用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 應該讀咩學校去排ESF?
go

[小學] 應該讀咩學校去排ESF? [複製鏈接]

想睇吓有冇過來人意見-

小朋友而家讀緊全英國際幼稚園K 2,有FP, 準備報ESF插班,但唔知要等幾耐,而家要開始報小學,咁即係要搵間學校邊讀邊等,大家有冇咩建議俾我?

1. YMCA 基信 - 唔知佢嘅程度夠唔夠考ESF?

2. AISHK- 本身有澳洲Passport,有priority, 但學費對我來講長遠有啲難應付

3. AIS - 本身都鍾意美式教育,呢間affordable, 仲有校車去荃灣

4. 保良局國際 - affordable 兼且係同ESF同一學制,但住荃灣去天后返學,有點辛苦

5. 西班牙小學 - 本身都想小朋友學好Spanish

我選校條件主要係
1)學費 - 唔想買debenture, 15萬以內
2)location (家住荃灣)
3)有足夠能力應付ESF嘅插班試

希望聽吓大家意見,因為我都係呢排先開始睇IS⋯⋯thank you!

7    0    0    0

YMCA 程度一定夠,很多學生入ESF 及其他IS !

回覆樓主:

基信跟British Curriculum, 課程比較structural, 過往多年黎認識轉去ESF完全冇問題,有家長仲覺得淺左!
其實YMCA中小學都頗多學生來自其他IS (當中部份來自ESF)!

ol_bb 發表於 23-5-31 01:48
基信跟British Curriculum, 英文課程好structural, 過往咁多年認識轉去ESF完全冇問題,有家長仲覺得淺左! ...

我女唔識中文,讀YMCA會好吃力嗎?佢聽同講都唔係好得

mlau216 發表於 23-5-31 07:14
我女唔識中文,讀YMCA會好吃力嗎?佢聽同講都唔係好得

YMCA有三個程度中文,Native Chinese(NC)跟本地餜程,Near Native Chinese(NNC), Alternative Chinese(AC), 然後再分set.   NC、NNC 用繁體字教,AC用簡體字教,AC 係最淺level, 外藉同學仔大多揀呢個level, 囡囡都可以揀呢個level 或者深少少既NNC!
希望幫到你!

mlau216 發表於 23-5-31 00:51
想睇吓有冇過來人意見-

小朋友而家讀緊全英國際幼稚園K 2,有FP, 準備報ESF插班,但唔知要等幾耐,而家要開 ...

PM

mlau216 發表於 23-5-31 00:51
想睇吓有冇過來人意見-

小朋友而家讀緊全英國際幼稚園K 2,有FP, 準備報ESF插班,但唔知要等幾耐,而家要開 ...

你個情況同我大致一樣,我都係住荃灣,pm 可以傾下。(emoji)

tck175 發表於 23-5-31 09:03
你個情況同我大致一樣,我都係住荃灣,pm 可以傾下。(emoji)

我都係住荃灣,小朋友下學年升Y1,可PM分享我經驗(emoji)

你報BHS應該好快有位,入咗紙未?

mandy_ng207 發表於 23-5-31 09:51

未啊,等緊個Passport喺澳洲寄緊過嚟,希望一兩星期內收到

mandy_ng207 發表於 23-5-31 09:51

BHS 仲有位?

mlau216 發表於 23-5-31 10:37
BHS 仲有位?

BHS少人揀因佢升港島中學,不過你小朋友中學可能離港了?
BHS 比 DC更需要收FP學生,就算現在無位應該都好快排到
你可send email 去ESF admissions解釋你嘅情況,問佢哋建議報邊間,你有FP佢哋應該好快覆你

DC 係PIS Private Independent School, 要收70% local, 所以有FP 反而冇著數!

mandy_ng207 發表於 23-5-31 10:43

BHS少人揀因佢升港島中學,不過你小朋友中學可能離港了 ...

明白,唔該晒

ol_bb 發表於 23-5-31 07:43

YMCA有三個程度中文,Native Chinese(NC)跟本地餜程,Near Na ...

咁樣好好喎,但最可惜係YMCA 冇得直升自己中學,真係唔想再經歷周圍去搵學校去面試,好痛苦啊,今年我一個K2 ,兩個小五,三個都要去面試,真係喊出嚟

mlau216 發表於 23-6-1 01:17
咁樣好好喎,但最可惜係YMCA 冇得直升自己中學,真係唔想再經歷周圍去搵學校去面試,好痛苦啊,今年我一個 ...

中學要interview, 不過每年有九十幾% 有offer(計埋call waiting), 我都明白interview 既痛苦,三個真係唔簡單,加油呀!

回覆 mlau216 的帖子

YMCA local school ? Band 3?

Goodluck2022 發表於 23-6-1 06:37
回覆 mlau216 的帖子

YMCA local school ? Band 3?

YMCA 應該係介乎B1尾B2頭,一間幾國際化嘅英中

ol_bb 發表於 23-6-1 01:55
中學要interview, 不過每年有九十幾% 有offer(計埋call waiting), 我都明白interview 既痛苦,三個真係唔 ...

想問吓YMCA係咪有Spanish 讀?year 1開始已經可以讀third language?

YMCA中学有GCE Alevel 和DSE stream
GCE alevel plus GCSE 好吸引,直资不是太多有得考GCSE
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊