用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分我做媽媽好大壓力
樓主: 好多夢想
go

呈分我做媽媽好大壓力   [複製鏈接]

回覆樓主:

其實我一路無補習,但覺得5年級補一補都好。我放工未返都有人叫做同佢溫一陣

回覆樓主:

樓主應該冇咁誇張,小學生心智都未成熟,唔會明壓力大到要抑鬱果種,中學係有可能。而且面對小學生,家長就壓力大到要抑鬱咁,咁中學點算。覺得唔至於呀。總要介紹專家,心裏學家,係唔係有點危言聳聽?

回覆 簡單啲來講 的帖子

有抑鬱, 要抗抑鬱。
唔好令病情惡化。

Goodluck2022 發表於 23-6-3 22:03
回覆 簡單啲來講 的帖子

有抑鬱, 要抗抑鬱。

抑鬱係有多重指標設定,並唔係每種情緒都屬於抑鬱,達到病態需要治療。當然如果覺得自己已經達到病態,影響日常生活,那是需要治療。我都修讀過心理治療,不過我覺得樓主只是上來呻一下,尋求安慰咁。唉,宜家EK,人家上來呻下,就要發散到抑鬱,介紹專家咁。你怎麼不去隔離小學選校版講,都有唔少人為咗選校壓力爆表,你咁樣講,邊個還敢上來呻。有點同理心好唔好

回覆樓主:

我都系國家二級心理諮詢師,都有過幾年的臨床經驗,都可以分享平時緩解壓力的方法。幫助家長渡過特別時期。(emoji)

簡單啲來講 發表於 23-6-4 11:03

抑鬱係有多重指標設定,並唔係每種情緒都屬於抑鬱,達到 ...

佢都係好心,有唔同理解出嚟嘅想法都不一樣。

回覆 Rpp 的帖子

正確。
香港地, 入到band1A  學校都可以有2 成入唔到大學。

其他更加不用說。

有壓力應及早解決問題。

看心理醫生不一定有病, 可以是多個專業傾訴對象。

Goodluck2022 發表於 23-6-4 15:00
回覆 Rpp 的帖子

正確。

睇醫生系要謹慎,因為臨床真系有很多人只是小問題,如果有家人配合引導,係唔需要用藥物。很多心理機構都系小case大治,好的心理諮詢師係唔會一上來就以客人講哋也去評判是否抑鬱,會從正常心理狀況為依據去糾正。唔係上來就已經打好標籤。所以你哋講個種,我都見過太多咁樣打好便籤諮詢師,所以就敏感哋[反感]囉。

回覆樓主:

努力做左要做既野就夠,其他改變吾到,無壓力無必要

Calaci 發表於 23-5-30 13:08
分數名次係五六年級的確重要,但仍然可以係課外活動中取得平衡的,最多考試前先停一停
...

係, 課外活動考試前停一停已經夠。
過我囝都係繼續, 因為成績吾上吾落無乜好爭

中途考咩唔重要, dse 定前途!

回覆樓主:

先知道小朋友嘅能力,定好合理目標,盡力就好。其實升中學真係木門對木門、竹門對竹門,勉強無幸福,放輕鬆啲啦。讀到高小,就算四年級未清楚,小五上學期後應該都知8成小朋友應該大概去咩位置,你希望佢可以上游,實情係每一個都係咁樣想,出盡力,保住個排名已經係唔錯。加油啦,唔好比咁大壓力自己。

過來人分享,同阿囡準備呈分試心路歷程
P1-P3 放羊hea式,無補習,級名次60-80
P4 循序漸進式,無補習,平日考試前幾星期加少許練習,一星期1至2個,級40幾
P5 漸入佳境式,加2個月外補,級30升至級20內,保住自行1AB競爭力有機會搏下
P6 坐穩式,主要坐穩Band 1等抽獎
P6 畢業試,放手唔理式,自我鍛鍊,自求多福

阿囡唔可以長期chur, 所以要收下又放下,P5成績好左好多自信心都大左。課外活動要集中,但唔好cut晒,小朋友都要happy下!

整個過程好似無乜得著,但有機會搏下都係無悔,反而建立小朋友自信心更為重要。共勉之。

思想正確!
讀書有很長路!

香港學位太多, 入到大學係基本。

如果媽媽都太大壓力, 作為兒女只會更大壓力。

簡單啲來講 發表於 23-6-4 11:03

抑鬱係有多重指標設定,並唔係每種情緒都屬於抑鬱,達到 ...

佢都係講如果有就⋯⋯舉例擺了。我唔覺得係冇同理心危言聳聽,太多人避忌好似咩唔見得光,先搞到講下就好似標籤。無論大人細路有情緒問題,其實都好普遍。同發燒傷風感冒有病睇醫生冇分別。如嚴重要睇醫生當然搵專業人士。唔需要一提心理學家精神科醫生 好似見鬼。
大家都係分享下,冇話樓主係。

kirstyau 發表於 23-6-5 12:44
佢都係講如果有就⋯⋯舉例擺了。我唔覺得係冇同理心危言聳聽,太多人避忌好似咩唔見得光,先搞到講下就好 ...
不如換種方式,升中集氣咁樣。【好大壓力】可能會讓某些人認為要睇下心理,精神科醫生。越講越有人覺得會係問題,講唔係咩大問題,就話沒有什麼好禁忌的,都像感冒咁平常,睇下啦咁樣。睇下睇下,就會睇個一年半載,吃干抹凈。

簡單啲來講 發表於 23-6-5 16:15
不如換種方式,升中集氣咁樣。【好大壓力】可能會讓某些人認為要睇下心理,精神科醫生。越講越有人覺得會係 ...

網友討論只係多個觀點,講下就去會睇專科明顯唔會啦!甘易令人接受就唔會有甘大反應。

簡單啲來講 發表於 23-6-5 16:15
不如換種方式,升中集氣咁樣。【好大壓力】可能會讓某些人認為要睇下心理,精神科醫生。越講越有人覺得會係 ...

我覺得你壓力仲大過樓主呀,放鬆啲。

Rpp 發表於 23-6-5 16:50
我覺得你壓力仲大過樓主呀,放鬆啲。

我還好呀,小朋友已經經歷過呈分了,入到理想學校,壓力真正大個係唔會隨便到處講。通常能輕易講出來,係很好引導。

回覆 Rpp 的帖子

對。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊