用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA Vs KTS
樓主: JKgoodgood
go

SFA Vs KTS [複製鏈接]

tcdino 發表於 23-5-18 17:59
sfa個website 其實都show好多活動,兩間宗教都不同,語境都不同,好易按自己要求比較。
去sfa都覺得老師好 ...
SFA是天主教小學,KTS是沒有宗教背景的學校。SFA係英文小學相信英文一定好,而KTS雖然中文小學,但佢哋英文教學系統也不俗,從多年升中派位中,當中不乏直資/英中,每年收生量穩定,可引證中學收咗KTS同學返去唔會覺得跟唔上或唔對版情況。
另外我諗間間學校都有友善親切的老師

Bugi_bugi 發表於 23-5-18 18:28
多謝你嘅分享呀!

你小朋友本身係咪都比較自律?
初小是培養自律的好時機,學校亦有唔少小奬勵去鼓勵同學做好自己,當初我都有參巧學校教授的小方法,效果都相當唔錯。
https://www.ktsps.edu.hk/7/05_1_2.html

https://www.ktsps.edu.hk/7/02_5.html

我成日覺得學校的website 好好睇,除了學校資訊透明,仲有好多育人分享,而且一啲都唔吝嗇,不論是否KTS家長都可以睇

bettyay 發表於 23-5-18 19:36
初小是培養自律的好時機,學校亦有唔少小奬勵去鼓勵同學做好自己,當初我都有參巧學校教授的小方法,效果都 ...

都係呀,我睇咁多間學校最欣賞佢啲資料好齊全

回覆 bettyay 的帖子

原來係咁 多謝你分享呀咁我放心比小朋友入KTS😃

請問你可唔可以分享下你小朋友係咪入左你心目中個間中學呀?
學校對升中supportive嗎?

JKgoodgood 發表於 23-5-19 01:09

學校升中支援好好,小四開始有講座、有面試班,有PTA講請座前輩家長分享升中過程準備。小六除了持續有以上支援,還有mock interview 、選校建議等。由初小至呈分都會告知成績位置,唔會靠估,讓家長孩子都有準備。

我小朋友中學都係心水系列之一,中學選校就真係更要小朋友參與,大家要多溝通、分享分析!小學六年時間間,小朋友成長變化之大令人讚嘆,到時就會明白。現在先和孩子好好享受小學時光^_^

小曳人 發表於 23-5-18 13:08
KTS 一樣可以插班喎!
只係,讀KTS 嗰班無 APS/SFA 咁鍾意插班 (以前係啦~),所以少d case,但我自己見嘅, ...

KTS都係幾好插龍津直津踏腳石,我識最少3個跳咗去直津。

小曳人    發表於 23-5-19 12:44

小朋友sfa畢業,現巳升中, 當時只有sfa, APS (waiting), 冇去KTS in,,當年初小每年都有前列同學仔插去其他學校,如果打算更上一層樓,係一個唔錯嘅選擇,可再參巧他們升中派位

Bugi_bugi 發表於 23-5-18 17:48
想請教下KTS 畢左業家長, KTS workload 相對無咁重, 升中後多功課同密集quiz, 會唔會唔慣,難適應呢?

...

我個個初初有唔慣,同中學同學傾開,發現對比佢哋自己小學,其實中學已經算workload少,但比起KTS真係好密,都有呻辛苦,但其實唔係跟唔到,只係唔鐘意咁密test quiz默書,而且KTS出嚟,對自己要求點都唔會太低,不過佢都算時間管理大師,我睇佢分配時間都好自律。宜家高中了,完全無得插手,基本上一上中學就開咗GPS,自己導航,無乜擔心。

JKgoodgood 發表於 23-5-19 01:09

學校升中好supportive的,不只對前列同學,我小朋友不嬲都係頭30-40%浮沉,都會俾好多意見,只要家長肯問。

我小朋友到宜家都話,好感恩當年幫佢選KTS,KTS訓練咗佢一啲口材技巧,佢終身受用,上到中學都不停有得發揮。貫徹幫小朋友搵閃光點呢個「校訓」。

我是KTS 的用家,小朋友在校成績不是最top 的一批,但學校會由4年班開始幫你鋪排。我小朋友在校被安排做公民大使,視藝大使,又被學校安排做了一年學校義工隊,同埋小女是學校的合唱團成員。KTS真係會幫你小朋友搵到發光點。但首要家長願意花時間配合學校比小朋友在活動上發展。

過來人分享,我大嘅兩個仔女都SFA畢業,如男仔谷得,選SFA可能好D 。可參考下SFA嘅SSPA同KTS嘅SSPA,比較下自己心目中想揀嘅中學。

回覆樓主:

其實sfa 英文,數學真係超班,有science 科,外語,可以培養小朋友更多興趣
:-D :-?

回覆樓主:

很多人以為去SFA,因為係一個好的跳板,再我看來其實真正最有價值的係高年班課程中build character和critical   thinking。呢點係我小朋友讀過的津校中未曾有的。真系注重每個個體,而唔係工廠標準化生產零件咁。

csbaik 發表於 23-5-23 22:01
其實sfa 英文,數學真係超班,有science 科,外語,可以培養小朋友更多興趣
...

佢不僅係課程超班,在高小整個思維架構都更先進,所以之前有校友畢業後去美國讀書,話SFA尤其係高小培養的思維理念在美國高中課程中都有佢個身影。呢點真系終身受益。

簡單啲來講 發表於 23-5-24 08:44

比較小機會在此聽到有關SFA 高小的情況,很吸引,可否分享多小小?
如形式/老師教學方法/老師與學生之間的互動 等等?!
謝謝

回覆樓主:

男仔我會揀SFA,考插班真係有優勢。而且升中亮麗。

ok3 發表於 23-5-17 14:21
一個幾歲嘅細路, 佢真係有能力去分析學校之間嘅優缺點?

幾十歲既都未必真係分到(emoji)

Vengerov 發表於 23-6-13 21:51
男仔我會揀SFA,考插班真係有優勢。而且升中亮麗。

在SFA男仔比女生更有優勢考插班嗎?

回覆樓主:

想插其他學校就sfa, 想讀6年就kts

REbb 發表於 23-6-15 09:01
想插其他學校就sfa, 想讀6年就kts
代表SFA插班能力高,未讀就諗定走!定KTS更令小朋友/家長讀得好開心,更有歸屬感唔願走?

網友說法大家自由詮釋⋯⋯

其實SFA都好多同學讀到畢業,KTS亦有插班他校,主要係家長自己做法。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊