用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分我做媽媽好大壓力
樓主: 好多夢想
go

呈分我做媽媽好大壓力  

kpc2015 發表於 23-5-30 11:50
最慘是就算只專心成績, 可以確保囝囝入到BAND1中學嗎? 唔考高的名次, 又唔知囝囝入到咩學校, 同的怎樣同學 ...

分數名次係五六年級的確重要,但仍然可以係課外活動中取得平衡的,最多考試前先停一停

好多夢想 發表於 23-5-30 08:46
其實係咪唔駛攪咁多呢?專心成績,重要過左學右學,我目標學校係b1c,成績儘力去到b1a,就咩課外表現都唔緊要 ...

我都覺得係,咩鬼專長,除非做到國際級,否則都只係娛樂。咁不如帶佢去游水打波仲實際

kpc2015 發表於 23-5-30 11:50
最慘是就算只專心成績, 可以確保囝囝入到BAND1中學嗎? 唔考高的名次, 又唔知囝囝入到咩學校, 同的怎樣同學 ...

我有點混淆。。名次band one, 不就確保入band one 中學了嗎?有錯請指正

宜家讀緊咩小學好緊要. 如果在好校網讀三私一直或者一線小學, 考到頭三分一當然可以安心些, 但如讀二三線寶校, 就算考級十幾內都唔肯定是BAND ONE. 而且, 續邊間都好, 要保持三次呈分試, 都有進冇退, 壓力都好大. 如果小朋友有能力, 但未定性, 唔知呈分試重要唔認真, 真係勞氣傷感情. 我寧願佢自己畢業時一次過得唔得都好, 好過日日折騰兩三年! 可惜現在是冇得揀!

bugmum 發表於 23-6-2 09:43
我有點混淆。。名次band one, 不就確保入band one 中學了嗎?有錯請指正

睇返你所屬校區b1位夠唔夠。同埋選校策略,乙一至五排哂大熱b1校,碌到去b2唔出奇

我女呈1,我好大壓力,失眠。。。

回覆 好多夢想 的帖子

可以找星級教育顧問幫手, 肯付錢, 搞好portfolio 來個華麗大轉身!

wpc666 發表於 23-6-2 14:51
我女呈1,我好大壓力,失眠。。。

平常心。有時壓力大,大到唔想做任何野,然後,睇到做唔到任何野壓力更大,死循環。有時壓力未必係唔好,不如尋找一個小突破口,唔需要計劃好多。每天多溫少少,只要有行動,就會好快上軌道。

如問題很大, 可找心理或精神科醫生輔導。

簡單啲來講 發表於 23-6-3 09:43
平常心。有時壓力大,大到唔想做任何野,然後,睇到做唔到任何野壓力更大,死循環。有時壓力未必係唔好, ...

係咪讀名小競爭大咁大壓力?樓下又建議睇心理醫生,咁誇張。

回覆 Rpp 的帖子

找專家傾下計。

Rpp 發表於 23-6-3 10:28

唔係我啦,我只是分享,我以前讀書時個經歷,應對辦法。宜家讀書比我以前好多了。
其實小朋友都唔會有咁大壓力,只系家長有時會有,所以我站在家長角度講,怎樣調節自己情緒。因為我小朋友準備呈分試係甩手比我,所以好似考試都系我考一樣。佢冇壓力,我有壓力,如果溫習唔到位,會唔會比小朋友怪,而且小朋友功課都系我整,考唔到好學校,先生又會唔會怪我。當然應該其他媽媽唔會有我想得咁多,總之我都好明白,家長果種心裏。只要行動起來,其實就會緩解,善用壓力,係很好的動力來個。

Goodluck2022 發表於 23-6-3 12:19
回覆 Rpp 的帖子

找專家傾下計。

你建議家長定小朋友搵專家傾偈?

回覆 Rpp 的帖子

兩個都可以, 減壓。
如有抑鬱, 可吃抗抑鬱藥。

都市人都是太緊張。

https://youtu.be/d3lZJ-ZEI9o

心理專家

Rpp 發表於 23-6-3 10:28

中學學校社工處理學生情緒問題數量都不少,唔算咩誇張事,有問題肯搵專業人士處理係好事。

回覆 kirstyau 的帖子

完全正確, 每月用1 萬幾千上補習班, 令自己兒女心力交瘁,壓力 爆煲。

拿幾千蚊看下專家減壓, 隨時令學習、身心更健康, 讀起上來, 得心應手。

回覆樓主:

咁我又未去到睇醫生咁誇張, 申訴下啫

回覆樓主:

大家講吓減下壓都好好

回覆樓主:

我都明白,我十歲時都唔知自己做緊咩,傻吓,傻吓
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊