用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網10分vs34網20分
發新帖回覆
go

40網10分vs34網20分 [複製鏈接]

細女而家k1, 居40網
但得10分在40網要靠大抽獎,
心儀果幾間既都要111,
2線既選擇少,近既環境差,校舍好既又遠又難搭車,應該要校車。
升中b2中學選擇少,b1b3比較多。
不過34網聖十架揸住20分,應該穩入。
兄姐當年讀另一間34網2線,信心叩入,但校舍比較舊。
反正都係要搭車,34網中學選擇又比較多。
大家會點揀?
20分去34網定係留40網?
   0    0    0    0

雪~bb 發表於 23-5-24 16:52

女仔喺40網升中好好,有3間好嘅女校。
34網二線小學,聖十架近年口碑好,不過都聽過用家話功課多,但都有SEN用家話SEN方面好,而且高小精英班有增潤課程。但升中派位透明度低。
另一間二線係合一堂?呢間係校舍舊,都係多功課,精英班就只係將級頭集埋一班,冇特別課程,近年多人轉走,上屆畢業已得番88人,知嘅係今屆P6其中一班得番16人。

34網聖十架 適齡10+舊生10=20分?
學校編號前身為靜山
如屬日修舊生 問問學校是否有分

https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolinfo.aspx?langno=2&scrn=510939000223

http://healthymethod.blogspot.com/2010_01_05_archive.html?m=1

看看這個post : https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3872583&extra=page%3D2

10 分任何好少少嘅學校都不可能。
兄姐入讀,都係 20 分,咁你 VS 聖十架,先排除一間。起碼穩陣有間好學校再叩。

瑪神 荔天 協和 愛德 都不需要 111,000 都可以。旅小 111 叩門筆試容易啲,非 111 難啲但唔係冇可能。
應該冇一間 40 網學校真係需要 111,頂多係優先 in/all in 111,但往往就係收左好多非 111。
不用盲信 111。啲校長當然係希望 111 啦,望落夠曬誠意夠威 “喇,過往有 XXX 人揀我地左第一志願喎!我地幾受歡迎!”,但黎一個支筆同把口得嘅 000,佢會唔會真係拒之門外?

1998Ruby1998 發表於 23-5-25 02:24
10 分任何好少少嘅學校都不可能。
兄姐入讀,都係 20 分,咁你 VS 聖十架,先排除一間。起碼穩陣有間好學校 ...

早前幼稚園參觀旅港,表示來年開始要111才能叩門。
好學校多人叩,都好怕叩唔到。
我想法係,如果讀間校舍好既2線要搭車, 咁搭得車,不如搭去34網。
自行聖十架和叩返去聖匠都應該係穩入的。
但用20分自行去34網就等於連抽獎都放棄。

fupigpig 發表於 23-5-24 18:27
34網二線小學,聖十架近年口碑好,不過都聽過用家話功課多,但都有S ...

我盡量都唔想揀女校,另兄姐以前讀聖匠,但畢業了。

Poyau 發表於 23-5-24 20:06
34網聖十架 適齡10+舊生10=20分?
學校編號前身為靜山
如屬日修舊生 問問學校是否有分

我係靜山舊生

fupigpig 發表於 23-5-24 18:27
34網二線小學,聖十架近年口碑好,不過都聽過用家話功課多,但都有S ...
聖十架近年口碑好??

真的好言...只可祝你好運.

"但都有SEN用家話SEN方面好"

你的消息來源真令人擔心.

作為前SEN學生家長, 我對此真的無法同意.

kksam 發表於 23-5-27 19:30
聖十架近年口碑好??

真的好言...只可祝你好運.

其實如果你有更多實際意見俾到,一定更好!
你只係反駁我每一句而又冇解釋,其實樓主又唔會get到你意思。
喺EK除左某幾位ching sis可以提供到數字資料外,基本每一個用家嘅意見都值得參考,唔一定係要乜乜數據又客觀分析,既然你有經驗,包括好/唔好,都不妨分享俾樓主。
即使我揀學校,我同樣期待更多用家意見,始終每個家長/學生需求都唔同,唔會只想聽一面倒嘅好評。

樓主,你的情況同我有些似,去年係用20分拿左何夀南小學,因為而家住係40網,而家準備叩40網長協 荔天 瑪神試下,何小冇校車到我住處,所以叩到就會放棄何小,不過叩到嘅機會會很小,幾間都話111優先,分分鐘連面試機會都冇

Jessica0718 發表於 23-5-28 02:13
樓主,你的情況同我有些似,去年係用20分拿左何夀南小學,因為而家住係40網,而家準備叩40網長協 荔天 瑪神 ...

你指叩門定插班?有時111優先又並非「必須」,前年識個家長細女叩門荔天P1冇111入左。

3間都話111有優先,尤其瑪神,上年有兩個朋友叩,真係連面試機會都冇
我下個月準備叩小一門,希望有機會面試啦

當初為著安全先自選拿左何小,而家諗左冇何小冇校車到屋企附近 都有少少後悔,應該搏下40網大抽獎

Jessica0718 發表於 23-5-28 10:47
3間都話111有優先,尤其瑪神,上年有兩個朋友叩,真係連面試機會都冇
我下個月準備叩小一門,希望有機會面 ...
瑪神, 識幾個000 都叩到

希望我都叩到啦

聖十架(除非想要九龍城中學網),否則完全不值得去。
聖匠在34一直是寶校,唔揀都會派入⋯⋯
40女仔升中好,有幾間也不錯,值得搏大抽獎。唔得,去返聖匠實收。

kaboBB 發表於 23-5-31 12:00
聖十架(除非想要九龍城中學網),否則完全不值得去。
聖匠在34一直是寶校,唔揀都會派入⋯⋯
40女仔升中好 ...
分析得好好!唔會為呢2 間學校跨區讀、升band 1%咁低, 就算入到九龍城網都作用不大、女仔留係40 網抽一線甚至入到二線都仲好。

睇遠少少KL2 BAND 2 算做唔差,連埋過往有GE借位,B2學校整體多選擇過KL1。

你所講的34網20分都只係2線尾小學。
係40網,只要唔求幾大熱門,唔求新校,升中表現好又冷門少少 愛德/ 善導/ 嘉靈/ 聖紀文 都8~9成大抽奬入。
唔求成綪大坑東宣道 / 深官 /  基愛就9成99入,升中往績亦唔會比聖十架差好多。
就同區有車程,但一般會有較多不同交通公具可以選擇/班次亦會較密。你跨區可能純車程時間一樣,但等車/密度/選擇性都要考慮埋。

係客觀分析上,相信無乜邊個會支持跨區返一間2線(仲要唔係2線頭)的學校,只因為有20分易入。
當然。如果選校首要條件係校舍大細新舊,呢啲會係主觀選擇,只有你自己做決定。

感謝各位,我考慮完都係留低40網。謝謝
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊