用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩 vs 港大同學會
go

協恩 vs 港大同學會 [複製鏈接]

小女運動底
已經收到 協恩offer 但本身讀緊國際學校feel 嘅小學
港大同學會已second in, 但未有offer。

前排有機會撞到港大同學會嘅同學, 出奇地好開心好outgoing 。 相反,接觸過 協恩嘅中學女仔感覺上比較拘謹收斂 。

搞到我心思思 諗緊, 我應不應該 盡力幫阿女 寫信畀港同。。。

(難道 有運動底嘅 女仔都 直接 適合協恩?)
   5    0    0    0

一來你sample size太細,其實心裡面係鍾意港同,試下囉,有offer就轉,港同都係D1.

woooiiii 發表於 23-5-27 18:45
一來你sample size太細,其實心裡面係鍾意港同,試下囉,有offer就轉,港同都係D1.  ...
係。。。因為都係喺運動場合 撞到 介紹 嘅中學運動員

感覺港同好似會開心啲

yboocs 發表於 23-5-27 18:38
小女運動底
已經收到 協恩offer 但本身讀緊國際學校feel 嘅小學
港同對運動好嘅同學都好有興趣!如果真係心儀港同!試下入信表誠意!可能放榜前後有驚喜

yboocs 發表於 23-5-27 18:54
係。。。因為都係喺運動場合 撞到 介紹 嘅中學運動員

感覺港同好似會開心啲

協恩會係學術與運動並重,唔會任你放棄。

pccw2017    發表於 23-5-29 16:13

Bluegene 發表於 23-5-27 21:23
協恩會係學術與運動並重,唔會任你放棄。

協恩 地位 無可置疑

但係畀我嘅感覺就係傳統一點 冇咁開放open 唔知我有冇理解錯

協恩都叻但要刻苦耐勞多啲

港同感覺輕鬆啲開心啲

回覆 yboocs 的帖子

港同有3round interview喎

ekhc    發表於 23-5-29 11:30

yboocs 發表於 23-5-27 23:17
協恩 地位 無可置疑

但係畀我嘅感覺就係傳統一點 冇咁開放open 唔知我有冇理解錯

對於是否較傳統,協恩有80多年歴史,比港同當然好似較舊較傳統。但協恩肯定比好多學校有制度、進步同開放。我有以下感覺:
協恩2012轉直資,師資、收生、課程、課外活動更彈性。師生比例加高、同協小脫龍後收更多精英、學校校本課程自己出教材、更重視STEM及科學探究、個人發展課程毎年全級到外地交流、外地義教、職場打工體驗。但冇成日叫你損錢比學校,反而學校學費減免申請算好鬆。協恩參與絕大部份學校體育聯會的項目,學生真正自願參加,冇人迫話收咗一定要入校隊。反而想入而入唔到。學生自由參與樂團和合唱團,學校資助樂團、合唱團到外地比賽。協恩宜家收生來自各階層更貼地,更多不同小學上精英互相學習及進步。是否唔hea及刻苦,人人標準不同。協恩對學生係本地及外地升學有更多實際支援,比好多學校只講不做或不講不做好好多。

小女運動底

好容易選擇
- 喜歡男女校選港同,否則選協恩
- 運動協恩較強(因為校內運動強的較多,學界運動比賽你囡不一定能被校方選到正選)

感覺有協恩多數都會放港同,但經歷過兩間的final in,我就prefer港同,不論成績,只為合適。協恩好好,只是小女唔夠尖唔適合

小女運動底
2 間學校既畢業生我都認識、我本身係英國讀書時亦認識不少協恩舊生。比我一定揀協恩

問下小朋友喜歡男女校還是女校了~

小女運動底

如果係特異功能如運動入協恩,唔建議讀,會讀得辛苦,如果係靠成績何解唔揀?

見到有唔少人三面後都無消息,二面後寫信會有作用嗎

回覆樓主:

基本上所有港同已經出晒Offer,你未收到,即係屬後備,港同都覺得你唔係最適合,勉強冇幸福,點解要寫信去港同求個位?

協恩基本上都好過港同。協恩百年老字號。各方面都優勝。

你用sample pool太細, 我都覺得講得啱。

Rpp 發表於 23-5-29 09:26
如果係特異功能如運動入協恩,唔建議讀,會讀得辛苦,如果係靠成績何解唔揀?
...
乜唔係靠特異功能入的先要入讀協恩? 起碼協恩會比你讀書上堂, 其他X拔個D一係只想消滅潛在對手、一係要你專心比賽幫學校攞獎, 唔好浪費時間讀書, 踢你去考個易D的 IGCSE A-Level 試, 唔好影響學校DSE成績.

pccw2017 發表於 23-5-29 16:27
乜唔係靠特異功能入的先要入讀協恩? 起碼協恩會比你讀書上堂, 其他X拔個D一係只想消滅潛在對手、一係要你專 ...

pccw2017 發表於 23-5-29 16:27
乜唔係靠特異功能入的先要入讀協恩? 起碼協恩會比你讀書上堂, 其他X拔個D一係只想消滅潛在對手、一係要你專 ...

比你讀書上堂你聽得明確定跟得上進度?

Rpp 發表於 23-5-29 17:45
比你讀書上堂你聽得明確定跟得上進度?
你真識搞笑上堂聽唔聽得明, 跟唔跟得上進度基本係個個學生都要面對的問題 ! 為何要歧視體藝生?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊