用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 純計小一/二默書及測驗,請教 LS StJoe YW DBS 一直三私 ...
樓主: wccfgoldcard
go

純計小一/二默書及測驗,請教 LS StJoe YW DBS 一直三私 CKY 情況

wccfgoldcard 發表於 23-6-5 15:02
想請問 CKY 老師同佢哋温,會唔會前1-2日同學生要準備什麼?另如果學生不算自律或留心老師講要準備什麼亦可 ...

不會。但他們有溫習工作紙,如家長有心/覺得有需要,也可以跟工作紙溫。因為考試的內容/範圍/題型也差不多。我自己個人小一時有幫一幫教一教小朋友怎麼溫習。小二時小朋友已懂得問我他不懂的地方,讓我再講一次。小三除了中文科,基本上已放手了。當然,有些家長會跟得很足,也有些家長不大跟進。看自己期望及子女的能力吧。

我孩子在平時的「默書」/「溫習卷」成績也不出色,也有很差的時候。但全無收老師投訴要求跟進。

跟小朋友講,他會說這些「溫習」就是要讓自己知還有甚麼不懂的地方,所以做得不好是正常的。

媽媽心臟慢慢也練得強大了。(emoji)(emoji)(emoji)

PTL_L 發表於 23-6-5 15:27
低form要搵其他幫手答喇,我都唔太清楚~~
津校會因默書差而罰學生㗎咩?其實默書成績唔好,自己小朋友先 ...
其實我仲停留係以前年代,以前默得唔好係會罰炒同要家長簽名,所以想了解下這些名小學對默書測驗既處理及睇法。
我唸如果佢讀 e.g. KV, 學之園, KM, etc 上, 比較上有操開, 上小一小二通常冇問題,但好似 st Cat, Victoria, 宣道, etc 上, 就比較上冇咁操,擔心一些本性冇咁自律,上小一小二初期會好辛苦 (佢同家長)。

尤其扒之前其他 LS 文章,見有家長話上小一已要每星期默句子,驚自己同佢頂得辛苦,所以想睇下宜家真情況。

不過同意默書測驗係對佢同了解佢情況有好處的。

bettyay 發表於 23-6-5 19:15
完全沒有,由初小至高小功課多屬思考性功課,訓練由細開始。默書由於識字越嚟越多,反而應該係越嚟越簡單! ...
想請教有冇同其他 KTS 同學家長了解過 默書測驗 同 宣道TSL 既比較?
其實我對 KTS 既印象都好好,但想請問如果小孩 音樂/體育 好一般,出來呢2科成績普通或算唔好,會唔會影響升班?

另在 KTS, 我估算係 b1 生 都有 90%, 所以如果小孩資質正常,係冇外補,照跟住學校課程讀,係咪都易跌入番 b1 生,等佢可以抽考 b1 學校?

wccfgoldcard 發表於 23-6-7 09:45
其實我仲停留係以前年代,以前默得唔好係會罰炒同要家長簽名,所以想了解下這些名小學對默書測驗既處理及睇 ...

而家唔好講默唔默書,就算功課都好少抄寫部分,可能你要適應下喇!
你以上所講果埋幼稚園,我小朋友都冇讀過,但其中一個讀券幼,課程又淺又易,不過都有默書嘅部份,另一個讀私幼,課程深啲,一樣有默書呢類活動,佢哋升上小學,默書問題都唔大,所以話關唔關讀咩幼稚園呢?我覺得都係小朋友既學習能力佔大部分。自律部分,你想一個6/7歲小朋友可以幾自律呢?

wccfgoldcard 發表於 23-6-7 10:00
想請教有冇同其他 KTS 同學家長了解過 默書測驗 同 宣道TSL 既比較?
其實我對 KTS 既印象都好好,但想請問 ...

冇特別同其他學校比較過功課、默書、測驗。音樂運動唔好絕望唔會影響升班,可以放心,應該絕大部份學校都唔會因為音樂運動唔好而留班的,當然到呈分時,音樂科是呈分科目,最好也不能太差而影響呈分名次。
KTS約七成B1生,除了學生自身成績,也受師兄姐的pS1成績影響的,所以派位第一日可能都會有b2b3學校派位出現,但同學自身叩門能力強,他們絕大多數能叩到上一層,所以最後見到有九成b1學校

學校唔少同學都唔一定外補,中游位置保持b1排位,都可保b1 生位置。有叻嘅同學都係冇補習一樣係名列前茅的。當然到呈分期間,大家都出力嘅時候,有冇需要自行加操保位置,則可按學生/家庭情況而定了

PS個人覺得無論什麼資質的學生,在校所學的都要適時消化,唔好積累太多不懂的,在校成績多數唔會差

wccfgoldcard 發表於 23-5-30 17:36
請教 LS St Joe YW DBS 一直三私 港同 CKY SPB 沙田呂小 培正 既家長, 如讀小一/二時:

1) 係咪巳要默書? ...

Tsl 初小英文無乜默書,個別班別默書都唔計分,中文默書都次數少、範圍少,好簡單。

Tsl 全年兩個學期、全年計兩測兩考。初小真係好輕鬆,當年囡考試期間可以去公園玩。

利申:我囡而家高小,但聽初小家長講,依然輕鬆。

fishball_cream 發表於 23-6-7 15:44
Tsl 初小英文無乜默書,個別班別默書都唔計分,中文默書都次數少、範圍少,好簡單。

Tsl 全年兩個學期、 ...

雖然唔係TSL家長,但個人經驗都覺得考試期間最得閒,學校課外活動暫定,考試又放早,真係有時間溫習前後去公園充電/放電都得

PTL_L 發表於 23-6-4 14:01
我諗你唔係咁update 喇,小五小六中英文默書全年各6次,每個term 中英文各2次,冇official 日子,有機會同 ...

唔好意思!借位一問,sjps 近年有幾多%升到書院?

Peko309 發表於 23-6-9 18:24
唔好意思!借位一問,sjps 近年有幾多%升到書院?
Official 就85%99人,不過都要視乎當年全級總數同去第二間學校嘅人數而定

PTL_L 發表於 23-6-9 19:25
Official 就85%99人,不過都要視乎當年全級總數同去第二間學校嘅人數而定

謝謝你回覆

wccfgoldcard 發表於 23-6-7 10:00
其實我對 KTS 既印象都好好,但想請問 ...

我小朋友在kts一向中游份子,有時下游。平時默書會溫,雖然唔計分但溫左等於之後考試溫定多少。有時忘記溫,取十幾分(中默)都試過,老師衹印個章在家課日誌寫住"貴子弟x月x日默書不合格,請多督促溫習"(大致咁上下),簽個名便ok, 冇call冇"照肺"
6年都冇補習,成績中庭,最後都入到心儀
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊