用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 個女簡科, 定我簡科
發新帖回覆
go

個女簡科, 定我簡科

BACKGROUND:阿女性格唔鍾意背野, 平時測驗都係靠明左D內容, 再加背少少野就去TEST, 佢好在英文好, 全級都有頭40, 而BIO, CHEM, MATHS 呢3科就經常在合格與不合格之間, 而其他科基本上都係全炒
問題係: 而家要選科, 佢份人都無咩目標, 之前有聽佢講過一句大學想讀PSYCHO, 我之前聽過一D升學講座, 心理學最好都係有SCIENCE底子, 所以其實BIO, CHEM係最佳配搭, 但佢就話佢無興趣讀CHEM, 想選BIO加ECON, 因為佢話BIO佢有興趣, ECON就聽FRIEND講話易讀D, 易PASS D, 但我又心唸, 佢對呢個社會既事情和經濟完全零接觸, 平時新聞都唔睇下, 選咩鬼ECON, 而且ECON又係要背THEORY都係D死背科, 同佢個讀書風格一D都唔夾

如果暫且唔唸佢有無得選自己心儀科目, 如果真係比佢入到BIO加ECON, 第時條路會唔會好窄?

9284 發表於 23-5-15 14:28
BACKGROUND:阿女性格唔鍾意背野, 平時測驗都係靠明左D內容, 再加背少少野就去TEST, 佢好在英文好, 全級都有 ...

有Bio 同Econ大學揀科出路唔會窄, 最好再加多科elective。

反而擔心吓其他科全炒, 除咗英文好, bio,數學合格邊緣,即係中文炒, 3科主科有2科都….. 咁上到高中真係要搞搞佢!

高中課程又多又廣, 另外唔鍾意背野, 咁bio註定會分手收場!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我女呢D唔係讀書材料既人, 學校淨係比佢地讀(1)英文 (2)數學 , 再加2科ELECTIVE (1)BIO/BUSINESS (2) CHEM/ECON......因為佢學校可以選唔讀DSE, 讀另一個國際課程

回覆 9284 的帖子

您好!我可以話比您知 [心理學最好都係有SCIENCE底子] 呢樣係唔一定㗎! 因為而家我大女就係讀緊心理學系, 但佢係一科理科都冇讀, 所以唔一定要修理科㗎!

9284 發表於 23-5-15 15:37
我女呢D唔係讀書材料既人, 學校淨係比佢地讀(1)英文 (2)數學 , 再加2科ELECTIVE (1)BIO/BUSINESS (2) CHEM/ ...

IFY?
看看 IFY 大學升讀學位要求

9284    發表於 23-5-15 16:18

亞 發表於 23-5-15 15:39
回覆 9284 的帖子

您好!我可以話比您知 [心理學最好都係有SCIENCE底子] 呢樣係唔一定㗎! 因為而家我大女就 ...
大女在香港定海外讀? 用咩途徑入?我女成績真係太差(除左科英文叫好少少), 有打算比佢去海外升學, 但我零概念之餘, 銀包條數都未計掂

Poyau 發表於 23-5-15 16:14
IFY?
看看 IFY 大學升讀學位要求

你咁叻既, 一講就中, 學校老師話佢適合讀IFY, 因為科中文真係死梗, 而家中三, 佢中文程度唔知有無小四, 佢個班主任話, 如果佢讀IFY, 包保佢科科A, 聽到我輕飄飄, 其實佢大學讀咩, 我都真係無所謂, 我只係想佢AT LEAST有個大學學位, 第時出社會先搵到食, 而家出面請個CLERK都要大學畢業, 反而我而家只怕佢選錯一D佢自己認為易讀既科, 讀上去先至發現自己選錯, 咁就仲大鑊

回覆 9284 的帖子

佢係 DSE 入中大讀嘅, 香港嘅大學讀呢科 best 5 都好似要有 25 分以上.
聽我女講呢科最好係要讀埋碩士先至好啲易搵工, 如果您去海外讀嘅話就真係好襟計.

我女係打算香港讀完 degree 先去外國讀碩士, 咁樣會冇咁重皮.

9284 發表於 23-5-15 16:24
你咁叻既, 一講就中, 學校老師話佢適合讀IFY, 因為科中文真係死梗, 而家中三, 佢中文程度唔知有無小四, 佢 ...

看看 NCUK 排名最高10間英國大學
有什麼心儀學位課程 課程收生要求
從收生要求選擇 IFY 科目

https://www.ncuk.ac.uk/ncuk-qualifications/ncuk-entry-directory/

QS World University Rankings  2023
----------------------------------------------------------
Manchester^ 28
Bristol^ =61
Leeds^ 86
Birmingham^ 91
Durham^ 92

Sheffield^ =96
Queen Mary^ =125
Lancaster 146
Cardiff^ 163
Exeter^ 166

HKU 21
CUHK 38
HKUST 40
CityU 54
PolyU =65
HKBU =281
LingnanU 601-650
EdUHK NR

^ Russell Group

「第時條路會唔會好窄」
除非想入 Science/Engineering/Medic 等,否則不存在呢個可能性。幾乎大部份文商科都冇要求過要讀咩科目,會計都冇。佢冇要求,即係冇讀都唔成問題,大學會教返,甚至其實都唔係你咁諗要讀邊啲。

現實講句,橋到船頭自然直,睇餸食飯,到時候就會知道讀咩科。依家諗咁多都冇用,最實際係分數。讀曬理科又如何,成績唔得都 no talk。港大中大 Psycho 唔易入,冇科科 5 都唔洗考慮。

年年大把文商出身嘅 DSE 學生去外國讀 Psycho,基本上有錢而成績唔太差就得。差在係咩大學同埋係 Year 1 定係其他課程銜接上去讀。

至於 “工作機會”,除非係有牌嘅 degree (e.g. 教書、醫生),否則科科都係 “均等機會”,大把人讀完 History/Psycho 都做普通白領,甚至從商。打工仔身邊同事係咪真係個個讀 Business?呢樣嘢,讀讀下書搵下 Intern 就會知道,勿擔心。

你咁叻既, 一講就中, 學校老師話佢適合讀IFY, 因為科中文真係死梗, 而家中三, 佢中文程度唔知有無小四, 佢 ...

原來會讀IFY, 沙田直資!

唔洗中文就易搞好多, 但科數學真係要努力努力!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Psychology 讀完學位 考慮深造碩士
臨床心理學家 專業 出路有保障
見普遍要求 IFY AAA/AAB

QS WUR by Subject 2023
Psychology
----------------------------------------------------------
Manchester 38
Cardiff =59
Birmingham 74
Bristol 75
Durham =79

Exeter 93
Lancaster 101-150
Sheffield 101-150
Leeds 101-150
Queen Mary 201-250

https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2023

https://www.ncuk.ac.uk/ncuk-qualifications/ncuk-entry-directory/?ed_text_header=Psychology&ed_country_header=United+Kingdom&ed_uni_header=B32&ed_prog_header=ify
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊