用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已有不錯直資offer, 會為弟弟再叩門嗎?
樓主: fmf903
go

已有不錯直資offer, 會為弟弟再叩門嗎?   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 23-5-26 12:18
85%,所有直屬中小學都係呢條數。

正確嚟講係85%嘅band1 band2 生...

覆番樓主,比我會去叩,但唔會操,真係當去玩,得先再諗。

叩嘅原因有二:
1)兩個小朋友返兩間唔同學校好麻煩
2)唔使再煩細仔升小,因為必入

但係首先你要有得in, 大仔又要in到,你先有得諗。

FATSHIT 發表於 23-5-27 23:00
我覺得你最好同老公溝通左先,否則考到佢唔比,你都係白費心機,日嘈夜嘈,就唔好喇,無謂傷大家感情,你 ...
同意,其實真係要互相尊重要,不過都好多家庭係媽媽話哂事,覺得老公對學校了解唔多,同唔支持自己決定。其實好多時,男人睇的同女人睇的角度唔同,佢選得會有佢原因,eg 覺得阿仔甘辛苦考到,你又投入左甘多時間同錢,考到啦,都仲要叩門為咩,唔好做甘多多餘野辛苦個大仔啦覺得。我老公都係甘,如果我話叩門,佢一定會話大囡都考到間心儀了,仲叩咩門,哂時間,唔好為個d光環去讀書,既然個間直私都岩佢讀,妹妹就等佢到時再考再抽,所以妹妹我再落力d 去教lo。小朋友的事,我一定會商量同大家ok 先讀,有時老公意見都要尊重。

去到叩門階段,小朋友又會成熟左,如果佢知道自己已有一間好學校收左,但又要去叩門,你會點同佢解釋?如果最終叩唔到,佢又會點諗?  如果有朋友讀LS,可以問多一點,每間學校都好唔同

輕鬆叩下
叩完再諗

樓主要唔要先 CHECK 清楚直升的中學是否真係 band 1A ?大家講緊的 SPB 同 YW 似乎都唔係 band 1A。

其實想說服另一半, 好簡單, 一句:

唔叩冇問題, 咁細佬第日升小就靠晒你啦喎ok?

hkhk8888 發表於 23-5-29 13:29

爸爸會話抽到咩咪讀抽lo,佢無壓力架。

fmf903 發表於 23-5-25 09:25
已有一間幾top 的offer, 基本上直升band 1A 中學。有弟弟跟尾,但弟弟程度不及哥哥,會否再去叩門?

如同 ...

另一個考慮係功課量,唔好忽略津校的功課量,大部分係日日6、7樣起跳,如果弟弟程度跟不上,兩個一齊咁多功課又係咪處理到,之前亦聽過 神津跟唔上會被勸退….

Aidenlo 發表於 23-5-26 11:56

St Jo 同LS升返St Jo/ LS 中學係幾多%?

喇沙假如小六人數等如小一學額九成
直屬位佔小六人數85%(138/162)

喇沙
小一學額 180
直屬位 138(252-自行76-重讀14)×85%)
% 小一學額 76.67%(138/180)

聖若瑟
小一學額 150
直屬位 99(180-自行54-重讀10)×85%)
% 小一學額 66%(99/150)

Aidenlo 發表於 23-5-26 17:38
如果有85%升到LS/St Jo 中學,比我會叩門

聖若瑟直屬位數目及比例較喇沙低
假如小六人數等如小一學額九成
另有一成外闖 直屬位佔82.5%(99/120)

B.B.BaBa 發表於 23-5-29 13:29
樓主要唔要先 CHECK 清楚直升的中學是否真係 band 1A ?大家講緊的 SPB 同 YW 似乎都唔係 band 1A。 ...

睇邊一年成績吧,如果睇上年,四間差唔多。

hkhk8888 發表於 23-5-29 13:29

如果官津band2就有機會升唔上中學

同另一半講,
叩冇問題,咁大佬升中就靠晒你啦。
阿仔鐘意打波,寫程式,玩音樂,老婆你有辦法你操佢名次啦。

Vana 發表於 23-5-26 13:50
db 都 31 - 33人一班  仲要 d 仔頭腦靈活 多多問題

但好多老師都好有方法,唔係淨係鬧,阿仔話轉 ...

做老師能做到這樣是很難得呢

其實做父母都應該這樣和小朋友相處

Poyau 發表於 23-5-29 17:23
聖若瑟直屬位數目及比例較喇沙低
假如小六人數等如小一學額九成
另有一成外闖 直屬位佔82.5%(99/120)

用120人做分母我認為樂觀左

B.B.BaBa 發表於 23-5-29 13:29
樓主要唔要先 CHECK 清楚直升的中學是否真係 band 1A ?大家講緊的 SPB 同 YW 似乎都唔係 band 1A。 ...

已check  近8年數據。Spb 近5年都band 1A, YW 近2年升到band 1A

siubobo0051 發表於 23-5-29 15:15
另一個考慮係功課量,唔好忽略津校的功課量,大部分係日日6、7樣起跳,如果弟弟程度跟不上,兩個一齊咁多 ...

值得考慮,多謝資訊。

fmf903 發表於 23-5-29 18:15
已check  近8年數據。Spb 近5年都band 1A, YW 近2年升到band 1A
仲要睇埋中一收幾多外校生,好似spb 收一半外校生,個堆應該屬band 1a,1b 為主,主要係幫學校keep 成績同banding,所以你小朋友未必夠出面入黎的勁,黎個都要唸,唔係直升就=好,有機會本身競爭力會少左,同埋學校banding 並唔代表你小朋友就會勁同入到勁科。另外我聽人講過話黎2間男直雖然話操行b 就可以直升,但佢fd 個仔話學校都嚴,講多幾句就缺點,所以一樣好大壓力。

SerenaYuen_FB 發表於 23-5-29 19:44
仲要睇埋中一收幾多外校生,好似spb 收一半外校生,個堆應該屬band 1a,1b 為主,主要係幫學校keep 成績同ba ...

仲要睇埋中一收幾多外校生,好似spb 收一半外校生,個堆應該屬band 1a,1b 為主》同意

主要係幫學校keep 成績同banding,所以你小朋友未必夠出面入黎的勁,
》唔同意,我見有直屬小學又收外來生既中學,前列及後列都是原校升既學生,好多名中都有直屬小學,佢哋DSE成績唔會比全收外來生既中學差

唔係直升就=好,有機會本身競爭力會少左》唔同意,一個小學操睇書既學生比操卷既學生到中學更有競爭力,小學大綱唔難,其實操題鬥快鬥細心我唔認為得益就多。用依啲時間睇下書,玩下樂器,運動全人發展更好。

同埋學校banding 並唔代表你小朋友就會勁同入到勁科》同意,所以要搵適合自己既學校,唔是只睇學校成績。

另外我聽人講過話黎2間男直雖然話操行b 就可以直升,但佢fd 個仔話學校都嚴,講多幾句就缺點,所以一樣好大壓力》唔同意,學校挑選過學生,應該生源更有保證。

回覆 fmf903 的帖子

YW已1A? 以為1B添

jbbmom 發表於 23-5-29 22:50
回覆 fmf903 的帖子

YW已1A? 以為1B添

YW應不會是1A
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊