用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF點排好?
go

[小學] ESF點排好?  

屋企住馬鞍山, 想大家比下意見小學點排好?

我只係想近屋企或有校車, 冇fp.

心中諗到SJS, RC, BHS, CWB.....

回覆 Falcon媽媽 的帖子

try private school

Goodluck2022 發表於 23-5-29 20:39

try private school

你意思係放rc第1?會唔會放左sjs第1,而rc第2又爆左,最後會去左第3,4?

Falcon媽媽 發表於 23-5-29 16:34
屋企住馬鞍山, 想大家比下意見小學點排好?

我只係想近屋企或有校車, 冇fp.

如果冇FP,RC又ok嘅話梗係RC啦。
而家冇咗zoning有FP又out of catchment果啲有一部份會揀咗SJS / KJS,攞我做例子,如果我仔仲喺ESF,我個catchment喺BHS,我有FP我一定搏KJS。

OT: 時間過得真快,你仔話咁快完K1

chima_pigpig 發表於 23-5-29 21:54
如果冇FP,RC又ok嘅話梗係RC啦。
而家冇咗zoning有FP又out of catchment果啲有一部份會揀咗SJS / KJS,攞 ...

你轉左校啦?我sjs同rc各一半一半。我係諗梗如果放左sjs第1去博(雖然機會微),會唔會最後連放rc都爆左要去到第3,4志願。另外,其實kjs,cwb, bhs都離我屋企遠,而且只有bhs有校車去mos, 所以唔知點排好。其實係咪要填晒4間?

ps yeah...time flies, 話咁快就放暑假上k2, 一上k2就差唔多要交表啦

原本讀邊間?

Goodluck2022 發表於 23-5-29 23:20

原本讀邊間?

都係esf呀

Falcon媽媽 發表於 23-5-29 22:32
你轉左校啦?我sjs同rc各一半一半。我係諗梗如果放左sjs第1去博(雖然機會微),會唔會最後連放rc都爆左要去 ...

SJS同RC都多siblings, 其實佢哋priority早過幼稚園。今年再加外區可報SJS,機會渺茫。理論上所有Y1 applicant都有一個random number, 由1排到1500(假設1500 application),interview 機會就係由1開始排落去,你有priority就會移上前(e.g. 1係N無,2係KG,3係sibling),咁睇form就會係睇咗3->2->1,3號中first choice機會最大。
ESF sibling priority不限同校,亦cover幼稚園至Y13,即係兄弟姊妹不是讀SJS或RC嘅一樣可以揀,唔好睇小呢個數目。
咁當然最後都係你小朋友夠唔夠運氣,正常嚟講同是KG應該跟random number先後,幼稚園都有幾百人,如果你係呢幾百人嘅頭幾個,咁都仲有機會中SJS,但如果你係尾果幾個,就有機會SJS同RC都派唔到。

mandy_ng207 發表於 23-5-29 23:52
SJS同RC都多siblings, 其實佢哋priority早過幼稚園。今年再加外區可報SJS,機會渺茫。理論上所有Y1 applic ...

咁係咪應該唔好諗sjs, 直接擺rc第1會穩陣d?

冇左zoning其實對派小學有冇影響?

Falcon媽媽 發表於 23-5-30 08:26

第一年轉制,都未知派小學份表會唔會都改埋
不過sjs申請人數肯定多過以前

利申,小朋友讀緊k1 hillside,first choice都係sjs

Falcon媽媽 發表於 23-5-30 08:26

今年第一年無咗zoning,有咩影響無人會知,正如我仔嗰時第一年one form application,好多非ESF幼稚園嘅小朋友連interview都無,但早過佢哋畢業嘅師兄師姐就有interview兼入埋ESF。
理論上睇choice係跟random number, 假設同是ESF幼稚園生,即係你同後面個number 一齊放SJS第一,你後面嗰個number就算有FP都唔會早過你有SJS interview. 當然都有聽過ESF 故意俾FP幼稚園生去SJS,就算放RC第一都唔派,但呢啲都係傳聞無法證實。我估計今年SJS一定多人爭,想試咪試吓囉,入RC就好難估,因唔知幾多local passport嘅kindy生放first choice!
無水晶球好難答你,祝好運!

mingyamor 發表於 23-5-30 09:57
第一年轉制,都未知派小學份表會唔會都改埋
不過sjs申請人數肯定多過以前

咁遠黎讀?我都想sjs, 但只不過係佢係最近屋企既foundation school.

mandy_ng207 發表於 23-5-30 09:57
今年第一年無咗zoning,有咩影響無人會知,正如我仔嗰時第一年one form application,好多非ESF幼稚園嘅小 ...

個時未生仔,one form 即係點?以前係點?點解會搞到冇interview?

Falcon媽媽 發表於 23-5-30 10:02
咁遠黎讀?我都想sjs, 但只不過係佢係最近屋企既foundation school.

真係申請到sjs會搬屋既
不過都要睇下派小學份表會唔會改/改成點
可能衡量利幤後,會揀返少啲人競爭既kennedy school/ qbs 都話唔定

今年第一年無咗zoning,有咩影響無人會知,正如我仔嗰時第一年one form application,好多非ESF幼稚園嘅小 ...

同埋有interview咩?好似esf kinder 唔駛interview。

就算我number前過後面個個而佢有fp, 應該會比左佢先,因為70% fp 比例。

mingyamor 發表於 23-5-30 10:08
真係申請到sjs會搬屋既
不過都要睇下派小學份表會唔會改/改成點
可能衡量利幤後,會揀返少啲人競爭既kenne ...

qbs好似都係爭崩頭

同埋rc其實多唔多人報?

其實有幾多成人有FB ?

有沒有對外公佈數據?

多些數據, 易d 做決定。

Goodluck2022 發表於 23-5-30 10:27
其實有幾多成人有FB ?

有沒有對外公佈數據?

我個班為例,我諗得25個得幾個係冇fp

是哪一間? 即係沒FP 很難考?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊