用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升中和選小
發新帖回覆
go

升中和選小 [複製鏈接]

請問香港有沒有寶校全級都冇人能夠升讀B1中學?如果有,那麼是那些?
   1    0    0    0

eit2003 發表於 23-5-23 19:11
請問香港有沒有寶校全級都冇人能夠升讀B1中學?如果有,那麼是那些?
不如你講下認為邊間係寶校,然後直接上佢網睇下升中派位情況就知啦!

回覆 eit2003 的帖子

其實唔會冇 , 最少都有幾個

eit2003 發表於 23-5-23 19:11

青衣商會小學2018-2020年度升中派位結果
https://m.facebook.com/tytaps/posts/3001400066573955/

【升中派位結果】
恭賀本屆畢業生有超過八成獲派首三個志願,其中獲派學校包括:

東華三院伍若瑜夫人紀念中學
全完中學
中華傳道會李賢堯紀念中學
東華三院吳祥川紀念中學
東華三院張明添中學
樂善堂梁植偉紀念中學

eit2003    發表於 23-5-25 23:16

若學校第一組別人數咁低,小朋友就算第時入到精英班,去到升中才發現之前的努力,補習都白費,幫唔到佢入第一組別,那挫敗感會好大。

danniew 發表於 23-5-26 08:45
若學校第一組別人數咁低,小朋友就算第時入到精英班,去到升中才發現之前的努力,補習都白費,幫唔到佢入第 ...
依家教育局停止左每兩年取樣Pre-S1. 基本上就算小學學術有進步到反映唔到成績次第排名. 弱校只會越弱. 強校就算唔做野都可以維持到高入B1率.

pccw2017 發表於 23-5-26 09:41
依家教育局停止左每兩年取樣Pre-S1. 基本上就算小學學術有進步到反映唔到成績次第排名. 弱校只會越弱. 強校 ...

所以以往的弱校,會鼓勵學生靠自己,考直資自行和叩門

學校往績唔好,派得差,到叩門時,就睇到成果

LeeCC 發表於 23-5-26 12:46
所以以往的弱校,會鼓勵學生靠自己,考直資自行和叩門

學校往績唔好,派得差,到叩門時,就睇到成果
但直資自行和叩門時D中學都係睇重次弟排名, 要靠自己就唯有靠特異功能啦 !!

pccw2017 發表於 23-5-27 00:38
但直資自行和叩門時D中學都係睇重次弟排名, 要靠自己就唯有靠特異功能啦 !! ...

如果不求神校,但求啱banding 學校,未必一定要特異功能

見過弱校因為前人往績所以派位持續不理想,但叩門後有同學大翻身,入返啱banding ,這是發生在移民潮之前競爭激烈的年份

估計1C派2B,叩入1C
估計1C-2A派3A,叩入1C
估計1C-2A,派2C,叩入1C
估計2B,派3C,叩入2A
估計2c-3派3c,叩入2B

以上同學都無特異功能,活動獎項都無乜,只係筆試面試正常,品行良好。當年我地一班在旁為這些家庭打氣的家長,睇住他們一路分享叩門經過,大家都聽得心驚膽跳,感恩結果令人滿意。賽後叩門家長都表示家裡資源不好,小朋友在外面無額外訓練,靠學校幫小朋友裝備得好,心理質素好,小朋友越戰越勇。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊