用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 純計小一/二默書及測驗,請教 LS StJoe YW DBS 一直三私 ...
go

純計小一/二默書及測驗,請教 LS StJoe YW DBS 一直三私 CKY 情況

請教 LS St Joe YW DBS 一直三私 港同 CKY SPB 沙田呂小 培正 既家長, 如讀小一/二時:

1) 係咪巳要默書?係咪中英文都要默書?係要默 一段課文 定 一句句子 定 某些生字?幾耐要默一次?

2) 除了考試,有冇測驗?一年要測幾多次?

請賜教,謝謝。

回覆樓主:

Kts
好少默書,仲要唔計分。
一年默得幾次。多數讀默,最多背2句英文句子或一首唐詩

一年三考,有小測但又係唔計分,志在溫下書。功課量不多,日日1小時內可完成。

cky隨機默書,唔使提早喺屋企溫。一年兩次assessment,無範圍,喺學校老師會同佢哋溫,無排名,試卷唔會派返屋企,小朋友甚至都唔知分數。總之,我未同小朋友溫過書。

St Joe, 一年三考,冇official測驗,只有個別assessment遊戲形式進行,基本上冇分名次,除咗第三次考試頭5名先會知道。有中英文默書,唔難,P1上學期中文有考默句子,下學期會有讀默文章亦有短詩背默,但小朋友通常響學校已經溫好晒,唔太難。

jesswu 發表於 23-6-2 16:26
Kts
好少默書,仲要唔計分。
一年默得幾次。多數讀默,最多背2句英文句子或一首唐詩

補充:印象中初小中文只有讀默,背默要去到小四以上先有,英文真係唔記得幾時先有背默句子,因為要背的都唔會難。
小一第一次考試係唔計分,志在俾同學仔適應考試模式,而第一二次都有唱題目,減低考試壓力!第三次仲有冇唱題目就唔記得了⋯⋯

YW
1)小一要中英默書,分大默、小默,中文大默範圍一課書(抽默)+另一課詞語+ 拼音4聲,英文小默默生字,大默默課文。中英默書大約每學期大、小默各2-3,另加考默,分3學期

3) 3考試, 冇測驗

Sjps 小一至小四係kun啲.... 但係一上五就好似變咗國際學校,好多時連續兩三日都冇功課! 好hea....默書就不嬲一個禮拜中一個禮拜英。

回覆 Lotsomom 的帖子

Wanchai SJPS 一年兩考咋噃... 你係咪講牛頭角嗰間

Nbranson 發表於 23-6-4 12:42
回覆 Lotsomom 的帖子

Wanchai SJPS 一年兩考咋噃... 你係咪講牛頭角嗰間

灣仔SJPS 一年三考,你嘅資料係幾耐之前呀?

Nbranson 發表於 23-6-4 12:19
Sjps 小一至小四係kun啲.... 但係一上五就好似變咗國際學校,好多時連續兩三日都冇功課! 好hea....默書就 ...

我諗你唔係咁update 喇,小五小六中英文默書全年各6次,每個term 中英文各2次,冇official 日子,有機會同一時間兩科都默,但好少機會係咁,大部分都係1星期默1科,又未必下星期默另一科,又有可能會相差2/3星期先默同一科。
至於功課,sjps平日 功課量確唔係多,好多時學校完成哂,但間中會有多功課嘅時候,學校係冇咩學習壓力俾學生,壓力來自父母,因sjps課程唔淺,由其英文,相信都係難難表表姐喇!總括來說,父母自己搞掂!

PTL_L 發表於 23-6-4 14:01
我諗你唔係咁update 喇,小五小六中英文默書全年各6次,每個term 中英文各2次,冇official 日子,有機會同 ...
似乎直私 (e.g. cky, KTS) 都係一年默幾次,次數不多同不太難。

想請問 即 小一小二 (St Joe, LaSalle) 係接近每星期默一次書 (中文或英文) ? 咁咪每星期都要同佢練默書?
另想請問如果 津校 默得成績差,宜家 d 老師會唔會罰學生 或 影響升學?

bettyay 發表於 23-6-4 10:42
補充:印象中初小中文只有讀默,背默要去到小四以上先有,英文真係唔記得幾時先有背默句子,因為要背的都 ...
想請問 KTS 上到高小時,會唔會為左谷升中派位成績,加深或加難測驗程/默書度去谷學生?

deco99 發表於 23-6-2 23:58
cky隨機默書,唔使提早喺屋企溫。一年兩次assessment,無範圍,喺學校老師會同佢哋溫,無排名,試卷唔會派 ...
想請問 CKY 老師同佢哋温,會唔會前1-2日同學生要準備什麼?另如果學生不算自律或留心老師講要準備什麼亦可以應付?如一次半次默得差或測得差,老師會唔會要家長留心或跟進?

wccfgoldcard 發表於 23-6-5 14:35
似乎直私 (e.g. cky, KTS) 都係一年默幾次,次數不多同不太難。

想請問 即 小一小二 (St Joe, LaSalle) 係 ...
低form要搵其他幫手答喇,我都唔太清楚~~
津校會因默書差而罰學生㗎咩?其實默書成績唔好,自己小朋友先係最大損失,有責任心及負責任嘅老師先會緊張,我見有啲老師會幫手預默,而於會唔會影響升學呢?!默書唔駛呈分,其實按制度嚟講係冇咩影響,不過默書目的係幫手慢性串字,對考測係有直接幫助,起碼叫串定先,考測前咪兼顧少啲囉,所以有可以叫有影響。

happy.4ever 發表於 23-6-4 11:28
YW
1)小一要中英默書,分大默、小默,中文大默範圍一課書(抽默)+另一課詞語+ 拼音4聲,英文小默默生字, ...
係咪剛入讀YW冇耐就要默?另第一次考試,你覺得難唔難?

wccfgoldcard 發表於 23-6-5 14:56
想請問 KTS 上到高小時,會唔會為左谷升中派位成績,加深或加難測驗程/默書度去谷學生? ...
完全沒有,由初小至高小功課多屬思考性功課,訓練由細開始。默書由於識字越嚟越多,反而應該係越嚟越簡單!嚴格來講都冇測驗,所謂小測亦唔計分,志在睇下同學識咗幾多!考試教乜考乜,唔會特別加難去谷學生。
學校係有系統地教快及深,同學跟住其教學方法,大部分同學都不知不覺就學了。個人谷的定義係功課多、測考多、成績唔好可能會說話俾家長聽,這些通通唔見KTS 有,所以唔覺學校屬於谷型學校。

我最鍾意不計分的小測,越多越好
反正小朋友唔知幾時小測,家長亦不用陪温書
但小測的結果就好有用!

bettyay 發表於 23-6-5 19:15
完全沒有,由初小至高小功課多屬思考性功課,訓練由細開始。默書由於識字越嚟越多,反而應該係越嚟越簡單! ...
聽落好好, 但點解KTS會俾人話係谷谷3寶之一?

littlebiscuit 發表於 23-6-6 15:18

正如食補品一樣,有人食了身體強健,亦有人虛不受補仲要流鼻血。

littlebiscuit 發表於 23-6-6 15:18

可能大家覺得有成績的學校必然是谷卦。

當然谷的定義人人不同,個人覺得的谷已在樓上講咗。如果有教及深,要做思考性功課,唔明的東西唔消化,又唔及時處理,累積起嚟就梗係覺得谷住谷住⋯⋯

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊