用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教一下,東區轉灣仔可行嗎?
樓主: Magicy
go

請教一下,東區轉灣仔可行嗎?

hcpp 發表於 23-5-2 21:22
正常學生唔應該小六轉校,官立/津貼小學都唔會有小六位畀人插班,但這情況確實喺呢兩年轉變。呢兩年小咗幾 ...
無論人數多咗或少咗都好,我都唔會建議或鼓勵小六生貿貿然官津校轉官津校,一條龍官津直又鍾意學校理念既,都要問下同考慮下自己同自己小朋友承唔承受得到?轉校既目的係咩?
好似papa咁講,可以p6下學期搬屋轉校網都得,但一樣有風險係東區轉到灣仔區會唔會跌banding?由其二三線小學,真係可以分分鐘頭列轉到嚟係1尾2頭生,呢啲都係有可能發生,亦可能唔會發生,但真係發生咗,自己承受到嗎?小朋友會否怨你(明明起東區必係band 1生,轉一轉變「擇界」)?

回覆樓主:

樓主可以考慮轉去同區愛秩序灣官立小學, 佢哋有天后男校聯繫位, 又不用轉區, 如果可以在該校考5名內入天后男校應該穩入。

PTL_L 發表於 23-5-2 13:47
其實正常嚟講,有呈分又冇一條龍既學校,小六係唔會收插班,因為小五下學期尾已經呈咗一,成績轉換應該比較 ...
非常感謝你提供的這條信息!為明年練練都好

Magicy 發表於 23-5-3 08:04
非常感謝你提供的這條信息!為明年練練都好
如果今年小三小四,真係可以好好考慮,又如果想考插班,要多上心儀學校搵一搵插班資料嚟睇,應該都差唔多post哂喇,加油!

我成日聽人講我們學校1/3的同學是band1,今年老師也是這樣指導六年級升中派位的填表,但我這倆日大約統計了一下學校過去三年的升中資訊,其實有差唔多一半的同學入band1校的,這是不是說明老師給的填表意見好保守,如果明年填表是不是可以進取點

小六為校網轉校理論上是最高效益的(對父母而言),但係反而又係最唔理想(對小朋友而言),讀半年多啲,都唔會有乜歸屬感,除非小朋友非常social, 加上將來人地問佢讀邊間小學,都幾難答,畢竟另一間讀足五年!
個人覺得就算有直升中學例如St Joseph 都要好好考慮。

Magicy 發表於 23-5-3 08:28
我成日聽人講我們學校1/3的同學是band1,今年老師也是這樣指導六年級升中派位的填表,但我這倆日大約統計了 ...
如果去到50%B1,應詃算做一線小學好受歡迎。
係東區,女仔B1位多過學生,結果可能入B1學校(英中)人數會多過實際B1人數。
B2生博一兩間B1中學係一回事,但唔可以當做B1咁填。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊