用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 HKU及CU醫科放榜前及放榜後面試的分別?
樓主: 貓咪咪
go

HKU及CU醫科放榜前及放榜後面試的分別?   [複製鏈接]

好現實成績係最緊要

nicolemummy 發表於 23-5-29 07:05
上年
CU Mbchb收上中下位是44、43、42
領袖MBChB是48、47、46

有統計資料上年CU 收咗5個 40分。醫科睇LQ 會唔夠準,收生較多,LQ下面仲有幾十人。

可以 發表於 23-5-29 18:54
36分一定入唔到, 40分就要睇嗰一年考出嚟學生嘅成績勁唔勁,上年收生最低成績係42分,至於你話有啲40分入 ...

如果你方便講,可否講貴子弟CO是否通過校長推薦計劃?
因為我聽過人講,醫科唔係好重視此計劃。先謝謝!

對,學校推薦佢參加這個計劃,跟著佢各自收到中大醫科、中大心理學和港大醫科3個conditional offer

中大醫科conditional Offer嘅要求,必須在DSE成績中各科目達到佢嘅標準,而四個主科加3個選科總分亦都需要達到40分或以上就會必收

可以 發表於 23-5-29 09:47
提提大家,如果放榜後成績有疑問真係要俾錢去check吓啲分,因為達到最低要求夠分入到醫科後,CU仍對中英成 ...

補充一下,CU中文無5** 英文無5*, 所有學系都要上堂返中,英文堂,會計credit 的,唔係只係醫科!

而上年佢收到港大醫科Co 要求是四主科 2選修課分數要求要達40.5 ( 5**=8.5)必收

gracelam 發表於 23-5-29 22:37
補充一下,CU中文無5** 英文無5*, 所有學科都要上堂, 唔係只係醫科!
...

原來係咁,我都唔知長知識

如果冇CO都唔緊要,其實面試真係其次,最緊要喺DSE考到好成績,同學仔加油!我哋作為父母都唔好俾咁大壓力小朋友,佢哋盡咗力考到乜嘢成績我哋都要鼓勵佢哋,放咗榜後,記住同佢哋食餐勁嘅,慶祝佢哋完成中學嘅階段

其實上年阿女話想選醫科,作為父母的我們是十分大壓力的,因為擔心萬一考出嚟嘅成績未如理想,未能讀到心儀嘅科目,佢是否會有情緒不穩定?所以我會關注佢嘅壓力同情緒多過佢嘅成績,陪伴是十分重要的

可以 發表於 23-5-29 18:54
36分一定入唔到, 40分就要睇嗰一年考出嚟學生嘅成績勁唔勁,上年收生最低成績係42分,至於你話有啲40分入 ...
CU 收40,41分那批,好可能通識科攞2,3分,而science和英文勁高分!CU比得CO那些學生,攞40分的機會非常非常小。CU medic 有見及此,已經取消了那個多元能力推薦計劃。校長推薦好像還有!

對,最後我個女DSE分數係比Co 要求高咗幾分,不過梗係有Co 好過冇啦,起碼最後放榜之後嘅總分唔使擔心唔夠人高分入唔到醫科囉!總之放榜都係心驚膽跳,等佢告知成績嗰一刻父母係非常緊張的,但係要表現得好唔緊張好輕鬆呢個先至係高難度

gracelam 發表於 23-5-29 22:37

補充一下,CU中文無5** 英文無5*, 所有學系都要上堂返中, ...

好驚訝。。。要求原來咁高!!

中文5**
英文5*

bananaGi 發表於 23-5-30 10:13
好驚訝。。。要求原來咁高!!

CU係要求讀2年中文, 3年英文, 嗰年其中一個sem take嚟讀!

記得有網友囡囡唔鍾意中文, 所以3大唔會揀中大
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-5-30 11:49
CU係要求讀2年中文, 3年英文, 嗰年其中一個sem take嚟讀!

記得有網友囡囡唔鍾意中文, 所以3大唔會揀 ...
要中文5**真係好有難度

b3410    發表於 23-6-1 08:56

bananaGi 發表於 23-5-30 12:08
要中文5**真係好有難度

咁咪一齊讀囉, 包括醫科生

回覆 gracelam 的帖子

唔好意思 請問CO是根據咩準則比學生?只要jupas有放band a都有機會面試還是要參加某種推薦?

lululubububu 發表於 23-5-30 17:37
回覆 gracelam 的帖子

唔好意思 請問CO是根據咩準則比學生?只要jupas有放band a都有機會面試還是要參加某 ...

應該係校內mock成績為準則,另外校長推薦計劃都應該有。

醫科我唔知,我女冇咁叻,不過照計放Band A的。

但舊年我女有一科放Band B1(CU)都有得interview ,佢都覺得好奇怪。

小豬脾 發表於 23-5-27 22:13
如果好夠分,當然冇問題,但如果只係borderline, 例如七科40分,CU舊年只收咗幾個,所以如果係40分,根本唔 ...

請問來緊無C&S只有Pass/Fail, 咁CU有無改計幾科?

uns 發表於 23-5-30 21:02
請問來緊無C&S只有Pass/Fail, 咁CU有無改計幾科?
暫時所知是3+3,  M1m2 is counted if better than the worst of the mentioned 3+3
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊