用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分我做媽媽好大壓力
go

呈分我做媽媽好大壓力  

又無強項,囝又不戰鬥力,傻吓傻吓,點算?

好多夢想 發表於 23-5-26 10:42

現小學幾年級?

回覆樓主:

一樣,我仔兩次呈分我半夜兩點起來幫佢prepare要溫習哋野,默寫詞語範圍全部從新再搵句子,要佢熟練運用。研究學校題庫,再根據考試範圍自己重新出題要佢舉一反三。呈三就讓佢自己溫習了。
雖然仔唔戰鬥力,但佢應該都明白呈分試對佢意味著什麼,佢冇,你可以有戰鬥力。你可以幫佢嘛。有點小朋友係唔咁成熟個

ekhc    發表於 23-5-30 10:50
heidya    發表於 23-5-30 09:29

有冇帶佢去睇中學講座/open day?

B1 /B2中學都睇吓, 一來等孩子有目標!二來都可以了解間中學多啲, 到時自行或大抽獎階段,家長對選校都有初步概念!

媽媽 而家唯有 沉著應戰,軟硬兼施, 夾佢溫到幾多得幾多,大人細路足夠休息,最緊要考試期間唔好病倒,最近太多人病倒 。

唯有搵補習外援,一補補個半鐘'起碼溫個半鐘都好過冇

我小朋友現在P 6,已經考晒呈分試。除咗緊張成績,亦擔心疫情嚴重時會中招而缺考,雙重緊張呀!
而家P 5呢屆算好,擔心少一樣野。

放鬆的,讀書成績並非世界唯一,只要身心發展正確,日後行行都可以出狀元.加油

主要都係睇成績,加油啦!

簡單啲來講 發表於 23-5-26 11:50
一樣,我仔兩次呈分我半夜兩點起來幫佢prepare要溫習哋野,默寫詞語範圍全部從新再搵句子,要佢熟練運用。 ...

嘩,你好犀利呀。我個仔之前呈分,我都係重溫工作紙同作業,冇你咁專業自己出題目
:wave:

簡單啲來講 發表於 23-5-26 11:50
一樣,我仔兩次呈分我半夜兩點起來幫佢prepare要溫習哋野,默寫詞語範圍全部從新再搵句子,要佢熟練運用。 ...

same here
我女今次呈分啦, 但佢仲好唔覺得同之前的考試無咩分別咁, 仲係要我篤住先肯溫習, 真心累~

sydneywongaus    發表於 23-5-29 22:22

一時同阿囝講要睇多方面的書, 參加多些活動, 要均衡發展. 轉頭又同阿囝話快的做功課, 就快評估, 呈分喇. 要努力攞高分, 上返前列! 阿囝會唔會覺得我依個媽媽精神分裂, 一時一樣呢

做倒幾多就幾多
身心平衡緊要多了

kpc2015 發表於 23-5-29 13:39
一時同阿囝講要睇多方面的書, 參加多些活動, 要均衡發展. 轉頭又同阿囝話快的做功課, 就快評估, 呈分喇. 要 ...

係,我都係咁,我已經cut晒全部課外活動,因為放學去依到上堂,個到上堂,其實都好浪費時間,返到屋企又累,專心唔到

回覆樓主:

其實係咪唔駛攪咁多呢?專心成績,重要過左學右學,我目標學校係b1c,成績儘力去到b1a,就咩課外表現都唔緊要,係咪咁?

好多夢想 發表於 23-5-30 08:46
其實係咪唔駛攪咁多呢?專心成績,重要過左學右學,我目標學校係b1c,成績儘力去到b1a,就咩課外表現都唔緊要 ...
如果目標係普通B1C中學,呈分成績絕對係佔最大比重(~全部)。B1A成績去考B1C,唔講十成都九成會收。---> 真係區內B1A,唔好校內B1除3就當係B1A。
---> 當然操行同面試都要正正常常。

其實係咪唔駛攪咁多呢?專心成績,重要過左學右學,我目標學校係b1c,成績儘力去到b1a,就咩課外表現都唔緊要 ...
你可以甘做,只專心成績。但我覺得小朋友玩,睇書,balance 發展都好重要,人生唔係只得成績考試測驗。家長自己決定。

回覆樓主:

balance發展重要,一般考試考前2週準備,呈分試較重要會考前1個月慢慢鋪排。剩下時間都系玩,睇書其他興趣。我認為所謂英文好,中文好,係比任何卷子考,聽說讀寫都好。唔係背點野,然後考試就考呢點範圍。如果為咗咁樣考試,犧牲balance,唔值得。

最慘是就算只專心成績, 可以確保囝囝入到BAND1中學嗎? 唔考高的名次, 又唔知囝囝入到咩學校, 同的怎樣同學一齊, 全是無心向學的就慘了.  唔通囝囝的小學生活, 就只是分數, 名次..?

對,成績決定一切。

我仔考哂呈分啦,乜嘢都冇學,入咗間1C直資,收貨。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊