用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國醫科
發新帖回覆
go

[英國] 英國醫科 [複製鏈接]

請問用dse成績(average 5*-5**)報讀英國醫科(如ICL、UCL)困難嗎?如果冇英國護照是否較難實習?如果畢業後回港要重新考牌嗎?感謝🙏
   0    0    0    0

回覆 lululubububu 的帖子

https://www.info.gov.hk/gia/general/202204/27/P2022042700310.htm
可以去政府網站睇睇

仲有其他試要考+interview

唔易入

我仔都打算報2024entry

除左成績仲要考BMAT呢D試同面試,無英國護照既名額得10%以下,你呢個成績不如考中大港大啦,況且英國醫科學費成50萬一年,香港唔使5萬。

yuyueng 發表於 23-5-31 11:12
除左成績仲要考BMAT呢D試同面試,無英國護照既名額得10%以下,你呢個成績不如考中大港大啦,況且英國醫科學 ...

想請教吓知唔知如果申請咗BNO Visa後會唔會唔當係oversea個10%?

學費的確相差好遠 ,但現在好似香港d 醫科畢業生又研究推服務綑綁期先比註冊,攞住個牌去到其他地方又係要考過晒d試,反而英國嘅醫生牌有d地方可以豁免d試(e.g. 澳洲、新加坡、香港....),出路好似闊少少

sp3014 發表於 23-5-31 21:48
想請教吓知唔知如果申請咗BNO Visa後會唔會唔當係oversea個10%?

學費的確相差好遠  ,但現在好 ...

Overseas 名額只有7% 或以下,BNO visa 應當overseas

Banyan1212 發表於 23-5-31 23:20

Overseas 名額只有7% 或以下,BNO visa 應當overseas

係,當overseas

是否 overseas 按 fee status 計
合 home fee 資格不計入 7.5% cap

https://commonslibrary.parliament.uk/research-briefings/cbp-9735/

https://www.officeforstudents.org.uk/advice-and-guidance/funding-for-providers/health-education-funding/medical-and-dental-intakes/

Poyau 發表於 23-6-1 06:39
是否 overseas 按 fee status 計
合 home fee 資格不計入 7.5% cap

Yes

BNO O 就話左比你知系Overseas啦。考到既香港讀醫科一定比英國好

中大港大醫科全球都排名好高架,好多海外生都想黎香港讀醫,作為香港人,如果畢業後不忘初衷唔系淨為賺錢,能回饋社會系好值得尊重,況且香港真系唔夠醫生。

1)DSE Best 6科最少42,英國有機會40分都收
2)考UCAT及BMAT,IELTS最少要有7分或以上
3)報定HKU 醫科/牙科實習體驗,因報英國醫科最好有相關實習
4)盡早處理UCAS,寫好PS
5) 批你study visa就可實習,學科會安排埋,不需自己揾
6)家長儲定錢
7)外國讀一科最難嘅科目,有最壞打算家長要隨時過埋去支援
8)有心理預備可能全班得一兩個華人,其餘是其他國家,英國本土白人都唔多

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊