用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部) vs 沙官小
go

九龍塘學校(小學部) vs 沙官小

沙官小今年7x% band 1, 應可輕鬆上band 1中學, 九龍塘學校谷谷三寶,九龍城校網,應該教深考深,無弟妹跟尾,選九小合適嗎?

回覆 piggyeyso 的帖子

咁要考慮下:
1) 你本身住邊區? 返呢兩間學校都方便?
2) 如讀KTS會唔會有經濟壓力?
本身沙田區B1中學已經唔錯, 但如果你想升神校就KTS for sure!

沙官小 今年 7x% band 1,有咁高 % ? 係咪大部分入b1c ,沙官小係沙田校網都唔算强校。

岩岩上沙官小校網見到2020-2022 年升中派位結果, 係73.47%升英中**注意英中不代表B1中學

wccfgoldcard 發表於 23-5-31 15:53
沙官小 今年 7x% band 1,有咁高 % ? 係咪大部分入b1c ,沙官小係沙田校網都唔算强校。 ...
全級98人:沙官33 , 沙崇17, 曾肇添4, 沙田蘇淅 4 ,
沙循, 郭得勝, 林裘謀 及聖羅撒各1
林大輝1
區外: 喇沙2, 女拔 1, 協恩1, , MCS 1, 九真1, 英華1, St. Paul’s boys 2.

piggyeyso 發表於 23-5-31 15:29
沙官小今年7x% band 1, 應可輕鬆上band 1中學, 九龍塘學校谷谷三寶,九龍城校網,應該教深考深,無弟妹跟 ...

沙官小B1生可外闖或選聯中沙官
B2生有機抽聯中沙官
從派位結果可見大部份B2生派沙官

沙官小2022年升中派位結果
----------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

英中 62+4+6=72 (73.47%)
----------------------------------------------------------
本區 62 (63.27%)
沙官 33 (33.67%) [聯繫位 23]
曾肇添 4 沙崇 17 沙蘇 4
林裘謀 沙循 郭得勝 聖羅撒(女) 各1

他區 4 (4.08%)
KL3 喇沙(男) 2 | MCS(女) 1 九真(女) 1

直資 6 (6.12%)
SPC(男) 1 英華(男) 1 |
DGS(女) 2 協恩(女) 1 |
林大輝 1

其他 24+1+1=26 (26.53%)
本區 24 (24.49%)
胡忠 1 楊葛小琳 3
梁文燕 3 (3.06%) [聯繫位 21]
劉百樂 4 黃允畋 3 朱敬文 3 五育 2
潮州會館 陳楷 邱金元 曾璧山 董之英 各1

他區 1 (1.02%)
KL4 佛教志蓮 1

直資 1 (1.02%)
大埔三育 1

總數 98人 (100%)

學校文件
https://www.stgps.edu.hk/tc/content.php?wid=324

21-22 年度學校報告 (p.22)
https://www.stgps.edu.hk/attachment/upload/files/school_report/schoolreport2122.pdf

fancylily 發表於 23-5-31 15:51

咁要考慮下:

住大圍,所以返九龍塘其實要早d起身,學費應該都唔係問題

Poyau 發表於 23-5-31 19:45
沙官小B1生可外闖或選聯中沙官
B2生有機抽聯中沙官
從派位結果可見大部份B2生派沙官
係比我想像中好 (沙崇17, 曾肇添4, 沙田蘇淅 4 ,
沙循, 林裘謀 及聖羅撒各1
區外: 喇沙2, 女拔 1, 協恩1, MCS 1, 英華1, St. Paul’s boys 2.),尤其有幾位考入區外名校。

但想請教 33位入沙官中,以我睇近年沙官中冇20年前咁勁 (連出 10A 2年),係咪巳跌到 b1c-b 水平?

同 双呂一培 比,係咪仲差少少?

如果$$唔係考慮因素, 而又可以安排私家車/搭校車直接返KTS, 我會揀KTS
睇返今年KTS 大圍校車時間, 都OK唔算特別早, 可以接受
但如果要轉火車+行路, 咁大人同小朋友都會好辛苦。

本身小朋友係唔係已經有KTS offer? 沙官係等緊放榜嗎?

fancylily 發表於 23-6-1 13:25

如果$$唔係考慮因素, 而又可以安排私家車/搭校車直接返KTS, 我會揀KTS

自行已有沙官offer, 九小正取生

miriam  可否PM報料  發表於 23-6-7 19:08

想知你最後會點揀呀

fancylily 發表於 23-5-31 15:51

咁要考慮下:
個人覺得唔係所有家長想入KTS就一定以入神校為目標,可能可以是校園、校網、b1學生中所入嘅學校種類人數、孩子成長環境、教學理念、方式等等
要入神校,學生/家庭配合都重要,沙官都可以有出眾入神校的學生,只係比例上略有不同,所以樓主可以再以以上考量因素去揀合適的學校。

wccfgoldcard 發表於 23-6-1 11:42
係比我想像中好 (沙崇17, 曾肇添4, 沙田蘇淅 4 ,
沙循, 林裘謀 及聖羅撒各1
區外: 喇沙2, 女拔 1, 協恩1,  ...

沙官 B1C 水平

小女KTS快讀完小一,個人呢一年完全感覺唔到"谷"呀
可能因為只係一年級呱?
全年小女返學都開心,功課量我覺得真係唔算多,有無教深就要比較過其他先知,我就咁睇佢就跟得上。(佢成績係中游)

醒目開學勳章 貢獻勳章

我會揀KTS

當年,我大抽獎抽中沙官,去到註冊,校工圍埋吹水,註冊個職員官僚,問佢野就叫我上校網睇或註冊時問老師,完全唔覺得要followup
但當年沙官註冊日撞SFA,我亦問過其他官校老師,結論係老師買職員怕,佢問過人... 沙官文化都係官校當中比較多惡職員嘅 (校長都怕咗佢地)
anyways, 雖然返學係老師教,但我連問野嘅機會都無... 放棄咗!
恐龍家

小曳人 發表於 23-6-8 15:51
我會揀KTS

當年,我大抽獎抽中沙官,去到註冊,校工圍埋吹水,註冊個職員官僚,問佢野就叫我上校網睇或註 ...
打過幾次返去請病假同問野, 又唔覺佢D職員好惡, 正常對答
可能我好彩撞唔中惡果個

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkhk8888 發表於 23-6-8 17:55
打過幾次返去請病假同問野, 又唔覺佢D職員好惡, 正常對答
可能我好彩撞唔中惡果個
...

我問學校有無資優支援,我想同相關老師傾下~

我覺得係我唔應該問呢d野,佢地覺得我係麻煩家長
(但我都唔想,我仔... 情況係有d特別... 麻煩,但SFA對佢,係的確好都無話可說!)
恐龍家

聽番嚟,KTS會出信俾成績唔達標嘅學生,家長同小朋友收信後,壓力陪增。

小曳人 發表於 23-6-11 19:03
我問學校有無資優支援,我想同相關老師傾下~

又咁講喎,書都未讀就問咁多,又真係煩咗啲又大家都知道,個個都覺得自己小朋友係資優(當然,我知你果個真係)不過起小學剛註冊階段,即5/6歲左右,連心理學家都建議6歲後做連評估先作準,試問一間小學嘅職員或老師會有咩睇法?(5歲大嘅小朋友去來年將入讀嘅小一問資優)咪就係覺得係怪獸麻煩家長囉。

醒目開學勳章 貢獻勳章

PTL_L 發表於 23-6-11 19:37
又咁講喎,書都未讀就問咁多,又真係煩咗啲又大家都知道,個個都覺得自己小朋友係資優(當然,我知 ...
我好明.. 佢地會咁睇我
不過我仔又真係...   怪咗d

恐龍家
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊