project /做功課做夜咗(零晨時分或通頂) ...

我明白,阿仔當年入晨星要寫篇文及面試,我覺得幾好,正正經經,不要考慮上莊這些事情。

他當年自己及「真正國際學生」同學都係選這類宿舍,也不參加大大小小O Camp,他們覺得活動幼稚,目的攻利,但香港學生就好似好鐘意俾人玩,性騷擾等等。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-6-4 23:14
我明白,阿仔當年入晨星要寫篇文及面試,我覺得幾好,正正經經,不要考慮上莊這些事情。

他當年自己及「 ...

以我所知,中大呢幾年冇呢D玩人/不文嘢, 學校講明唔比咁做, 舊年阿女玩o camp都係一般年輕人玩, 幾正經!

gracelam 發表於 23-6-4 23:21
以我所知,中大呢幾年冇呢D玩人/不文嘢, 學校講明唔比咁做, 舊年阿女玩o camp都係一般年輕人玩, 幾正 ...

有改善就係好事!不過這幾年因為疫情,還有O Camp 嗎?

我講已經係剛剛十年前的事情,當時係好過份。阿仔科大中大都唔去,我覺得係幾好嘅獨立思考,不會被師兄師姐攞嚟玩及利用。

ANChan59 發表於 23-6-4 23:26
有改善就係好事!不過這幾年因為疫情,還有O Camp 嗎?

我講已經係剛剛十年前的事情,當時係好過份 ...

前2年疫情zoom咁玩!舊年開始正式實體0 Camp!聽阿女講, 組爸媽話連粗口都唔比講, 所以非常正經

gracelam 發表於 23-6-4 23:39
前2年疫情zoom咁玩!舊年開始正式實體0 Camp!聽阿女講, 組爸媽話連粗口都唔比講, 所以非常正經 ...

Zoom 就冇乜意思,因為氣氛不同。你囡囡係實體的經驗,就有代表性。正正經經玩就很好呢。

我都懷念四十多年前的O Camp,過往十多年真係越嚟越差(我指所有大學)。

咦, 中大開始面試咩? 係咪某D學科未開始呀? 亞仔商科的
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊