用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 STC vs RCHK Scholarship
發新帖回覆
go

[中學] STC vs RCHK Scholarship

仔仔Y9 最近收到RC academic scholarship offer, 但佢唔捨得 STC 班同學仔想留番原校(我當然明白).
當初考RC既原因係有朋友推介, RC 放好多resources 響呢班scholars身上(朋友既仔女都係收到RC scholarship offer 而轉讀,讀得好開心),而呢個scholarship亦係一個好好既recognition.

仔仔本身係gifted, 上到STC係無support, 本身佢又唔係好鍾意試新事物, 所以如非老師要求代表學校既比賽,其他活動都冇興趣參加, 相反RC會安排活動比呢班scholars參加,希望感染到佢試新事物, 長遠對佢日後成長/考大學會好D.

但要逼佢轉, 佢一定讀得唔開心, 一動不如一靜

本來都決定尊重佢意願, 放棄個Offer, 但呢幾日又覺得好可惜, 真係唔知點?

joycewkc 發表於 23-5-27 03:19
仔仔Y9 最近收到RC academic scholarship offer, 但佢唔捨得 STC 班同學仔想留番原校(我當然明白).
當初考 ...

阿仔未來升學目標是什麼?如果係醫科,咁集中搞好成績就可以,STC絕對幫到。

但如果想去牛或劍、或美國藤校,全人發展係重要嘅。

想留STC, 就要set 啲target俾佢,讓佢達成。

至於最肉赤Y10-13的學費成泡影,咁都冇辦法,佢唔考獎學金,你都預咗呢筆錢㗎啦。

補充:恭喜你有優秀的孩子!

回覆 Radiomama 的帖子

多謝你既分析!
之前看過你唔少既分享, 猶其係資優教育方面, 獲益良多!

最大問題係佢對未來升學目標不是太清晰, 同佢傾都只係話將來想讀D同STEM之類有關的學科, 我亦不以為意, 都係由於今次考RC既原因, 才留意到呢一班scholars既profile, 個個都好全面, 所以先希望佢都成為一份子, 朋友個女已經移英, 佢個女D朋友一個去Brown,一個去 Princeton, 見到咁好既成績, 點會唔心動!

joycewkc 發表於 23-5-27 03:19
當初考 ...

ESF中學每間都差不多,按成績STC比RC好些。但是正如你所講STC對資優的學生沒有什麼特別的supports, 好處是氣氛較輕鬆,因為學校一視同人唔會特別區分同資優或成績好的學生,有些叻嘅學生會好主動自己去做和安排活動,因為老師不太參與。所以都訓練到學生嘅獨立。

其實對於資優學生,一般成績都不會是個問題。所以STC成績好少少應該不是個考慮點,在RC應該-樣可以有相同嘅成績。如果孩子不是主動型,其實更加應該考慮RC的scholar program. 當然前提是小朋友願意去試新挑戰。

恭喜你個小朋友!請問有冇呢個scholar program info 可以share?  
係咪每一年都要再考in order to keep the scholar status?

jacd 發表於 23-5-29 09:02
恭喜你個小朋友!請問有冇呢個scholar program info 可以share?  
係咪每一年都要再考in order to keep the ...

上RCHK 校網搜尋scholarship,好詳盡的資料。

一經獲得scholarship, 同學只要每年維持一定的學術表現及符合服務要求,就可以繼續。

回覆 Radiomama 的帖子

Thx. Wow amazing

Radiomama 發表於 23-5-30 00:17
上RCHK 校網搜尋scholarship,好詳盡的資料。

一經獲得scholarship, 同學只要每年維持一定的學術表現及符 ...

可唔可以請教下Academic Scholarship Selection Test係考啲咩?英文、數學、science?  Thank you!

irisling 發表於 23-6-2 07:35
可唔可以請教下Academic Scholarship Selection Test係考啲咩?英文、數學、science?  Thank you!
...

“The scholarship test includes individual assessments in the areas of mathematics, science (Year 8 and above), language, writing and academic potential.”

Radiomama 發表於 23-6-3 06:22
“The scholarship test includes individual assessments in the areas of mathematics, science (Year 8 ...

Thanks!

上RC校網睇scholarship,有詳細資料。

Radiomama 發表於 23-6-3 07:58
上RC校網睇scholarship,有詳細資料。

我仔仔下個學期(Y10)將由DC轉去RC, 到時會試吓申請先  :)

通常一月開始接受申請,帶埋個仔去information session, 聽吓負責嘅老師講解、同學分享,然後先填份form;三月deadline, 四月考試、五六月shortlisted 面試。

想問問如果讀某科嘅scholarship 例如 theatre/sports, 之後讀大學係咪通常都會揀返同一科/related subject (theatre/sports) ? 唔知兩者有冇關係(emoji)

Ally29 發表於 23-6-3 17:40
想問問如果讀某科嘅scholarship 例如 theatre/sports, 之後讀大學係咪通常都會揀返同一科/related subject  ...

Theatre/Sports/Music都會expect學生在IBDP時修讀相關科目的HL,另外就是在這方面策劃活動、帶領同學有所發展。

認識的music scholars 之後在大學都係讀音樂的。

Radiomama 發表於 23-6-3 21:22
Theatre/Sports/Music都會expect學生在IBDP時修讀相關科目的HL,另外就是在這方面策劃活動、帶領同學有所 ...

(emoji)(emoji) 多謝回覆

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊