用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK 好boarding school
go

[英國] UK 好boarding school

大家好! 有事虛心請教大家
希望學校成績好好, 全人發展, boarding rate 高。男女校
出國係因為想有學習亦有生活, 香港讀書太忙了。
謝謝大家!

tococoa 發表於 23-5-20 01:13
大家好! 有事虛心請教大家。小朋友中二香港傳統名校成績好好。希望請教合適的boarding sch .
希望學校成績 ...

男女校寄宿比例過半參考以下分享
學校學術水平配合本身可以
不一定成績越好越適合
各校各有特色 看看那些心儀

England Co-ed Boarding Schools #50
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3866111&pid=49231668

大家好! 有事虛心請教大家。小朋友中二香港傳統名校成績好好。希望請教合適的boarding sch .
希望學校成績 ...

以下幾間我都有朋友仔女讀過都強力推介,成績好又all round的男女校, 多宿生比例,其實到高中,邊道讀書都好忙架。
Wellington college
Oundle
Sevenoaks (IB)

希望學校成績 ...

我諗有幾樣嘢要留意。
1. 如果小朋友而家讀緊中二,係咪已經十四歲?(幾月出世?)英國學校入學計年齡唔計香港讀到form幾,入學嗰年9月1日足14歲未夠15歲係入Year 10,足15歲未夠16歲係入Year 11。如果你而家揾學校今年9月入,咁可能仲趕得切入Year 10,不過而家仲有位嘅好嘅全寄宿學校絕無僅有喇。如果你係諗住揾學校佢出年讀完中三去,咁又非常尷尬,因為Year 11唔係主要收生年,好嘅學校又係唔會收生。(GCSE係一個兩年制考試,一般好嘅學校一定唔會收Year 11只有一年時間準備去考,萬一有咩差遲害咗學生又害咗學校。少部分會開一年制iGCSE嘅英國學校,又唔會係你想讀嘅好學校)
所以,除非你小朋友今年9月仲係13歲,你最大可能係要幫佢諗讀完中四過英國讀Year 12喇。

2. 就咁望啲list,其實冇咩意義。而且一間學校「話」全寄宿高都唔一定係高(原因可以參考我日誌),所以想揾「真」全寄宿比例高嘅學校都要留心。隨口噏啲真寄宿比例高(起碼70%'Full' Boarding)嘅男女校包括:
- Rugby school (我母校)
- Marlborough
- Wellington College (係college唔係school,兩間嚟嘅)
- Oundle
- Uppingham
- Shrewsbury
- Kings School Canterbury
- St Edward's
- Repton
等等。當中有一線學校有二線學校,但係都會俾到傳統英式寄宿體驗。有啲學校都非常好,但「真」全寄宿唔夠五成,例如:
- Charterhouse
- Sevenoaks
等等。

3. 傳統英式寄宿教育主要鼓勵學生自學,唔會瘋狂操卷。如果你小朋友本身有能力,佢去邊間(就算一或二線)成績都唔會差,唔需要太介懷學校成績/排名爭幾個百分點。整體成績好嘅學校,係因為收生門欖高,啲學生本身能力夠,唔係因為學校老師識魔術,唔使神化啲學校嘅增值能力。反而應該揾間合適嘅學校,等小朋友寄宿體驗間豐富。24/7住喺學校,如果體驗錯配,反而會影響心情繼而影響學業。例如Wellington College係運動型學校,橫掃咗學界欖球十幾年。咁如果小朋友係好動運動型可能好適合,但係如果偏向文靜,咁未必係最好嘅配對。

希望對你有幫咗,歡迎PM我討論。

樓上同再樓上講果堆都係好學校,而家開始報明年Y10 其實仲趕得切,我仔6月出世當年都係讀完中三去英國讀Y10 。

多謝大家回覆, 其實已經著手去搵去問, 但係好多好好的學校今年已經冇位。 所以唔知應該可以點做。是否應該等a level 才回去? 還是現在有不太差的 boarding 也應該過去。

tococoa 發表於 23-5-20 23:37
多謝大家回覆, 其實已經著手去搵去問, 但係好多好好的學校今年已經冇位。 所以唔知應該可以點做。是否應 ...
其實都只係可以去揾去問,冇咩其他嘢可以做。如果之前係經agent嘅,我建議唔好再靠佢哋,自己直接send email甚至打電話去心儀學校問(最多都係唔得啫)。
是否應該不太差的boarding也應該過去,就睇你點定義為差囉。有好多香港家長一定要成績好/排名高先叫好學校,如果根據咁嘅邏輯,咁真係唔太差都應該過去。如果你唔係呢啲家長,好清醒好知好學校其實唔一定全部都係成績排行榜最頭嘅學校,咁對你嚟講嘅不太差可能又真係未必好嘅選擇。

結果你都係要取捨。

多謝你, 好似令我又諗多D諗濶D🙏

希望學校成績 ...

如果只是想有學習亦有生活,而又將來有希望入到好好的英國大學。除了考慮英國的好的boarding school 之外,我建議亦都可以同時考慮埋轉讀香港的國際學校。自己的小朋友從小在港讀國際學校,中學時身邊的同學都有唔少轉去英國嘅boarding school, 其中一個原因是小朋友偏科所以唔讀IB而(emoji)讀A level.

其實睇番,不論是(emoji)去英國或者是留港的,分別不太大。本身叻嘅同學好多都入到英國好好嘅大學

不過現在無論是英國或香港好嘅國際學校都唔多位

beastiebistro 發表於 23-5-20 08:27
我諗有幾樣嘢要留意。
1. 如果小朋友而家讀緊中二,係咪已經十四歲?(幾月出世?)英國學校入學計年齡唔 ...

好同意的講第2點,香港人習慣純用數字揀學校,因為local school 間間差唔多。
不過補充Wellington college 就算不擅長運動的學生都適合,我朋友的小孩是音樂人,學校超好,替他攪個人recital,小朋友不好運動又和家長商量安排不易受傷的運動給他,學校pastoral care亦非常好本身文化強調kindness, 冇人bullying.
不過英國學校好強調運動,香港人真係唔好自細太書蟲,去到會好難D融入。

beastiebistro    發表於 23-5-21 11:02

多謝大家回覆, 其實已經著手去搵去問, 但係好多好好的學校今年已經冇位。 所以唔知應該可以點做。是否應 ...

唔知你點定義不太差
我覺得要起碼讀書風氣好成績中上
因為都快要考公開試
上面提的學校全部都應該「不太差」,定你還有其他目標?
其實高中全部都係好忙,我覺得你咁遲轉主要係為學制轉了。

係小朋友自問提出的, 所以時間好趕。
我之前指的「不太差」着眼在boarding rate 低, eg Caterham
怕他weekend 會比較少活動。

tococoa 發表於 23-5-21 12:10
係小朋友自問提出的, 所以時間好趕。
我之前指的「不太差」着眼在boarding rate 低, eg Caterham
怕他we ...
如果你著眼點係傳統英式寄宿體驗,咁Caterham何只差,直頭唔合格喇。寄宿人數都唔夠兩成,仲包weekly/flexi boarders。而且Caterham東方人比例奇高,所以宿生都多數係東方人,咁又點會有英式寄宿體驗呢?

今年去英國係搵Year 幾呢?9 定 10?
如果中二已覺得忙,留在香港讀中三的話,係更加更加忙。傳統名校的中三生涯唔嘢少

964000 發表於 23-5-21 10:49

好同意的講第2點,香港人習慣純用數字揀學校,因為local sch ...

運動好唔好同融入到唔到應該冇咩關係

sleung2020 發表於 23-5-21 14:34
運動好唔好同融入到唔到應該冇咩關係

男仔唔係咁講
唔洗好好,起碼參與下,唔好跑跑下都碌低。

一定會運動, 小朋友運動比較弱但仍好樂意嘗試的

964000 發表於 23-5-21 15:16
男仔唔係咁講
唔洗好好,起碼參與下,唔好跑跑下都碌低。

咁係參與問題,唔係好唔好問題

運動好唔好確實同融入冇直接關係。

不過肯參與運動,唔會下下都唔玩唔試,又肯定會有助融入。(碌唔碌低唔係重點,手腳唔協調都冇問題嘅,最緊要係肯參與)。

至於個別學校是否合適,其實係有分別嘅。當然大部分好嘅英國寄宿學校都非常重視全人教育,所以冇話有人係完全唔啱嘅。但係例如Wellington呢類超強運動型學校,一個運動型學生會更適合。一個冇咁運動型嘅,當然可能都冇問題,但係事實上唔係最適合,佢去一間唔使專登就佢玩啲冇咁刺激運動嘅咪更啱囉。就算佢係Wellington College開心,唔代表佢去間更着重音樂冇咁着重運動嘅學校唔會更開心。

所以我個人認為,research學校,要連學校係咩類型都考慮埋,配合性格就更加如魚得水(雖然唔配合唔代表一定讀得唔開心)。

其實樓主一路都唔答係去升讀year 幾,大家俾咩意見都係假,講真入讀唔同year 有不同考慮因素。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊