用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教一下,東區轉灣仔可行嗎?
go

請教一下,東區轉灣仔可行嗎? [複製鏈接]

男仔,目前在東區某二線小學讀P5(1/3的同學進Band1,算二線定係三線?)成績一直穩定級前五,但不是第一,去了天后某校開放日,好鍾意,如果留在東區自行估計有點難入,如果8月份搬家去灣仔,明年轉校網,博入的機會大嗎?萬一博不入,有什麼可做乙二的後備學校選嗎?多謝指導!
   2    0    0    0

Magicy 發表於 23-4-27 16:21
男仔,目前在東區某二線小學讀P5(1/3的同學進Band1,算二線定係三線?)成績一直穩定級前五,但不是第一, ...

抽獎概率不算大,抽不入嘛聖鄧保底,但聖鄧跟東區其他學校比係有距離。不如你睇下,2軒有冇招6年級插班生,上年有招。聯繫位加大抽獎概率大多了。
東區3分一band1,不算好,算3線。

男仔,目前在東區某二線小學讀P5(1/3的同學進Band1,算二線定係三線?)成績一直穩定級前五,但不是第一, ...

請問是14網還是16網小學

簡單啲來講 發表於 23-4-27 19:18

抽獎概率不算大,抽不入嘛聖鄧保底,但聖鄧跟東區其他學 ...
多謝🙏

Poyau 發表於 23-4-28 02:16
請問是14網還是16網小學
14網

Magicy 發表於 23-4-28 09:25
14網

14網有⅓升B1中學即並非最後兩間
級前5應俱實力可考慮兩軒插班

Poyau 發表於 23-4-28 19:49
14網有⅓升B1中學即並非最後兩間
級前5應俱實力可考慮兩軒插班
謝謝!看了軒官網頁,今年不招小六插班生。

Magicy 發表於 23-5-1 08:45

軒銅還未出,可以等5月初睇下。上年軒銅就招6年級好似

不用客氣
軒銅 考慮打去問問

https://www.hrgpscwb.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=12&pageId=418&cpmId=370

2023-2024年度上學期
二至五年級插班生現正接受申請

2023-2024年度二至五年級插班生申請表格
https://www.hrgpscwb.edu.hk/CustomPage/12/%E6%8F%92%E7%8F%AD%E7%94%9F%E7%94%B3%E8%AB%8B%E8%A1%A8%E6%A0%BC(2023-2024%E5%B9%B4%E5%BA%A6%E4%B8%8A%E5%AD%B8%E6%9C%9F%E6%8F%92%E7%8F%AD)PDF_%E7%B6%B2%E4%B8%8A%E7%89%88.pdf

2023-2024年度二至五年級插班生招生須知
https://www.hrgpscwb.edu.hk/CustomPage/12/%E6%8B%9B%E7%94%9F%E9%A0%88%E7%9F%A5(%E6%8F%922023%E5%B9%B4_9%E6%9C%88)(5%E6%9C%882%E6%97%A5-5%E6%9C%8815%E6%97%A5%E6%8E%9B%E4%B8%8A%E7%B6%B2)_2022-2023.pdf

軒灣 考慮打去問問

https://www.hrgps.edu.hk/tc/入學須知

https://www.hrgps.edu.hk/sites/default/files/styles/album_type/public/album/2324_TransStu_application.jpg

小六先來插太冒險
就算插到有適應問題反而得不償失

其實正常嚟講,有呈分又冇一條龍既學校,小六係唔會收插班,因為小五下學期尾已經呈咗一,成績轉換應該比較麻煩,但dgs dbs 呢啲基本上直升既,係仍然會收插班!

PTL_L 發表於 23-5-2 13:47
其實正常嚟講,有呈分又冇一條龍既學校,小六係唔會收插班,因為小五下學期尾已經呈咗一,成績轉換應該比較 ...

長知識了

PTL_L 發表於 23-5-2 13:47
其實正常嚟講,有呈分又冇一條龍既學校,小六係唔會收插班,因為小五下學期尾已經呈咗一,成績轉換應該比較 ...
正常係,但20年後係有小六位,因為少咗好多學生

hcpp 發表於 23-5-2 13:51
其次要考慮一點,太高年班轉校,小朋友一定好難適應,樓主仲要東區轉灣仔區,相信太差既對升中冇幫助,如果強校,相信轉到入去,跟番進度都困難,所以樓主要考慮好清楚先做決定。

hcpp 發表於 23-5-2 13:51

學校唔會同家長玩呢樣野啦,第一,22個就可以成班攞funding,又係升中關鍵期,會唔會起呢個時候咁冒險收可能次一級既學生,不過你話會唔會因為早兩年既流失而特別安排,咁呢個世界冇話一定既。

轉校讀6年級(如果人地收)風險極高, 隨時轉完校唔適應考得中差過以前連B1資格都攞唔到就得個攪字. 反而轉校重讀5年級可考慮 (如果小朋友唔介意)
搬屋轉網係最簡單, 可考慮到最後(小六下學期1月尾再決定轉唔轉網)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 PTL_L 的帖子

去年很多學校也收小六插班,所以快去心儀學校網頁看看

periwinkemama 發表於 23-5-2 17:22
回覆 PTL_L 的帖子

去年很多學校也收小六插班,所以快去心儀學校網頁看看

我的,不用了,thx!不過就算仲有小朋友要讀小學,我都不會俾佢哋小六插班,冒既風險實在太大了,唔同區,跌一跌成績,由於係高年班,都已經冇時間追得到。

PTL_L 發表於 23-5-2 17:31
我的,不用了,thx!不過就算仲有小朋友要讀小學,我都不會俾佢哋小六插班,冒既風險實在太大了,唔同區, ...
正常學生唔應該小六轉校,官立/津貼小學都唔會有小六位畀人插班,但這情況確實喺呢兩年轉變。呢兩年小咗幾多小學生,離開咗官立/津貼小學,數據都係開放嘅。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊