用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已有不錯直資offer, 會為弟弟再叩門嗎?
go

已有不錯直資offer, 會為弟弟再叩門嗎?  

已有一間幾top 的offer, 基本上直升band 1A 中學。有弟弟跟尾,但弟弟程度不及哥哥,會否再去叩門?

如同等level 的有中學的小學,只考慮st Jo 同 la Salle, 但不是舊生又是000,知道機會渺茫。

請問這情況還需要準備叩門嗎?

同家人持不同意見…..

fmf903 發表於 23-5-25 09:25
已有一間幾top 的offer, 基本上直升band 1A 中學。有弟弟跟尾,但弟弟程度不及哥哥,會否再去叩門?

如同 ...
你應該咁諗:
你當依家st jo/la salle俾offer你, 你會唔會放棄你手上個直資而接受st jo/la salle既offer?

如果會, 咪試下叩囉
如果跟本唔會, 你叩黎做乜

不過如果你另一半唔同意叩而你又選擇照叩, 咁你預左成個過程既工作(填form, 叩門信, portfolio, etc..)你包晒

fmf903 發表於 23-5-25 09:25

如同 ...

top offer 是否直資男校?如果係我勸你唔好為另外兩間放棄

Vana 發表於 23-5-25 10:09

top offer 是否直資男校?如果係我勸你唔好為另外兩間放棄

係直資男,但不是神

fmf903 發表於 23-5-25 10:26
係直資男,但不是神
英華?

st Jo我就唔係好了解,Ls都算有很熟的朋友在讀。基本上統一派位收生的津校和直資小學在課程和考測默的設計和各種活動上還是有不少區別。勸你不如實際考慮清楚究竟哥哥適合什麼類型的學校先,我認為這才是真正重要的。弟弟是否需要哥哥的幫忙還是未知之數。

adako728 發表於 23-5-25 10:50
st Jo我就唔係好了解,Ls都算有很熟的朋友在讀。基本上統一派位收生的津校和直資小學在課程和考測默的設計 ...

我兩個仔,一個直資男,一個上述津校

可能單一睇,男津校比其他普通津校有好多優勝之處,但咁岩我兩邊都係用家,直資男同津男實在相當大距離

雖然我直資仔應該同你仔唔同一間,但都建議唔好為細佬考慮住,各人有各人既路

回覆 Vana 的帖子

想問下直資男同神津有咩分別呢,想知多點,謝謝。

回覆 adako728 的帖子

同意,我大囡都有傳統女校收左,但都知大囡唔適合傳統學校,我無為左妹妹而要大囡讀一間唔岩佢的學校。我覺得細的會有自己的路,佢叻的就靠自己再考,唔叻的比佢入到1線頭小學都未必係好事,我相信每個小朋友有自己的路,搵1間岩佢地的才是對佢最好。我會把她們當獨立個體去choose 學校。

回覆樓主:

唔係SPB就係英華囉。
其實小朋友白紙一張,佢津校就係按津校模式培養,直資就直資,佢冇讀過其他,唔會有特別感覺。個人覺得如果2兄弟一個學校,一起上學放學,對佢哋自身都系有好處,而且家長輕松很多。有比較才會覺得不平衡。

Vana 發表於 23-5-25 11:46
我兩個仔,一個直資男,一個上述津校

可能單一睇,男津校比其他普通津校有好多優勝之處,但咁岩我兩邊都 ...

Pm 問你 可以嗎

但係點解大家既討論, 就好似assume左哥哥唔適合津校, 要佢轉津校幫細佬, 係屈就左佢

唔可以係哥哥津校同直資都岩讀架咩?
咁要佢叩津校, 係順便幫下細佬之嘛, 對哥哥未必有損失架喎
我諗到既唯一唔好處, 係要辛苦佢去interview囉

我一定會選擇兩兄弟讀同一間學校,方便輕鬆太多了

簡單啲來講 發表於 23-5-25 12:10
唔係SPB就係英華囉。
其實小朋友白紙一張,佢津校就係按津校模式培養,直資就直資,佢冇讀過其他,唔會有特 ...

你講得好岩呀,小朋友白纸一張,其實家長都係 (如佢無小朋友係另外唔同類型學校讀), 大家都無特別感覺

但我有另外兩個小朋友讀唔同學校,就覺得好大問題,男津過份傳統 (我有女讀傳統女津都相對自由好多), 唔太欣賞小朋友發問,答案even 作句都極少可自我創作空間,例如你唔可以寫做功課唔開心呢d 意思

但直資男 我仔小一開學初期, 佢寫要返學 very angry   無問題仲俾老師讚佢識得表達自己真實感受

雖然我幾個小朋友唔同學校 但暫時覺得好處都幾多,考試時間不同已經好好,我拎直資 女津 既卷俾男津做,佢睇過不同題形,其實學得仲全面,考試成績亦好

Vana 發表於 23-5-25 18:39
你講得好岩呀,小朋友白纸一張,其實家長都係 (如佢無小朋友係另外唔同類型學校讀), 大家都無特別感覺 :zo ...
係老師問題定學校問題,科科都係咁?「唔太欣賞小朋友發問,答案even 作句都極少可自我創作空間,例如你唔可以寫做功課唔開心呢d 意思」

hkhk8888 發表於 23-5-25 14:15
但係點解大家既討論, 就好似assume左哥哥唔適合津校, 要佢轉津校幫細佬, 係屈就左佢

唔可以係哥哥津校同直 ...
係因為大家都assume 咗直資要交學費係一定比唔駛交學費嘅津校好,自由,有創意!

fmf903 發表於 23-5-25 10:26
係直資男,但不是神

YW / SPB 的話,我會試叩門

哥哥咁叻仔,努力一輪考到好學校,我會安安樂樂等開學,唔會「為弟弟再叩門」,加上弟弟都唔一定唔適合直資啫。

兩間都唔易叩。上年識人有YW offer,一間叩門冇得in,另一間有1st in,但冇2nd in。

PTL_L 發表於 23-5-25 19:26
係老師問題定學校問題,科科都係咁?「唔太欣賞小朋友發問,答案even 作句都極少可自我創作空間,例如你唔 ...

我覺得應該係學校風氣,因為我做過不同活動 helper, 老師都係普遍比較惡,小朋友其實已經偏安靜亦非常定,但都係好嚴肅,有d 項目/活動係第一次進行,有小朋友舉手問問題 ,老師既眼神 最後佢都係俾人鬧,感覺好多老師預設立場係問問題=搞事

當然我唔清楚津校老師係咪比較忙,或者其他原因快 d get the things done, 唔好再問咁樣

其實差不多問題我係直資男聽小朋友問過,佢仲被老師讚 因為老師話佢都想知  

至於功課答案,係,中英文都係咁
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊