用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 自閉症譜系小朋友移民英國支援
發新帖回覆
go

[英國] 自閉症譜系小朋友移民英國支援

小朋友而家3歲8月,2歲8個月確診自閉症譜系,而家讀緊K1,有到校服務,排緊S位,應該出年有得讀S位。

而家plan 緊移民英國,出年9月夠年齡讀嗰邊reception 班,但過到去嗰邊一般係讀主流公校小學,校內應該有提供Sen 服務,但唔知係點樣。

而家諗緊,今年過去讀Reception 班,還是等佢在香港讀完K3做完評估可以讀返主流小學先至過去。但係如果今年唔過去,之後去英國就會插班生,錯過咗四歲的大排位時間,比較難找到心儀嘅小學。

睇吓大家有咩指教,謝謝(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

一定apply mass intake 先,你都aspire佢係返到主流的話正路你都報住主流先,最多到時情況唔同先轉校啫。你去落腳地啲local FB 媽媽group 問下,或者直接send email 問下心儀間小學有乜send support 啦

Zuzububu 發表於 23-5-27 02:20
小朋友而家3歲8月,2歲8個月確診自閉症譜系,而家讀緊K1,有到校服務,排緊S位,應該出年有得讀S位。

而家 ...

當然早啲過去參加入學派位最緊要

我聽聞英國學校斷定sen係比香港嚴,英國公校覺得學童不是sen,是正常/曳D,比到support 的話係真嚴重,所以就算你比香港証明都冇用,亦都解釋到點解成日聽到英國公校餜堂跌序咁亂。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊