用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教41網受歡迎小學排名
go

請教41網受歡迎小學排名

如果係排受家長歡迎程度嘅話,
我知最受歡迎一定呢三間MSC=LS=DPS ,
第二批應該係九龍塘HF>九龍城HF ?
而HF= 新華德=舊華德?
跟住基華受歡迎過九官

請問係咪咁?

apricot2018 發表於 23-5-6 17:40
如果係排受家長歡迎程度嘅話,
我知最受歡迎一定呢三間MSC=LS=DPS ,
第二批應該係九龍塘HF>九龍城HF ?

男校 喇沙
女校 MCS > 聖家(九龍塘 > 九龍城)
男女 DPS > 基華 ≈ 新/舊華德 ≈ 九官

回覆樓主:

delete

Poyau 發表於 23-5-6 21:38
男校 喇沙

多謝俾意見

乙二放九龍城聖家係咪會安全過放九龍塘聖家? 但我見九龍塘學位多啲。。

九官同基華係咪好谷?

男校 喇沙

清楚有條理

請問DPS係唔係band 1?🙏

Missmeeow 發表於 23-5-8 13:17

小學冇分banding

回覆 apricot2018 的帖子

多謝你的回覆.想得多啲資訊:聽聞DPS的英文科頗強,如果同英文私校相比較啲話,是否在同一個水準?
因為本人仔仔有私校的offer,想試吓叩門。

Missmeeow 發表於 23-5-8 13:17

DPS 一線小學

Missmeeow 發表於 23-5-8 14:01

多謝你的回覆.想得多啲資訊:聽聞DPS的英文科頗強,如果同英文私校相比較啲話, ...

唔洗客氣,希望有用家答到你

男校 喇沙

我見好多家長都推崇MCSPS, 咁請問呢間學校有邊啲特色係優於其他傳統女校/男女校,令大家甘之如飴呢?又或者咁逆向思維,佢唔適宜邊啲女仔(無細路跟尾)入讀呢?

Missmeeow 發表於 23-5-8 14:01

多謝你的回覆.想得多啲資訊:聽聞DPS的英文科頗強,如果同英文私校相比較啲話, ...

DPS 對男仔最大的吸引力是Top 10 ( 不計女仔)boy 升中穩入 DBS ( 拔萃男書院),maximum 甚至可以收到12-13 個。即1/4 機會

回覆 Greylay 的帖子

多謝你啲資訊 :)如果唔計較升DB的機率,單純從英文科和數學科的教學質素來看
DP是否可以同cky看齊?

Missmeeow 發表於 23-5-8 20:32
回覆 Greylay 的帖子

多謝你啲資訊 :)如果唔計較升DB的機率,單純從英文科和數學科的教學質素來看

我唔熟CKY , 可能要留待CKY 用家解答。DPS 英文係絕對夠秤的。同學們即使其他科個別考得無咁好。但大家的英文水平仍然唔差。數學因為係英文數,我見我小朋友上中學都好易上手。打從P1 開始每個星期有Mental training (心算訓練),呢樣我幾like . 我小朋友升中考學校(有啲學校1st in 考Mental ) 比較得心應手。。
測驗考試數學係分開兩份卷的 C&S ( Concepts and skills) 和Problems ( 文字題),通常同學Problems 表現會差過C&S , 有時會因為Problems 的成績拉低咗整科Maths 嘅grading

Missmeeow    發表於 23-5-8 22:08

Btw , DPS 插班/ 叩門,application deadline 係5月

Greylay 發表於 23-5-8 20:06
DPS 對男仔最大的吸引力是Top 10 ( 不計女仔)boy 升中穩入 DBS ( 拔萃男書院),maximum 甚至可以收到12- ...
咁請問女生升中表現又點呢?有冇恆常有人入 DGS?

eit2003 發表於 23-5-8 21:09
咁請問女生升中表現又點呢?有冇恆常有人入 DGS?

今年未收到風。直至去年,每年都會有人入DGS and SPCC
去年女仔有3 個 入咗DGS ,1個 入咗SPCC 。 本來應該2個女仔有SPCC offer 的,但其中一個最後棄CC, 情歸DG

兩間華德好似升中都唔係太好?

BB-Tiger 發表於 23-5-8 18:44
我見好多家長都推崇MCSPS, 咁請問呢間學校有邊啲特色係優於其他傳統女校/男女校,令大家甘之如飴呢?又或 ...

少抄寫功課算唔算?
有人覺得唔算谷

回覆 BB-Tiger 的帖子

70% 直上MCS 及免費
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊