用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Dropping School Zones
樓主: hilary_tang
go

[其他] ESF Dropping School Zones

回覆樓主:

報左,石沉大海中,使唔使自己聯絡esf 再選學校?

回覆樓主:

如果再揀,邊間最易入?

如果依家讀緊Y5升Y6,係咪都仲可以跟住址揀中學Y7?

mamabebeluvdd 發表於 23-5-26 20:36
如果依家讀緊Y5升Y6,係咪都仲可以跟住址揀中學Y7?
唔可以啦,依家跟 associated secondary,除非係 staff, sibling, alumni 應該可以有其他選擇

hilary_tang 發表於 23-5-26 20:49
唔可以啦,依家跟 associated secondary,除非係 staff, sibling, alumni 應該可以有其他選擇 ...

咁即係唔係好似佢哋話可以choose freely from 22 schools.

其實也要廢除associated secondary吧?

lastpass 發表於 23-5-26 23:02
咁即係唔係好似佢哋話可以choose freely from 22 schools.

其實也要廢除associated secondary吧?

佢係講緊新嘅申請,由ESF小學升中學唔算新嘅申請,所以並不在政策包括嘅範圍內。而且Associated Primary係新嘅政策,可能都係為咗廢除School Zone而鋪路。

mandy_ng207 發表於 23-5-27 12:00
佢係講緊新嘅申請,由ESF小學升中學唔算新嘅申請,所以並不在政策包括嘅範圍內。而且Associated Primary係 ...

好似搞好多嘢但真係唔知道邊個受惠到。

lastpass 發表於 23-5-27 12:22
好似搞好多嘢但真係唔知道邊個受惠到。

梗係ESF自己啦,學校嘅政策當然要方便自己,我都明白⋯⋯我仔嗰年突然轉one form application,結果等咗三年幾先有面試⋯⋯

mandy_ng207 發表於 23-5-27 12:27
梗係ESF自己啦,學校嘅政策當然要方便自己,我都明白⋯⋯我仔嗰年突然轉one form application,結果等咗三 ...

3年?…等插班? 你覺得新policy 方便左學校邊方面呢?我只諗到,maybe balance fp ?

回覆 duckie919 的帖子

新policy 是否令沒FP 受益? 定the opposite ?

Goodluck2022 發表於 23-5-27 14:43
回覆 duckie919 的帖子

新policy 是否令沒FP 受益? 定the opposite ?

我唔知,我都想知,但事實佢收唔夠fp,俾人公開點名,唔淨止佢呢一間,所以佢哋而家係要收夠七成有外國戶籍嘅學生….但fp其實就算邊間國際學校都會易d

duckie919 發表於 23-5-27 14:33
3年?…等插班? 你覺得新policy 方便左學校邊方面呢?我只諗到,maybe balance fp ?
...

由報名year 1變成等插班。在我仔year 1嗰屆之前ESF各校獨立收生,可以同時報兩間ESF,ESF 亦可叫一些N無學生去面試。one form 之後N無學生很難有面試,疫情呢幾年除外。

N 無 考VSA 會否更易?

Goodluck2022 發表於 23-5-27 17:08
N 無 考VSA 會否更易?

除非你買債券或者讀VEO/VIC

回覆 Radiomama 的帖子

可唔可以講下工作體驗同fyp 詳情?謝謝

靛青女 發表於 23-5-28 21:00
回覆 Radiomama 的帖子

可唔可以講下工作體驗同fyp 詳情?謝謝

工作體驗(World of Work) 在Y11 大概11月進行,所以學期開始就會有information session向家長介紹,學生也要發力寫履歷和求職信去心儀嘅機構/公司/NGO/大學等;而學校也有一個pool的資料庫供學生參考。學生在這兩星期的工作體驗是「無償」的,但會經歷搵工、見工、打工的過程。有些同學一心讀醫就會搵診所、想做律師就搵律師樓,當然以往去SCMP也不少。

靛青女    發表於 23-6-4 18:28

回覆樓主:

Final year project, 由Y10下學期開始部署,按自己揀選的領域/題目分配指導老師,選題從來是對學生的一個考驗。太難/太淺/太不著邊際都唔係好題目。指導老師會從一開始睇住你發展自己嘅題目、按時見面提交進度,有機會難尾時學生要自己諗補救方法。
最後在Y11學期尾有presentation, 老師們會為每個project打分。

要修畢MYP ,這個project是必要條件之一。

Just wondering if anyone has thoughts, without school zones, does that mean current ESF students can apply for internal transfer to any schools hahaAnd with associated secondary, can staff alumni sibling still choose secondaries accordingly or is it strictly by associated secondary now?

linx2 發表於 23-5-28 00:26
除非你買債券或者讀VEO/VIC

我係N 無,vsa year 9 waiting list中,請問其實係咪可以摺埋
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊