用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怕羞冇自信女仔揀咩中學?
go

怕羞冇自信女仔揀咩中學?

我女成績中規中矩,平均分80-85,全級考廿幾,讀直資英文小學,學校英文讀高一年,數學正常,中文讀低一兩年(要就NCS),對住陌生人唔敢開口講嘢,又冇自信,講嘢勁細聲,驚死講錯嘢咁,佢英文講得唔流利,但溝通到,因為學校主要都係non Chinese, 廣東話喺屋企就牙尖嘴利,出到去就好似唔識講嘢咁,講到一嚿嚿….詞不達意嗰隻,真心灰爆…如果想幫佢報直資中學有啲咩選擇?

以下呢啲係我想報嘅學校,但冇乜信心佢可以通過interview,大家有冇其他學校可以提議俾我?

羅定邦
滙基
聖道迦南
林大輝
YMCA 東涌

回覆 mlau216 的帖子

全級考廿幾,讀直資英文小學,學校英文讀高一年,應該都有band1吧,以上除了匯基東大多band2喔,崇真/李國寶/聖瑪加利可以試下

0030 發表於 23-5-31 15:12

全級考廿幾,讀直資英文小學,學校英文讀高一年,應該都有band1吧,以上除了匯基東大 ...

我女英文科成績麻麻地,得七十幾八十分,reading好多時都唔合格,只係GE同listening 果啲拉番高,聖瑪加利就算真係好彩入到都一定好吃力,到時自信心應該會再低啲,我寧願佢讀得輕鬆啲開心啲

mlau216 發表於 23-5-31 14:24
我女成績中規中矩,平均分80-85,全級考廿幾,讀直資英文小學,學校英文讀高一年,數學正常,中文讀低一兩 ...

滙基KE/基信高中行DSE/AL雙軌
如偏理 高中選到AL較適合
三間只有DSE 羅定邦>聖道迦南>林大輝

我女成績中規中矩,平均分80-85,全級考廿幾,讀直資英文小學,學校英文讀高一年,數學正常,中文讀低一兩 ...

王錦輝/培基/基崇高中亦行DSE/AL雙軌

你女係band 1人,應該參加大抽獎,唔使面試,唔一定要讀直資。林大輝是band 3校,千萬不要報,年年都有大量老師離職,今天明報出廣告,佢要請12個老師,包括中文和英文科主任

10090 發表於 23-5-31 17:30
你女係band 1人,應該參加大抽獎,唔使面試,唔一定要讀直資。林大輝是band 3校,千萬不要報,年年都有大 ...

嘩!好彩你話我知,仲以為間學校唔錯添

你女係band 1人,應該參加大抽獎,唔使面試,唔一定要讀直資。林大輝是band 3校,千萬不要報,年年都有大 ...

雖然佢成績表嘅中文科好高分(接近100),但其實佢學校中文係起碼教淺兩年,如果大抽獎入返津校佢啲中文一定死,萬一入咗中中,啲常識同數學變咗中文仲大鑊,所以先想同佢試咗直資先

mlau216 發表於 23-5-31 18:06
嘩!好彩你話我知,仲以為間學校唔錯添
有部分直資只做門面功夫呃家長,唔查清楚底細,好容易入咗黑校

Poyau 發表於 23-5-31 16:35
王錦輝/培基/基崇高中亦行DSE/AL雙軌

呢啲學校對於學生interview嘅表現會唔會要求好高呢?其實我女個成績表都唔算好難睇,但interview我唔敢想像….佢絕對有可能會全程唔出聲

mlau216 發表於 23-5-31 18:35
呢啲學校對於學生interview嘅表現會唔會要求好高呢?其實我女個成績表都唔算好難睇,但interview我唔敢想 ...

會唔會考慮NPL?
佢雖然要面試,但主力睇RO,今年有d人無面試都有offer

Mchacha 發表於 23-5-31 20:08
會唔會考慮NPL?
佢雖然要面試,但主力睇RO,今年有d人無面試都有offer

NPL 好似對學術好有要求,會唔會讀得好辛苦呢?我知我哋學校好多人都會報呢間,但我見佢係Band one,冇信心我個女會讀得掂

mlau216 發表於 23-5-31 21:27
NPL 好似對學術好有要求,會唔會讀得好辛苦呢?我知我哋學校好多人都會報呢間,但我見佢係Band one,冇信 ...

check pm pls

mlau216 發表於 23-5-31 18:35
呢啲學校對於學生interview嘅表現會唔會要求好高呢?其實我女個成績表都唔算好難睇,但interview我唔敢想 ...
我相信你一定要搞搞呀女d怕講野同講野細聲既問題,知原因係乜先可快速改善, 否则, 讀边間都好, 讀大學,出泥做野, 会面对好大挑戰.或者可以同學校老師社公倾下,應該幫到手, 我仔果時都差唔多

0030 發表於 23-5-31 15:12

全級考廿幾,讀直資英文小學,學校英文讀高一年,應該都有band1吧,以上除了匯基東大 ...
好難講,depends間學校水平同係邊區,你知有啲學校要頭五頭十先係band1.

回覆 Yanamami 的帖子

你講的系津校的寶校吧,直資英文小學,點都無甘差吧

0030 發表於 23-6-1 16:25
回覆 Yanamami 的帖子

你講的系津校的寶校吧,直資英文小學,點都無甘差吧 ...
私校如聖約望升中派位都可以幾差下.....

twhkleung 發表於 23-6-1 14:02
我相信你一定要搞搞呀女d怕講野同講野細聲既問題,知原因係乜先可快速改善, 否则, 讀边間都好, 讀大學,出泥 ...

我都明,但呢個問題搞咗好多年都搞唔掂…. 唉⋯⋯

中英文Panel同時走就恐怖咗少少。

今年教師流失率應該好勁,除咗明報,教聯會都有招聘網頁,唔少學校都走十個八個。

邊間直資?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊