用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA Vs KTS
go

SFA Vs KTS

有SFA KTS offer男仔好動 中意體育 谷得

媽媽投 KTS 1票 因為all rounded development 校舍大 41校網

爸爸投 SFA 1票 因為英文小學 學術超班 可試下插其他男校一條龍小學

我地真係各執一詞,好難揀
請問各位有咩睇法🥹🥹

JKgoodgood 發表於 23-5-16 18:45
有SFA KTS offer男仔好動 中意體育 谷得

媽媽投 KTS 1票 因為all rounded development 校舍大 41校網

如果以插龍校為目的,似乎SFA較合。佢哋初小好多人跳嘅!如果校園校網計,KTS係冇得輸!雖然KTS係中文小學,但英文系統教學都唔錯,唔會特別有輸蝕,要跳船都唔難,但係揀小學除了學術及跳船能力,仲有學校理念、德育、個人質素培養、交通等都係考慮因素。
運動方面,2間學校學界區都係九龍西,可以去學界網站睇下有興趣發展的項目邊間學校好啲。

點解唔問下小朋友意願?

小朋友係睇下佢best friend 同學仔讀邊間就讀邊間

我地都有同樣煩惱, 但我地係大人想KTS, 小朋友想SFA

唔知要尊重佢好, 定我地幫佢揀好, 怕小朋友唔知學校其實係點。  

Bugi_bugi 發表於 23-5-17 10:07

唔知要尊重佢好, 定我地幫佢揀好, 怕小朋友唔 ...
可以同小朋友溝通下點解佢鍾意SFA多d, 始終要讀6年嘅人係佢, 如果佢鍾意間學校多d, 返學都返得開心d啦!

回覆 littlebiscuit 的帖子

佢就係講唔到太實質原因 .
問佢係咪因為XXX, 佢就話係呀, 有時諗佢係咪可能先入為主

Bugi_bugi 發表於 23-5-17 10:07

唔知要尊重佢好, 定我地幫佢揀好, 怕小朋友唔 ...
一個幾歲嘅細路, 佢真係有能力去分析學校之間嘅優缺點?

回想當年我女兒也在KTS 和另一間私校選擇,我們選KTS, 而她卻選私校(因有自己同學), 同埋佢不喜歡綠色校服. 幸好經 我們同佢溝通 和解釋, 在最後佢都同意去KTS. 我現在問返佢有冇後悔, 佢話好彩聽咗我哋講,佢讀得好開心。 其實一個幾歲嘅小朋友未必能清楚 明白自己。

JKgoodgood 發表於 23-5-16 20:03
小朋友係睇下佢best friend 同學仔讀邊間就讀邊間
同小朋友分享上小學比上幼稚園多好多同學,唔一定要跟best friend 一齊,如果大家分開讀,可以各自識新朋友後再介紹俾對方,然後大家一齊玩!咪仲開心 !
但最重要係家長要商量好,諗下邊間學校的方向更配合家庭教育理念,共同培育好孩子。

回覆樓主:

KTS校園環境好啲,升中校網好啲,至於學術兩間比較,同枱吃飯,各自修行吧。

回覆 bettyay 的帖子

都係嘅 依幾日同爸爸討論 都係覺得KTS會岩我地教育理念多啲多謝你指引:)

bettyay    發表於 23-5-18 07:27

回覆 ALmonmon 的帖子

爸爸媽媽同小朋友都鐘意 證明你哋嘅選擇係無錯!而家我地係選擇ing 怕會揀錯比小朋友

我有樣嘢想請教係
我知KTS都要學樂器 但樂器係學校老師教定係靠家長岀去私補?

回覆 Sing13 的帖子

各自修行 真係形容得好好KTS個校網係無得輸嘅

JKgoodgood 發表於 23-5-18 02:32
回覆 ALmonmon 的帖子

爸爸媽媽同小朋友都鐘意 證明你哋嘅選擇係無錯!而家我地係選擇ing 怕會揀錯比小朋 ...

KTS會有專業樂器老師按小朋友的興趣、肢體嘴形特徵,建議可學何類型樂器。家長可選擇跟學校的樂器老師在放學後在學校學樂器,也可以自行安排找老師在校外學習。
在校學好處是慳時間,小朋友有伴!學校找的樂器老師有一定水平,唔易學壞手勢。在外學就更配合自己時間,豐儉由人!

小二開始,學校的音樂科於第二學段都有樂器考核,家長要早啲安排孩子預備好。

PS 我2個小朋友都係KTS畢業,除了學費唔平,學校各項都好好,個人認為冇揀錯。祝你小朋友在KTS有充實愉快的學園生活^_^

ALmonmon 發表於 23-5-17 15:29
回想當年我女兒也在KTS 和另一間私校選擇,我們選KTS, 而她卻選私校(因有自己同學), 同埋佢不喜歡綠色校服. ...

當初我都麻麻地綠色校服,但之後越睇越鍾意,著起看起來精神奕奕,瘦嘅著上唔覺瘦,肥少少穿起卻有顯瘦效果,好神奇!而且綠色校服確實少有,特色之餘亦係signature

醒目開學勳章 貢獻勳章

KTS 一樣可以插班喎!
只係,讀KTS 嗰班無 APS/SFA 咁鍾意插班 (以前係啦~),所以少d case,但我自己見嘅,都有數學人攞住奧數比賽成績去咗DB,但咁多年就只見過1-2個KTS 仔入LS,相對,就真係年年都收APS/SFA

btw, 我投KTS一票
因為我仔當年無KTS offer.... 只得SFA
唔係話SFA唔好 (我仔都只係讀咗一年),只係人生除咗讀書,可以仲有其他野,特別係運動,KTS會比較好
恐龍家

想請教下KTS 畢左業家長, KTS workload 相對無咁重, 升中後多功課同密集quiz, 會唔會唔慣,難適應呢?

sfa個website 其實都show好多活動,兩間宗教都不同,語境都不同,好易按自己要求比較。
去sfa都覺得老師好友善和親切

Bugi_bugi 發表於 23-5-18 17:48
想請教下KTS 畢左業家長, KTS workload 相對無咁重, 升中後多功課同密集quiz, 會唔會唔慣,難適應呢?

...

KTS 學生功課唔算忙,但活動忙,學校鼓勵多元發展,大多數同學都唔多唔少都有參與不同課外活動!課外活動一來有助成長發展,二來升中點要有少少體藝等活動「旁身」。要兼顧學業與活動,時間管理好重要,所以佢哋都算做嘢快手,時間管理得好,上到中學就更容易適應。
我自己見佢哋初中都可以早瞓,仲有時間睇書碌IG睇YouTube, Netflix

bettyay 發表於 23-5-18 18:25
KTS 學生功課唔算忙,但活動忙,學校鼓勵多元發展,大多數同學都唔多唔少都有參與不同課外活動!課外活動 ...

多謝你嘅分享呀!

你小朋友本身係咪都比較自律?

我仔唔太自律,要多督促嘅人,唔知KTS又適唔適合
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊