用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 減叩門位
樓主: hkhk8888
go

減叩門位  

Poyau 發表於 23-6-2 15:52
MPS 早幾年叩門正取19人 備取10人
以學額計 叩門位16個[(3+1)×4班]
叩門正取人數顯示有人退學/無註冊
咁細微既蛛絲馬跡都留意到......

犀利     

又幾透明喔,但係有成10個waiting點解?

香蕉煎餅 發表於 23-5-31 23:43
咩人會放棄註冊?我諗少之又少

可能咁啱女拔 spccps call waiting

回覆 Nbranson 的帖子

germen swiss 唔係你話讀就讀, DB 都有賣廣告,你估真係肯比錢就入到咩

German swiss 要讀緊係難啦,畀得起學費都要識人,記得之前有間美資投資銀行想每年攞二十個位,話可以捐錢,但係間學校話錢唔係問題。 不過呢間學校事實係畢業生嘅成績唔係好,你自己可以上網睇下佢啲畢業生入啲乜嘢大學。你la香港考dse 考啲5544都入到嘅英國加拿大二線大學

我地係全港公認最地獄校網,熱門嗰間得番6個叩門位(emoji)(emoji)

airii35 發表於 23-6-6 07:14
我地係全港公認最地獄校網,熱門嗰間得番6個叩門位(emoji)(emoji)

請問是那個校網 元朗/天水圍其一?

我都想問有人放棄大抽獎位係咪就會多返一個叩門位.

希望可以做下善事...XD

Poyau 發表於 23-6-6 12:52
請問是那個校網 元朗/天水圍其一?

係,74區

最慘係話改就改,正常講定下年先啱數

仲淹范 發表於 23-6-1 11:24
報左邊幾間直私
只係報左幾間. 真係鍾意想讀有播道同救恩.另外有三間只係拎經驗, 明知唔得.  
早知起碼報十間以上. 將軍澳其他直資都無報.

自行又係浪費係三條一身上. 早知叩門難成咁, 自行就保守啲, 只揀非宗教學校, 唔理三條一.

fasola 發表於 23-6-7 02:40
只係報左幾間. 真係鍾意想讀有播道同救恩.另外有三間只係拎經驗, 明知唔得.  
早知起碼報十間以上. 將軍澳 ...
播道剛剛上星期有waiting 收call去interview .

回覆 fasola 的帖子

我女第二入太古, 考慮叩嘉諾撒, 不過叩門位少,可能留在太古吧。

SL100 發表於 23-6-7 15:06

我女第二入太古, 考慮叩嘉諾撒, 不過叩門位少,可能留在太古吧。 ...
心儀女校應該係之前自行同甲部都試12網. 12 唔似東區縮位, 今年12網女校有收15分.
起碼佢地叩門每班有兩個位, 唔似東區得返一個叩門位

German Swiss 可能IB 40+ or perfect score 冇果D VSA or CKY 咁多...不過VSA 一個 Oxbridge / Ivy League 都冇。。。CKY 5隻手指數得晒
German Swiss university placement 好多都好好(e.g. Brown, Columbia, Harvard, Purdue, UChi, Michigan, UPenn, Cambridge, Waseda...)

原因自己自行思考

亞洲人出名數學好, 不過點解新科技大部份都係外國人做到先??

airii35 發表於 23-6-6 17:59
係,74區

明白
但願不用叩門      

的確有影響!

queenbb1122 發表於 23-6-7 16:55

German Swiss 可能IB 40+ or perfect score 冇果D VSA or CKY 咁多...不過VSA 一個  ...
German Swiss  好多背景都咁上下, 識人都唔奇加上 VSA  / CKY 都係華人居多, 華人最叻只係考試, 唔代表有個人成就

回覆 queenbb1122 的帖子

你有冇睇上年German swiss啲畢業生入乜嘢大學?  冇呢啲ivy league大學喎... 係得啲加拿大英國aussie嘅二線....
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊