用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩 vs 港大同學會
樓主: yboocs
go

協恩 vs 港大同學會 [複製鏈接]

pccw2017 發表於 23-5-29 23:52
你真識搞笑上堂聽唔聽得明, 跟唔跟得上進度基本係個個學生都要面對的問題 ! 為何要歧視體藝生?
...

唔係我岐視,係你無知,事實上我認識嘅小學同學協恩有offer體藝生係聽唔明跟唔上進度,DBS更有中二體藝生數學只係小五程度。

Rpp 發表於 23-5-30 00:42
唔係我岐視,係你無知,事實上我認識嘅小學同學協恩有offer體藝生係聽唔明跟唔上進度,DBS更有中二體藝生 ...
當中可能有體藝生成績稍遜,但有更多更多係文武兼備,唔好太武斷咁講到體藝生就讀唔掂咁而聽唔明時學校和學生有冇努力補救亦是雙向。

bettyay 發表於 23-5-30 07:21
當中可能有體藝生成績稍遜,但有更多更多係文武兼備,唔好太武斷咁講到體藝生就讀唔掂咁而聽唔明 ...

我無講過體藝生一定讀唔掂,會讀得辛苦,更加無岐視體藝生。

Rpp 發表於 23-5-30 07:27
我無講過體藝生一定讀唔掂,會讀得辛苦,更加無岐視體藝生。
相信入得協恩讀,會比較少人講會讀得好舒服!而別人認為可能會讀得辛苦的,人家在其他方面得到的滿足,係足以彌補「辛苦」的,非體藝人其未必明白。
而且樓主都唔係話怕辛苦唔辛苦,而係學校培養出嚟的個性,當然我個人認為一間學校唔會只有一種個性態度的學生,家庭也有重大影響。
仲有,唔係我話你歧視體藝生

pccw2017 發表於 23-5-29 16:27
乜唔係靠特異功能入的先要入讀協恩? 起碼協恩會比你讀書上堂, 其他X拔個D一係只想消滅潛在對手、一係要你專 ...

對於純體藝生來講,真係A level易啲?用運動員身份考DSE,同jupas報大學,要求相對分數係咪比較有商量?分分鐘仲上到三大!會收體藝生的同學校,如果真係幫到佢哋上大學,都算係雙贏。

樓主問協恩港同,點解又拉了其他學校到?

angelanala    發表於 23-5-30 22:15

bettyay 發表於 23-5-30 07:21
當中可能有體藝生成績稍遜,但有更多更多係文武兼備,唔好太武斷咁講到體藝生就讀唔掂咁而聽唔明 ...

個別例子( 戴定頭盔) 何詩蓓

回覆 kirstyau 的帖子

上兩個星期電視節目介紹個女仔,做實習醫生且兼顧港隊(好似攀石運動員)

梗係協恩啦。運動已經冇得畀。dse 成績協恩好好多。係前幾年講同出咗兩個狀元。其實之後啲dse成績唔算特別標青

bettyay 發表於 23-5-30 08:20
對於純體藝生來講,真係A level易啲?用運動員身份考DSE,同jupas報大學,要求相對分數係咪比較有商量?分 ...
係,如果港隊攞獎級數,係dse都唔駛考,大學已經出offer,但諗下係咪咁易做到呢個級數,否則,乖乖地讀書仲穩陣。

其實.... 協恩都有好開心好outgoing 的學生。 港同亦會有比較拘謹收斂之人。一定關學校事?

PTL_L 發表於 23-5-31 00:50
係,如果港隊攞獎級數,係dse都唔駛考,大學已經出offer,但諗下係咪咁易做到呢個級數,否則,乖乖地讀書仲 ...
去到為港爭光的當然更有商量。之前曾聽講有啲又未勁到唔考DSE 就有offer, 但佢哋收生分數都有機會係相對有得傾的。
如果以此志向發展的同學,其訓練強度方法,投放時間都會不同,要兼顧學業更是不容易。所以我絕對欣賞以此為志又有能力的同學。當然如果運動資質未夠卓越的,都係乖乖地著重讀書係比較穩陣,否則兩頭唔到岸時就大件事。

PTL_L 發表於 23-5-31 00:50
係,如果港隊攞獎級數,係dse都唔駛考,大學已經出offer,但諗下係咪咁易做到呢個級數,否則,乖乖地讀書仲 ...

唔係學神好難兩樣兼顧。

協恩個校舍大好多。港同個校舍又細又翹腳.... 中學個校舍就更加翹腳。

Rpp 發表於 23-5-31 11:39
唔係學神好難兩樣兼顧。
其實而家數嚟數去都係何詩蓓不過佢屋企係已經贏咗起跑線,不能同一般人相提並論喇。

PTL_L 發表於 23-5-31 13:25
其實而家數嚟數去都係何詩蓓不過佢屋企係已經贏咗起跑線,不能同一般人相提並論喇。 ...

純種東方血液未必有咁嘅體質,先唔講屋企的起跑線?

Rpp 發表於 23-5-31 13:37
游水可以跑出真係好勁!

Rpp 發表於 23-5-31 13:37
都唔係,sjc 麥世霆,純種中國人,仲要中學先叫開始有成績,都一樣世青

PTL_L 發表於 23-5-31 13:41
都唔係,sjc 麥世霆,純種中國人,仲要中學先叫開始有成績,都一樣世青

另外一個谷愛凌又係佢媽咪最大功勞。

Rpp 發表於 23-5-31 13:43
另外一個谷愛凌又係佢媽咪最大功勞。
其實所有成功跑出嘅運動員,父母都應記一功,唔係父母幫手行出第一步,小朋友係唔會自己識行。

PTL_L 發表於 23-5-31 13:25
其實而家數嚟數去都係何詩蓓不過佢屋企係已經贏咗起跑線,不能同一般人相提並論喇。 ...
咁又唔止何詩蓓-個嘅

https://www.hk01.com/開罐/656323/何詩蓓dse-35分赴美讀名校-11位高學歷香港東奧選手-泳隊多學霸?utm_source=01webshare&utm_medium=referral&utm_campaign=native

再加映

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20191202/mobile/bkn-20191202141652056-1202_00822_001.html

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊