用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已有不錯直資offer, 會為弟弟再叩門嗎?
樓主: fmf903
go

已有不錯直資offer, 會為弟弟再叩門嗎?   [複製鏈接]

Vana 發表於 23-5-25 22:11
我覺得應該係學校風氣,因為我做過不同活動 helper, 老師都係普遍比較惡,小朋友其實已經偏安靜亦非常定, ...

都明白津校有限制…..

Vana 發表於 23-5-25 22:11
我覺得應該係學校風氣,因為我做過不同活動 helper, 老師都係普遍比較惡,小朋友其實已經偏安靜亦非常定, ...

我d小朋友只係讀過傳統津及傳統私,就係冇讀過直資,所以冇得好似你咁可以直接比較津校同直資,不過就可以一間學校有唔同嘅老師做比較。同一間學校,原本老師只提供咗2種顏色比小朋友油定畫定唔記得做咩喇(因為我小朋友果時係初小生)點知我小朋友自己混咗幾種色出嚟,走去問老師可唔可以用混色做呀?老師話當然無問題,幾好呀,試啦!呢件事竟然係最後一年讀書時,老師先講返俾我知,都若干年後嘅事,我小朋友自己都唔記得喇!老師同我講,當時就開始留意呢個小朋友喇!
同一學校,有個別就如你所講咁按本旨辦事,一就一,二就二,答案唔會有第三個,所以我會覺得係因老師而異,即睇你好唔好彩遇到好嘅老師,我小朋友算係好彩,最後高小兩年遇到個班主任(即上面果個)非常creative 亦好接受我小朋友嘅古靈精怪,但亦有同學家長係不滿呢位老師嘅,所以都係人夾人啦!

fmf903 發表於 23-5-25 22:25
都明白津校有限制…..
正想講,直資有資源,人手比例好啲,老師冇咁勞氣好正常喎,paul boys 當年25人一班,st jo 33人一班,試想像下,33個仔喎,幾得人驚

fmf903 發表於 23-5-25 09:25
已有一間幾top 的offer, 基本上直升band 1A 中學。有弟弟跟尾,但弟弟程度不及哥哥,會否再去叩門?

如同 ...
成日都講,試咗得既咪有得揀囉,分分鐘入咗信都未必有得in既,呢兩間係st jo 同LS ar

PTL_L 發表於 23-5-25 22:50
成日都講,試咗得既咪有得揀囉,分分鐘入咗信都未必有得in既,呢兩間係st jo 同LS ar ...
係,其實真係可能in 的機會都無。我fd 個仔有男拔offer 本身,唸住叩下玩下,點知連in 的機會都無。所以樓主想試咪照交form lo,有得in 先再唸。

已有一間幾top 的offer, 基本上直升band 1A 中學。有弟弟跟尾,但弟弟程度不及哥哥,會否再去叩門?

如同 ...
識有位家長大仔好叻細仔成績就麻麻. 大仔在直資男小學讀, 在細仔就黎升小時幫大仔轉校考LS小學插班入去讀, 咁到細仔升小時自動變左LS小學的必收生一舉兩得. 未必一定要依家叩門, 可以在P2、P3時插班.

其實,spb與la salle,會如何選擇?

我會分開選擇合適學校,識得兩兄弟入了以上其中一間津校,哥哥成績好,弟弟有讀障,長期不合格,留了一年之後轉校。

pccw2017 發表於 23-5-26 09:54
識有位家長大仔好叻細仔成績就麻麻. 大仔在直資男小學讀, 在細仔就黎升小時幫大仔轉校考LS小學插班入去讀,  ...
一次過滿足晒2個願望

pccw2017    發表於 23-5-27 00:32

如同 ...

St Jo 同LS升返St Jo/ LS 中學係幾多%?

pccw2017 發表於 23-5-26 09:54
識有位家長大仔好叻細仔成績就麻麻. 大仔在直資男小學讀, 在細仔就黎升小時幫大仔轉校考LS小學插班入去讀,  ...

EK好似有位家長,佢個大仔插班去LS 小學讀得唔係好開心,但都冇回頭路。
所以都話來,有比較才知道自己要哋咩,如果一開始就LS小學,小朋友也會欣然接受,以為學校就係咁樣個麽。

Aidenlo 發表於 23-5-26 11:56

St Jo 同LS升返St Jo/ LS 中學係幾多%?
85%,所有直屬中小學都係呢條數。

我聽過有家長3個仔,抽到top男津,但後來收到男神call waiting都即放棄男津

PTL_L 發表於 23-5-25 22:48
正想講,直資有資源,人手比例好啲,老師冇咁勞氣好正常喎,paul boys 當年25人一班,st jo 33人一班,試想 ...

db 都 31 - 33人一班 仲要 d 仔頭腦靈活 多多問題

但好多老師都好有方法,唔係淨係鬧,阿仔話轉堂佢地班好嘈,老師係門口望住佢地,然後話我轉頭再黎 咁佢地梗係醒目靜哂啦,老師真係轉一轉再出現,然後讚xx 班好乖喎

佢地同老師關係幾好,男老師同佢地講NBA, 足球.... 通常阿sir 支持個隊,佢地會用纸寫banner 支持對家

阿sir 又會同佢地一齊exam, 佢做返份paper 仲次次都唔係滿分 扣0.5, 1 分之類,總有學霸同學滿分仲勁過阿sir  

miss 通常後生 , 普遍都nice...一年班班主任,阿仔同d 同學以前去到二三年班仲會落去揾佢

津校仔佢話lunch break 小息定點活動,亦唔可以去揾老師,所以無咁friend 的

Kenji0105 發表於 23-5-26 10:36

spb

簡單啲來講 發表於 23-5-26 12:17

EK好似有位家長,佢個大仔插班去LS 小學讀得唔係好開心 ...
其實如果大仔讀得好地地,但為左細佬唔使考小而轉校,某程度上可能係對大個個好唔公平。好多人話1線津升中都好,直私要比錢,又唔係升中好。但其實睇學校唔係只得學術,教法,點開啟小朋友創意,解難ect都同樣重要。只係黎d 難用分數計,有d 家長覺得唔實際。不過正如上面家長講,好多家長都無讀過直私,佢地無得比教就會覺得津好。

Kenji0105 發表於 23-5-26 10:36

中學嚟講我會揀LS,成績好,爭值力強,名氣亦比SPC大,所以如果小學我都會揀LS

Vana 發表於 23-5-26 13:50
db 都 31 - 33人一班  仲要 d 仔頭腦靈活 多多問題

但好多老師都好有方法,唔係淨係鬧,阿仔話轉 ...

咁又咁講,上邊果兩間津校係咁㗎喇,大把人仍然爭住入,係咪人人都想俾12年讀dse呢?有既,亦有人唔想,直資有幾多間男校?spb,yw,dbs,呢啲其實全部係有歷史嘅學校,唔會因為轉咗直資會貿貿然改style,都要為個校名負責。
LSPS我唔熟,但SJPS知多少少,一貫名校風格,即行自動波,唔好諗住只靠學校呀,有得靠只有果85%,仲有來起呢類做突出嘅一員,你同小朋友真係要好大嘅能力及能耐,一句講晒,靠自己仲穩陣啲另外,起sjps讀嘅學生基本上係玩得又讀得,同sjc同出一轍,所以如果唔係好好玩嘅小朋友或家長,讀sjps會讀到隱形人咁!

SerenaYuen_FB 發表於 23-5-26 13:55
其實如果大仔讀得好地地,但為左細佬唔使考小而轉校,某程度上可能係對大個個好唔公平。好多人話1線津升中 ...

很中肯。
心中都係覺得咁辛苦考到好學校,為弟弟轉校實在不公。

回覆樓主:

但樓主問題係個大仔一天都未讀過哦,唔係已經讀過一陣。所以都唔存在為咗細仔放棄好學校。
咁樣來講,就只剩下“大人認為”囉
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊