用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四轉校
樓主: Hui2
go

中四轉校 [複製鏈接]

Hui2 發表於 23-5-11 16:00
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

唔係呀,今年repeated左一年f.4,想今年學期完咗轉去其他band 1再讀多年f.4,所以 ...

其實每間學校進度不同,你係原校重讀中四,有可能和新校課程仍有距離,到時又係要追,萬一追唔到係咪又留班呢?

我樓上所講的case,佢去咗名校讀中三,發現人地中一二已經學晒正常初中課程,中三開始讀dse,試題係dse題目,所以佢預咗要留多一次中三

Rpp 發表於 23-5-11 16:06
問題係介紹佢去佐敦E字頭補化學,唔收因為做卷好低分。

學校的PG有星星?但實情唔係?

Hui2 發表於 23-5-11 16:00
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

唔係呀,今年repeated左一年f.4,想今年學期完咗轉去其他band 1再讀多年f.4,所以 ...

明白你女兒有上進的心,但能否擔保一定入到 B1呢? 刻意留班去入B1真係咁重要嗎? 去到高中,好多嘢都要靠自己,最重要嘅目標應該係放響考公開試,Band 唔 Band 1學校個人覺得已經唔係太重要。

Anyway 如果女兒好有決心,咁就唯有畀佢試,加油

LeeCC 發表於 23-5-11 16:10
學校的PG有星星?但實情唔係?

嗯。

Hui2 發表於 23-5-8 17:34
個女而家係band 3a-2c 讀緊f.4,上年自願repeated左一年form 4,而家全級排18,想試吓轉去sfcc,佢好鍾意,但 ...

恕直言 B3A-2C校3322率約10-20%
假如全級100人 達3322為10-20人
B1C插班可能要求俱備入三大水平
看看現就讀中學約級幾有望入三大

回覆樓主:

呢d情形最怕係去到band1 讀到中四, 因讀左三次好熟了, 但一到中五又攪唔掂, 到時又重讀嗎?我理解入大學係好重要, 但唔係人生的全部, 讀一所學校六年有一部份都好重要係中學識幾個知心好友陪伴成長, 未來的路很長, 難關重有很多, 唔係讀到band1 先叫成功, 開開心心不是更好嗎?

樓主囡囡想入band1考dse,是否因為想讀英文班?

見過case係band3級頭轉去band2直資英中重讀中三,就係為了可以用英文讀高中

Poyau 發表於 23-5-15 16:30
恕直言 B3A-2C校3322率約10-20%
假如全級100人 達3322為10-20人
B1C插班可能要求俱備入三大水平

這是我想講的,但我手上無數據開不了口

有朋友仔讀band3頭直資,家長話係有人入大大學既,但唔係三大,係八大,人數都只可以講有人入到大學,數目都無謂講啦,總之有人入到啦

Rpp 發表於 23-5-11 14:39
突然間諗起有朋友講佢女中五音中想轉B1A,要努力考DSE讀醫,我問依家成績ok嗎?佢話除咗英文,科科有星星, ...

比我都唔會比意見, 如果到時冇轉校但又考唔到星星, 可能會怨因為入唔到B1A中學所以考得差. ( 雖然唔關事, 就算轉左校都未必考到星星, 但有一批家長成日會覺得入左名校就會有星星, 根本唔知實情)

洋蔥頭媽咪 發表於 23-5-10 19:42
個諗法會唔會有啲自欺欺人,人哋讀一年嘅嘢你用3年時間去重讀三年,表面睇重讀三次成績可能會唔錯, 但所 ...

我都好懷疑1A會收REPEAT3次既學生??  人地讀一次, 你讀2-3次先跟上, 咁F.5點? ....

bananaGi 發表於 23-6-1 09:57
我都好懷疑1A會收REPEAT3次既學生??  人地讀一次, 你讀2-3次先跟上, 咁F.5點? ....
...

其實去到高中,學生好多時都要靠自己,就算B1生唔少都會出去補習,B1一樣有人入唔到大學,所以 band 唔 band1學校已經唔係最重要,未必值得犧牲咁多。

bananaGi 發表於 23-6-1 09:57
...

同意。

我係B1A學校,會收讀了3次F4的學生嗎?

HKU SNDAS讀明唔收曾經留過級的學生。

長見識了,腦洞大開,原來還可以這樣操作。
得與失也許要時間驗證,祝當事人順利入SFCC。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊