用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試
樓主: Cherryroy
go

呈分試   [複製鏈接]

第一次呈分結果真係差,仲有科英文唔合格,,可呈2,呈3追嗎?

Cherryroy 發表於 23-6-8 08:08
第一次呈分結果真係差,仲有科英文唔合格,,可呈2,呈3追嗎?
你用個 "可" 字? 應該係必需呈2,3力追.英文唔及格,自行收你機會應該唔高...

小朋友有能力追當然追。但如果比較吃力就不如諗點樣求穩。

要自行成功,英文會係關鍵。
就算一心大抽獎,都要保持係目標BANDING內。
到呈二呈三,好多小朋友可以進步得好多,不進即退。

先調整心態,自己有時間就自己跟,無時間就搵人幫手,距離呈2有足夠時間提升到B

HK-MAN 發表於 23-6-8 08:23
你用個 "可" 字? 應該係必需呈2,3力追.英文唔及格,自行收你機會應該唔高...
佢同我講話老師講仲有listening 同speaking 可以拉番。其實成份英文默,說,讀,寫成績佔比重係點?我囡考試差1分合格

Cherryroy 發表於 23-6-8 10:05
佢同我講話老師講仲有listening 同speaking 可以拉番。其實成份英文默,說,讀,寫成績佔比重係點?我囡考 ...
調節下自己先,你最清楚小朋友能力。想讀邊間學校就向目標努力。能力可以入讀邊間學校就向果類學校收生要求方向走。

Cherryroy 發表於 23-6-8 10:05
佢同我講話老師講仲有listening 同speaking 可以拉番。其實成份英文默,說,讀,寫成績佔比重係點?我囡考 ...

間間學校佔比重都唔同
不過成績表有細分唔合格,自行都會難d
唯有盡力追番求穩守自己嘅banding

坦白講
語文科出問題比較難追
依家可以加緊操語法呢啲
閱讀理解由依家開始,延續至整個暑假,每日睇、做
記得做完要簡單review點解錯,文章脈絡亦要跟小朋友簡單講下
其他數學亦都不容鬆懈

不過我諗小朋友會好大壓力
唔好太push
多啲鼓勵小朋友,呈分仲有兩次,加油!

感謝哂大家鼓勵,佢有努力,但成績都係差,確實有點失落,寄望最後2次呈分追回分數
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊